Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Kontrolēs atkritumu apsaimniekošanu

Kuru katru brīdi Rīga iegūs jaunus saistošos noteikumus par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, kuri noteiks atkritumu savākšanas, pārvadāšanas un uzglabāšanas kārtību. Pašvaldība kārtējo reizi cenšas „piegriezt skrūves” atkritumu apsaimniekotājiem un ņemt šo nozari savā kontrolē.

Saistošo noteikumu projekts paredz, piemēram, ka Rīgas domes Mājokļu un vides departaments uzturēs apjomīgu informācijas sistēmu par visiem atkritumu ražotājiem galvaspilsētā (PARIS). Tas nozīmē, ka stingri tiks uzskaitīti visi dzīvokļu, māju un dārziņu īpašnieki.

Jaunajā sistēmā varēs atrast informāciju par noslēgtajiem sadzīves atkritumu apsaimniekošanas līgumiem, atkritumu tvertņu piederību, laukumiem un novietošanas vietām, kuras paredzēts kontrolēt ar GPS, kā arī ziņas par specializētajiem atkritumu pārvadāšanas transportlīdzekļiem un tvertņu izvešanu no katra laukuma. Tā ka neuzskaitītu sadzīves atkritumu Rīgā vairs nebūs, un nekustamā īpašuma īpašnieki un apsaimniekotāji, kas nebūs noslēguši atkritumu izvešanas līgumus, tiks sodīti.

Plānots, ka Rīgā būs trīs sadzīves atkritumu apsaimniekošanas zonas: Centra rajona un Latgales priekšpilsētas administratīvā teritorija, Vidzemes priekšpilsētas un Ziemeļu rajona administratīvā teritorija un Pārdaugava – Kurzemes rajona un Zemgales priekšpilsētas administratīvā teritorija. Katrai zonai pašvaldība izsludinās sadzīves atkritumu apsaimniekošanas pakalpojuma iepirkumu un ar konkursa uzvarētāju noslēgs līgumu.

Noteikumu projektā arī paredzēts, ka visā Rīgā būs vienāda maksa par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu un operatori to varēs paaugstināt ne biežāk kā reizi gadā. Jaunā kārtība vēl jāapstiprina Vides un reģionālās attīstības ministrijai, taču gaidāms, ka atkritumu apsaimniekotājiem būs iebildumi pret domes priekšlikumu.

Numuru arhīvs: spied un lasi!