Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Par atkritumiem maksāsim par ceturtdaļu vairāk...

Oktobrī atkritumu poligonā Getliņi EKO sāka darboties moderna atkritumu šķirošanas rūpnīca. Šķiet, ja jau tagad mūsu atkritumi tiek izmantoti un pat dod peļņu, varētu samazināties maksa par to apsaimniekošanu. Bet – tavu brīnumu! – uzņēmuma vadība nekavējoties iesniedza Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā projektu, lūdzot atļauju par 24 procentiem celt atkritumu apglabāšanas tarifu!

Līdz šim atkritumu apsaimniekotājs atkritumus no Rīgas un Rīgas rajona iedzīvotājiem pieņēma par cenu 27,54 eiro par tonnu, bet jau no 2016. gada 1. februāra tarifs varētu pieaugt līdz 34,37 eiro par tonnu. Iesniegumā Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai iespaidīgais tarifa kāpinājums tiek skaidrots ar to, ka oktobrī izgāztuvē sāka darboties atkritumu šķirošanas centrs. Izrādās, šķirošanas pakalpojumus Getliņi gatavojas iepirkt „no ārienes”, bet tas maksā naudu.

Piedevām poligona teritorijā nepieciešams uzbūvēt bioreaktoru daļas atkritumu pārstrādei. Interesanti sanāk! Vispirms pilsētas izgāztuves teritorijā par 10,2 miljoniem eiro uzbūvē privātu rūpnīcu un pēc tam liek iedzīvotājiem „pēc pilnas programmas” maksāt par tās pakalpojumiem. Tā kā Getliņi katru gadu pieņem aptuveni 300 000 tonnu atkritumu, poligons tikai uz tarifa celšanas rēķina papildus var iegūt 1,9 miljonus eiro gadā. Un ar šķirotajiem atkritumiem arī kāds pelna...

Draudus iedzīvotājiem rada ne tikai atkritumu apglabāšanas tarifa iespējamā celšanās poligonā, bet arī tas, ka reizē savu pakalpojumu cenu varētu paaugstināt atkritumu izvešanas operatori. Tieši tā notika pavisam nesen, 2014. gada vidū, kad Getliņi iepriekšējo reizi paaugstināja tarifu par 37,44 procentiem.

Viss liecina, ka atkritumu apsaimniekošanas maksa Rīgā ceļas regulāri un visnotaļ stihiski.

Numuru arhīvs: spied un lasi!