Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Pārvaldnieks vienkārši ņirgājas!

„Labdien! Mūsu mājā tika sasaukta dzīvokļu īpašnieku sapulce, kurā nobalsojām par pārvaldnieka nomaiņu. Sapulces protokolu ierakstītā vēstulē nosūtījām līdzšinējam pārvaldniekam. Desmit dzīvokļu īpašnieki (no 16) parakstīja līgumu ar jaunu apsaimniekošanas uzņēmumu. Kas tālāk? Tālāk nevaram panākt, lai iepriekšējais pārvaldnieks nodotu mājas lietu sava darba pārņēmējam.

Tagad jaunais pārvaldnieks nevar noslēgt līgumus ar pakalpojumu sniedzējiem. Bet uzņēmums, no kura pakalpojumiem mēģinām atteikties, atklāti smejas par mums. Vai tiešām dzīvokļu īpašnieki ir bezspēcīgi cīņā ar tādu uzņēmumu patvaļu, kuri pēc saviem ieskatiem traktē Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumu un ignorē mājas īsto īpašnieku viedokli?”

Aija Rozenfelde

Atbild Rīgas apsaimniekotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Igors Trubko:

– Diemžēl viens otrs pārvaldnieks tiešām atļaujas pārkāpt likumu! Ko nozīmē nenodot mājas dokumentus iedzīvotāju izraudzītajam jaunajam pārvaldniekam? Tas nozīmē mest viņam sprunguļus riteņos un neļaut normāli apkalpot klientus. Mājas dokumenti taču ir tās sirds. Tikai mājas lietā atrodama informācija par remonta uzkrājumiem un iedzīvotāju parādiem, individuālo skaitītāju rādījumu utt.

Saskaņā ar likumu mājas iemītnieku atceltajam pārvaldniekam šie dokumenti jānodod mēneša laikā, bet patiesībā process var ilgt gadiem, jo likumi neparedz nekādus sodus šādiem negodīgiem pārvaldītājiem.

Ko var darīt iedzīvotāji? Daļu informācijas var iegūt portālos www.kadastrs.lv (kadastra informācija par zemi un māju), www.rigis.lv (mājai piegulošā teritorija) un zemesgrāmatā (ziņas par dzīvokļu platību un īpašniekiem, inventarizācijas lietas kopija). Šīs ziņas var nopirkt un tādējādi no jauna sākt veidot mājas lietu.

– Kā jaunais pārvaldnieks var noslēgt līgumus ar pakalpojumu sniedzējiem, lai māja nepaliktu bez ūdens un siltuma?

– Rīgas apsaimniekotāju asociācijas rīcībā ir Ekonomikas ministrijas vēstule, kurā teikts: „Ja iepriekšējais apsaimniekošanas uzņēmums nav parakstījis mājas nodošanas-pieņemšanas aktu un nav nodevis dokumentus, tas nav šķērslis līgumu slēgšanai ar pakalpojumu sniedzējiem jaunā pārvaldnieka vārdā”.

– Kādi dokumenti jaunajam pārvaldniekam jāuzrāda pakalpojumu sniedzējiem, lai noslēgtu līgumu?

– Galvenais ir dzīvokļu īpašnieku kopsapulces protokols, kas apliecina, ka iedzīvotāji ar balsu vairākumu izvēlējušies jaunu pārvaldīšanas un apsaimniekošanas uzņēmumu. Tāpat arī pakalpojumu sniedzējiem jāuzrāda mājas pārvaldīšanas koplīgums. Kā noprotu, jūsu lasītāji noslēguši ar pārvaldnieku individuālus līgumus. Tā ir kļūda! Likums prasa, lai pārvaldnieks vispirms piedāvātu mājai koplīgumu. Tas stājas spēkā pēc tam, kad to parakstījis vairākums dzīvokļu īpašnieku. Individuālie līgumi tādā gadījumā nav obligāti.

– Vai ir vērts cīnīties par dokumentu nodošanu? Varbūt labāk būtu vienkārši ignorēt iepriekšējo pārvaldnieku?

– Cīnīties noteikti vajag! Ja iepriekšējais pārvaldītājs ietiepīgi neatdod dokumentus, tas nozīmē, ka viņš nevēlas parādīt, kā iztērēta nauda un iedzīvotāju uzkrājumi. Tas ir likuma pārkāpums. Iesaku iedzīvotājiem tādā gadījumā vērsties prokuratūrā ar iesniegumu, kurā norādīts, ka pārvaldnieks nesniedz pārskatu par mājas uzkrājumu likteni, kas rada pamatotas aizdomas par nelikumībām. Reizē var vērsties tiesā ar prasību par mājas lietas nodošanu piespiedu kārtā.

– Šai sakarā vēl viens jautājums. Iepriekšējais pārvaldnieks nosūtījis mūsu lasītājiem vēstuli ar pretenziju – tā kā viņš neesot bijis uzaicināts uz kopsapulci, tās lēmums par pārvaldnieka maiņu esot nelikumīgs. Vai pārvaldnieks jāaicina uz sapulci, kurā tiek lemts jautājums par viņa nomaiņu?

– Ekonomikas ministrija skaidro, ka pārvaldnieks ir tikai mājas iedzīvotāju pilnvarota persona. Šodien esam ievēlējuši, rīt varam savu pārvaldīšanas pilnvarojumu atsaukt. Šāda lēmuma pieņemšanā pārvaldniekam nav balsstiesību, tāpēc viņš nav obligāti jāuzaicina uz dzīvokļu īpašnieku kopsapulci. Saskaņā ar likumu viņam jāpilda dzīvokļu īpašnieku kopības lēmums – jānoliek pilnvaras, jāsniedz pārskats par paveikto un jānodod mājas dokumenti jaunajam pārvaldniekam. Tomēr dažkārt ir vērts uzaicināt veco pārvaldnieku.

– Kāpēc?

– Ja iedzīvotāji ir neapmierināti ar pārvaldnieka darbu, labāk būs sapulces sākumā uzklausīt viņa pārskatu un atbildes uz nikniem jautājumiem. Reizēm tas palīdz pusēm rast kopēju valodu, un tad pārvaldnieka nomaiņa tiek atlikta vai vispār atcelta.

Numuru arhīvs: spied un lasi!