Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Mājām sadalīs 170 miljonus

Šomēnes Ministru kabinets ir pieņēmis faktiski jaunus noteikumus, pēc kuriem iedzīvotāji varēs saņemt ES naudu māju siltināšanai. Eiropa atkal ir gatava dalīt miljonus, bet tagad mājas varēs atgūt tikai 35% no darbu kopējām izmaksām līdz 2013. gadam atmaksāto 50% vietā. Starp citu, programmā izdarīti arī citi grozījumi, bet mazāk izdevīga tā noteikti nav kļuvusi.

Pavisam līdz 2014. gada 1. jūlijam Latvijā renovētas aptuveni 400 daudzdzīvokļu mājas, un visos gadījumos piesaistīti ES līdzekļi. Pēc programmas, kas bija spēkā līdz 2013. gadam, vēl renovēs 470 daudzstāvu namus. Latvijai tas nav maz, tie ir 2,3% no kopējā dzīvojamā fonda, kurā ir 25 tūkstoši dzīvojamo māju. Aktīvākais reģions ir bijusi Kurzeme – 266 nosiltinātas mājas, lielākā atpalicēja ir Latgale – tikai 35 projekti.

Saskaņā ar programmu, kas bija spēkā līdz 2013. gadam, renovētās mājas iedzīvotāji atpakaļ saņēma pusi no darbu izmaksām. Taču jau 2009. gadā, kad renovācija sākās, politiķi brīdināja: „Tik izdevīgu nosacījumu Latvijā vairs nebūs! Godājamie iedzīvotāji, pasteidzieties piedalīties!”

Tomēr tagad nav īsti skaidrs, kas būs lielākie ieguvēji: iedzīvotāji, kas savas mājas nosiltināja pēc vecās programmas, vai tie, kas sagaidījuši 2014.–2020. gada spēles noteikumus. Ārējais līdzfinansējums no ES fondiem samazinājies līdz 35%, taču Ekonomikas ministrija piedāvā iedzīvotājiem citas priekšrocības. Ekonomikas ministrijā stāsta, ka, sagatavojot MK noteikumu grozījumus, mēģināts novērst iepriekšējās programmas trūkumus – pārlieku lielo birokrātiju un darbu nepietiekamu kontroli no Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) puses. Jaunās programmas budžets ir iespaidīgs – 176 miljoni eiro, no kuriem 150 miljonus mūsu mājās ir gatavs ieguldīt Eiropas Reģionālās attīstības fonds (ERAF).

Lai piedalītos programmā, dzīvokļu īpašnieku kopībai jāpieņem attiecīgs lēmums, un tā pieņemšanai nepieciešamas divas trešdaļas īpašnieku balsu. Pēc tam jāpasūta energoaudits un mājas vienkāršotas renovācijas projekts. Šajā posmā visas izmaksas sedz paši īpašnieki. Tad mājas pilnvarotais pārstāvis dosies uz finanšu institūciju Altum, kur speciālisti viņam sniegs konsultāciju par dalību programmā un palīdzēs sagatavot līdzfinansējuma pieprasījumu. Finanšu institūcija garantē mājai 100% aizdevumu siltināšanai, kā arī noslēgs ar iedzīvotāju pilnvaroto pārstāvi cesijas līgumu, saskaņā ar kuru pati Altum varēs piedzīt parādu no siltinātās mājas īpašniekiem, kuri nebūs veikuši maksājumus.

Kredītu siltināšanai mājai izsniegs ar nosacījumu, ka plānotais siltuma ietaupījums pēc renovācijas nav mazāks par 30% gadā un iedzīvotāji apkurei tērē ne vairāk par 90 kWh/m2 siltumenerģijas gadā. Ar šādiem nosacījumiem māja saņems kredītu ar pazeminātu procentu likmi (2%+EURIBOR). Ja pēc renovācijas tiks sasniegts attiecīgais energoefektivitātes līmenis, 35% kredīta mājai vienkārši norakstīs. Tas notiks jau pēc pirmās pilnās apkures sezonas, kad iedzīvotāju pilnvarotā persona iesniegs attiecīgu pārskatu.

Gaidāms, ka jaunā programma palīdzēs nosiltināt aptuveni 1700 daudzdzīvokļu māju, bet finansējuma pieteikumus īpašnieki varēs iesniegt jau 2014. gada beigās.

Numuru arhīvs: spied un lasi!