Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Gandrīz jauni balkoni par 160 eiro

Jūlija sākumā nolūza margas kārtējam balkonam Rīgā, kā rezultātā vīrietis nokrita no otrā stāva un ar galvas un mugurkaula traumām tika nogādāts slimnīcā. Mūsu namu balkonu problēma nekad agrāk nav bijusi tik aktuāla kā šobrīd. Pēc speciālistu vērtējuma, 2–3% balkonu Latvijā ir vajadzīgs kapitālais remonts. Tas nozīmē, ka tikai galvaspilsētā vien bīstami ir 1000–1500 balkonu, bet vēl daudz lielākam skaitam nepieciešams kārtējais remonts.

Tie turpina brukt

Pēdējā traģēdija notika dzīvojamajā mājā Grīvas ielā Iļģuciemā. Bet tieši pirms gada Dzirciema ielā 39 kopā ar daudzstāvu nama balkonu zemē nogāzās padzīvojis vīrietis, cietušo neizdevās glābt. 2010. gadā balkons sabruka Lāčplēša ielā 61, viens cilvēks guva traumas.

Pēc viena tāda gadījuma Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs savā Facebook lapā rakstīja: „Balkoni ir dzīvokļu īpašnieku kopīpašums, tātad namu pārvalde tos var remontēt tikai par pašu iedzīvotāju naudu, ja 51% iedzīvotāju balso par balkonu remontu. Paši saprotiet, to panākt – tā ir neiespējamā misija”.

Šopavasar pašvaldības uzņēmums Rīgas namu pārvaldnieks paziņoja, ka iedzīvotāji var pieteikt balkonu tehnisko apsekošanu un, vadoties pēc apsekošanas rezultātiem, pasūtīt remonta darbus. Viena balkona vienkārša renovācija (hidroizolācijas nomaiņa, sīki remonta darbi) maksās no 500 līdz 1700 eiro, kapitālais remonts – no 1700 līdz 3100 eiro, demontāža – no 1300 līdz 2700 eiro. Darbu izmaksas saskaņā ar dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu tiek segtas no mājas kopējā remonta fonda. Pagaidām pašvaldības namu pārvaldnieks saņēmis tikai 40 pieteikumu un visos gadījumos ir konstatējis, ka pieteiktajiem balkoniem steidzams remonts nav nepieciešams.

Tomēr konstrukcijas turpina brukt. Ko darīt iedzīvotājiem?

Lēti un labi

Atbilde pienāca no Salaspils, kur mājā Rīgas ielā 2 tiek remontēti balkoni. Šīs mājas aktīvie iemītnieki pierāda, ka, liekot lietā izdomu, balkonus iespējams savest kārtībā ātri un ar minimālām izmaksām.

– Izlasīju ziņu par Rīgā brūkošajiem balkoniem, un nobrīnījos: kāpēc gan cilvēki gaida, kad balkoni sāks krist lejā? – saka mājas vecākā Tatjana Bondarenko. – Vajag darīt tā, kā darām mēs – iespējami ātrāk pieņemt kopības lēmumu par remontu. Mūsu namu pārvalde Rīgas namu apsaimniekotājs pieņēma kopsapulces protokolu, kurā par balkonu remontu parakstījies vairākums dzīvokļu īpašnieku, un pat piešķīra mums kredītu darbu veikšanai. Mēs paši izraudzījāmies kompāniju, un tā katru mūsu balkonu saved kārtībā tikai par 160 eiro!

Apzagtie ātri tikuši uz augšu

Nams Rīgas ielā 2 būvēts 1972. gadā un Salaspilī ir pazīstams ar to, ka iepriekšējais apsaimniekotājs atstāja iedzīvotājus ar lieliem parādiem par siltumu un ūdeni, jo pārvaldnieks nebija pakalpojumu sniedzējiem atdevis dzīvokļu īpašnieku samaksāto naudu. 2012. gada ziemā mājai draudēja atslēgt siltumu, un iedzīvotāji sameklēja jaunu pārvaldnieku. Rezultāts ir acīm redzams: jau nākamajā pavasarī mājai ielika jaunus logus, septembrī pie tās par pašvaldības līdzekļiem ierīkoja bērnu rotaļu laukumu. Pēdējā laikā tur labots jumts un caurules, ierīkots labs ārējais apgaismojums. Turpmāk plānots paplašināt piebraucamo ceļu, nozāģēt vecos kokus, labiekārtot autostāvvietu un veikt citus ne mazāk svarīgus darbus.

