Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

AS Latvijas Gāze prāto par tarifu celšanu

Pēdējā pusgadā naftas cenas ir kritušās, attiecīgi Latvijas iedzīvotājiem būtu vajadzējis pamanīt gāzes cenu jūtamu samazināšanos, taču kopš šā gada 1. janvāra gāzes tarifs plīts lietotājiem sarucis tikai par 1%, bet apkures lietotājiem par 2%. Un pat par šo samazinājumu, šķiet, nebūs lemts ilgi priecāties, jo jau šomēnes AS Latvijas gāze ierunājusies par cenu celšanu.

Vienīgais gāzes piegādātājs – AS Latvijas gāze – vērsies Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā ar lūgumu pārskatīt kapitāla atdeves likmi. Citiem vārdiem runājot, monopolists uzskata, ka pārāk maz pelna. Likmes maiņa nākotnē varētu izraisīt tarifu kāpumu gan juridiskajām personām, gan mājsaimniecībām.

AS Latvijas gāze it kā grēks būtu žēloties: 2014. gada deviņus mēnešus uzņēmums pabeidza ar 12,9 miljonu eiro peļņu. Tas gan ir par 7,2% mazāk nekā tajā pašā laika posmā 2013. gadā, kad uzņēmuma peļņa bija 13,9 miljoni eiro. Acīmredzot uzņēmumu tāda peļņa neapmierina, tāpēc tas lūdz noteikt jaunu kapitāla atdeves likmi.

Vispār Latvijas iedzīvotājiem būtu derīgi zināt, cik pelna mūsu komunālo pakalpojumu sniedzēji. Tātad AS Latvijas gāze peļņa 2014. gada deviņos mēnešos bija 12,9 miljoni eiro, AS Latvenergo peļņa tajā pašā laika posmā – 20 miljoni eiro, AS Rīgas siltums 2013. gadā nopelnīja 7,2 miljonus eiro. Par 2013. gada rezultātiem AS Latvijas gāze dividendēs izmaksāja 28,7 miljonus eiro, AS Latvenergo – 23,6 miljonus, AS Rīgas siltums – 5 miljonus eiro.

Elektrības cena pēc tirgus atvēršanas pieaugusi par 40%. Patlaban Latvijā plāno liberalizēt gāzes tirgu. Tas nozīmē, ka drīzā laikā valsts vispār pārstās regulēt gāzes tarifus. Gāzes cena pārskatāmā nākotnē varētu celties, un pieaugums visdrīzāk jau būs dramatisks.

Numuru arhīvs: spied un lasi!