Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Liels troksnis uz līdzenas vietas

„Gribu pavaicāt, ar ko beidzās troksnis ap uzņēmumu Rīgas namu pārvaldnieks. Ziemas beigās avīzēs rakstīja, ka uzņēmums nelikumīgi ietur 10% no iedzīvotāju samaksātās zemes nomas maksas. Domes Mājokļu un vides komiteja solīja tikt skaidrībā un sodīt vainīgos. Vai kaut kas ir darīts?”

Februārī Rīgā tiešām daudz tika runāts par pašvaldības namu pārvaldes rīcību. SIA Rīgas namu pārvaldnieks pārstāvji neslēpa, ka, slēdzot zemes nomas līgumus, vienojas par nosacījumu, ka zemesgabala īpašnieks atdod pārvaldniekam 10% no zemes nomas naudas. Uzņēmumā to klasificē kā maksu par zemes nomas administrēšanu.

Jautājums par maksas iekasēšanas likumību tika izskatīts domes Mājokļu un vides komitejā. Sākumā deputāti bija noskaņoti negatīvi. Pēc juristu skaidrojuma, maksa par zemes nomas līguma slēgšanu ir ierēķināta apsaimniekošanas maksā, tātad apsaimniekotājs jau saņēmis naudu no iedzīvotājiem un prasīt vēl no zemes īpašniekiem viņam nav tiesību.

Taču namu pārvaldes darbinieki paskaidroja, ka nauda no zemes īpašniekiem netiek prasīta par līgumu slēgšanu – šis pakalpojums ir bez maksas. 10% iedzīvotāju samaksātās zemes nomas naudas paliek namu pārvaldes kasē kā maksa par rēķinu sagatavošanu, naudas inkasāciju un tiesas prāvām ar nemaksātājiem. Ja zemes īpašnieks nav ar mieru dalīties ienākumā, viņš pats var izrakstīt rēķinus un iekasēt no iedzīvotājiem naudu.

Rīgas namu pārvaldnieks plāno šogad ar katru zemes īpašnieku noslēgt atsevišķu līgumu, kurā būs noteikts, cik procentus no nomas naudas apsaimniekotājs var paturēt kā maksu par pakalpojumiem. Šis līgums neskars iedzīvotāju intereses, sola uzņēmuma pārstāvji.

Mājokļu un vides komitejas locekļi piekrita, ka tāda kārtība atbilst likumiem. Jautājums par nelaimīgajiem 10% ir slēgts un pārmaiņas pašreizējā praksē nav gaidāmas.

Numuru arhīvs: spied un lasi!