Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Deklarējiet pareizo cilvēku!

Citādi jūsu nekustamā īpašuma nodoklis var pieaugt līdz 1,5% vai 300–400 eiro gadā

Jūnijā Rīgas dome pieņēma jaunus noteikumus par nekustamā īpašuma nodokli, kas nosaka, ka no 2016. gada 1. janvāra visi dzīvokļu un māju īpašnieki, kuru īpašumā nav deklarēti iedzīvotāji, maksās nodokli pēc paaugstinātas likmes – 1,5 procentu apmērā no objekta kadastrālās vērtības.

Sākotnēji doma bija vērsties pret spekulantiem un negodīgiem dzīvokļu īpašniekiem, kuri kaut kādu apsvērumu dēļ neļauj savā īpašumā īrniekiem deklarēt dzīvesvietu un arī paši to nedara. Atgādināsim, ka no Rīgā pierakstīto cilvēku daudzuma ir atkarīgi pašvaldības ienākumi. Pilsēta saņem daļu no visu savu iedzīvotāju ienākuma nodokļa. Jo vairāk oficiālo iedzīvotāju, jo lielāks pilsētas budžets un vairāk līdzekļu var tērēt skolām, pagalmu remontam, jaunu transportlīdzekļu iegādei un municipālo māju būvniecībai.

Ar vārdu sakot, doma bija laba! Taču noteikumos iezagusies kāda būtiska nianse, ko vairākums iedzīvotāju uzreiz nemaz nepamanīja. Proti, lai mājokļa īpašniekam 2016. gadā nenāktos maksāt paaugstinātu nodokli, vajag, lai viņa dzīvoklī vai mājā dzīvesvieta būtu deklarēta vismaz vienai personai, kas ir Latvijas pilsonis vai nepilsonis. Tātad, ja 2016. gada 1. janvārī jūsu dzīvoklī būs deklarēts tikai kādas citas ES valsts vai trešās valsts (piemēram, Krievijas) pilsonis, jums „spīd” paaugstināta nodokļa likme. Pat ja jūs jau 2. janvārī attapsities un savos kvadrātmetros pierakstīsiet Latvijas pilsoni vai nepilsoni, situācija nemainīsies: nodokli pēc 1,5% likmes nāksies maksāt visu 2016. gadu.

Tātad atcerieties – nodokli 0,2–0,6% apmērā no mājokļa kadastrālās vērtības 2016. gadā maksās tikai tie Rīgas dzīvokļu īpašnieki, kuri līdz jaungada naktij būs paspējuši savā īpašumā deklarēt Latvijas pilsoni vai nepilsoni. Rīkojieties, lai nevajadzētu maksāt septiņkārtīgu nodokli!

Numuru arhīvs: spied un lasi!