Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Iedzīvotāji prasa lētāku siltumu

Vairāk nekā 10 tūkstoši Latvijas pilsoņu Saeimai iesnieguši kolektīvu iesniegumu, rosinot pievienotās vērtības nodokļa likmi siltumenerģijas piegādei mājsaimniecību vajadzībām samazināt no 12% līdz 5%. Ja Saeima to atzīs par iespējamu, siltumenerģijas cena uzreiz kritīsies par 7%. Diemžēl mūsu priekšstāvji nesteidz izrādīt pretimnākšanu saviem vēlētājiem.

Par PVN samazināšanu apkurei Saeimā spriests jau vairākkārt, taču līdz šim šāda iecere nav atbalstīta. Šoreiz ar iniciatīvu klajā nācis portāls manabalss.lv, kurā par nodokļa samazināšanu balsoja vairāk nekā 10 000 Latvijas pilsoņu. Saskaņā ar likumu Saeimai jāizskata jebkurš priekšlikums, par kuru nobalsojuši tik daudz vēlētāju.

14. maijā deputāti uzdeva Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai izvērtēt iespēju samazināt siltumenerģijai pievienotās vērtības nodokļa likmi. Lēmumā norādīts: ja Budžeta komisija to atzīs par iespējamu, tad lemt par attiecīga likumprojekta sagatavošanu.

Latvijas iedzīvotāji ļoti cer uz labvēlīgu risinājumu. Kā norādīts kolektīvajā iesniegumā Saeimai, ja samazināsies pievienotās vērtības nodoklis siltumenerģijai, samazināsies arī maksa par apkuri un karsto ūdeni. Mazināsies nabadzība, augs iedzīvotāju pirktspēja.

Taču priekšlikuma autoriem ir maz cerību tikt sadzirdētiem. Jau pagājušajā nedēļā Saeimas Budžeta komisijas priekšsēdētājs Kārlis Šadurskis („Vienotība”) paziņoja, ka šobrīd nav labākais laiks runāt par nodokļu samazināšanu. „Situācija ar nākamā gada budžetu nav vienkārša. Būs nepieciešama konsolidācija vairāk nekā 100 miljonu eiro apmērā. Tas nozīmē, ka veselu virkni labu iniciatīvu nāksies atlikt uz gadu, varbūt pat diviem. Kas attiecas uz PVN apkurei, tas ir bijis sāpīgs jautājums. Kad bija augstas naftas cenas un barga ziema, cilvēki par apkuri saņēma lielus rēķinus. Tagad redzams, ka ienākumi aug, tie caurmērā jau sasnieguši pirmskrīzes līmeni. Mēs nevaram šobrīd atļauties tādu soli,” Šadurskis paziņoja žurnālistiem.

Diemžēl Šadurska kungs nevēlas zināt, ka rīdzinieku parādi par apkuri pēdējā laikā nevis samazinās, bet gan aug, tātad cilvēkiem, par spīti oficiālajam ienākumu pieaugumam, ir arvien grūtāk samaksāt rēķinus... Gala vārds būs sakāms Budžeta komisijai.

Numuru arhīvs: spied un lasi!