– Šovasar esam ķērušies pie balkoniem, par kuriem iedzīvotāji jau sen sūdzas. Kopsapulcē nobalsojām par remontu. Sākumā firma solīja katru konstrukciju savest kārtībā par 120 eiro, bet tad strādnieki atklāja, ka dzelzs ir caurcaurēm izrūsējusi un caur sadrupušajām grīdām redzama zeme. Sakarā ar to tāme tika palielināta par 40 eiro. Pavisam iedzīvotāji par 96 balkonu remontu samaksās aptuveni 1500 eiro, un tas nemaz nav dārgi, – uzskata Tatjana.

Remonts ar optimismu

Pavisam mājā ir 120 dzīvokļu, bet tie iedzīvotāji, kuriem balkonu nav, naudu par remontu nemaksās. Saskaņā ar kopsapulces lēmumu katrs īpašnieks maksā tikai par sevi. Namu pārvalde atļāvusi klientiem norēķināties pakāpeniski 16 mēnešu laikā, ik mēnesi katram dzīvoklim izrakstot papildu rēķinu par 10,03 eiro. Tie, kas varēja, visu summu par remontu samaksāja uzreiz.

Šobrīd darbi turpinās. Mājas aizmugurē visi balkoni jau spīd un laistās. Visiem tika izgatavoti veidņi, ielieta jauna grīda (pareizā slīpumā uz ielas pusi, lai notecētu lietus ūdens), no jauna sametināta dzelzs armatūra, uzstādīti vienādi rannila norobežojumi un nokrāsota grīda. Triju dzīvokļu īpašnieki savus balkonus jau bija izremontējuši, viņiem vajadzēja samaksāt tikai par rannila norobežojuma pārkrāsošanu visai mājai vienādajā brūnajā krāsā un par griestu balsināšanu.

– Mēs neapgrūtinām cilvēkus ar liekiem izdevumiem, – saka Tatjana. – Protams, ne jau viss rit gludi. Daži kaimiņi žēlojas, ka strādnieki rannilu ielikuši greizi, grīda nav ielieta tā, kā gribētos... Bet atcerēsimies, ka, veicot darbus privāti, katrs dzīvoklis par balkona remontu samaksāja 400 latu, turpretī pārējie tagad gandrīz jaunus balkonus iegūst par ceturto daļu šīs cenas.

Patlaban stādnieki labo balkonus mājas priekšpusē, remonts ilgs vēl aptuveni divus mēnešus. Vēl bija iecere ierīkot jumtiņus virs piektā stāva balkoniem, lai pasargātu tos no lietus, bet pašvaldība atzina, ka tas mainīs mājas izskatu, tāpēc jumtiņu uzstādīšanai nepieciešams projekts. Cilvēki padomāja un no jumtiņiem atteicās, lai lieki nepārmaksātu.

– Rīgā no balkonu remonta nez kāpēc taisa problēmu, lai gan nekā sarežģīta tur nav, – saka Tatjana. – Vajadzīga tikai pašu iedzīvotāju iniciatīva, bet atrast pietiekami lētu un prasmīgu firmu nav grūti. Liela nozīme arī tam, cik atsaucīgs ir pārvaldnieks. Mēs te Salaspilī nesūdzamies. Jauno gadu gaidot, aizgāju pie mūsu pārvaldnieka un palūdzu naudu eglītei. Domāju, ka atteiks, bet nekā – iedeva. Kad izrotāto eglīti uzstādījām pie mājas, visi bija sajūsmā, fotografējās pie tās, bērni blakus rotaļājās, bija ļoti jauki! Mājas labiekārtošanā galvenais nav nauda, bet attieksme! Kad ierīkojām bērnu rotaļu laukumu, večiņas bažījās: „Tagad te visi Salaspils narkomāni pulcēsies!” Pagājuši divi gadi, bet nekādu narkomānu nav. Uz visu vajag raudzīties optimistiski.

Numuru arhīvs: spied un lasi!