Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Kur palikuši remonta uzkrājumi?

„Vairāk nekā sešus gadus mūsu māju Salaspilī apsaimniekoja privātfirma. Apsaimniekošanas maksā (0,30 Ls/m2) bija iekļauta uzkrājumu daļa mājas uzturēšanai un remontam, taču mājā nekas netika darīts. Jumts tek, jaunas ieejas durvis ir ielikuši paši iedzīvotāji, elektrības patēriņa mērītājus pirkām par savu naudu, mājas pamatus laboja un ar cementu nostiprināja entuziasti.

Visās sapulcēs esam centušies no pārvaldnieka uzzināt, kādi ir mūsu uzkrājumi un kas par šo naudu paveikts, taču nekādu atbildi neesam saņēmuši. Mums pie deguna visu laiku ir kratīti parādnieku saraksti, liekot saprast, ka nekādu uzkrājumu nav, ir tikai parādi.

Tolaik mēs pret notiekošo izturējāmies ar sapratni. Patiešām, ja reiz dažiem dzīvokļiem ir parādi, tad par siltumu un citiem pakalpojumiem jāmaksā kopējā nauda. Bet 2011. gada ziemā pārvaldnieks paziņoja, ka pēc apkures sezonas beigām sadarbību ar mums pārtrauc. Mūsu uzkrājumi it kā esot izlietoti nemaksātāju parādu dzēšanai.

Iedzīvotāji, kuriem parādu nav, bija sašutuši un apsaimniekotāja izrakstīto pēdējo rēķinu nemaksāja. Pēc gada viņi saņēma tiesas lēmumu par šā „parāda” piedziņu. Iznāk, ka mēs gan uzkrājumus esam zaudējuši, gan par parādniekiem kļuvuši. Ko darīt?”

Atbild Rīgas apsaimniekotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Igors Trubko:

– Ja pārvaldnieks ir pārtraucis apsaimniekot māju, tam mājas lieta jānodod jaunajam. Acīmredzot Salaspilī jaunais pārvaldnieks tādu prasību nav izvirzījis, tāpēc debitoru un kreditoru nodošana nav notikusi. Un ja reiz iepriekšējais pārvaldītājs iedzīvotāju finanses nav nodevis, tas ir saglabājis tiesības pieprasīt no viņiem vecos parādus. Tātad tiesu izpildītājiem ir tiesības piedzīt šo naudu.

– Kā aizstāvēties iedzīvotājiem, kuri zaudējuši remonta uzkrājumus?

– Viņiem jāpieprasa no iepriekšējā pārvaldnieka pārskats par remonta uzkrājumiem un šīs naudas atmaksāšana mājas kontā. Iespējams, šai nolūkā vajadzētu vērsties tiesā. Pārvaldniekam nebija tiesību mājas parādus pakalpojumu sniedzējiem dzēst, izmantojot mājas remonta uzkrājumus.

– Bet kā uzzināt, cik lieli bija uzkrājumi?

– Tas redzams pēc namu pārvaldes gada pārskatiem, kuri iedzīvotājiem katru gadu jāsaņem līdz 1. aprīlim. Ja pārvaldnieks pārskatus nav sniedzis, tos var pieprasīt. No šiem dokumentiem būs redzams, cik daudz naudas gadu gaitā māja uzkrājusi un cik iztērēts remontam. Ja nauda norakstīta par darbiem, kas reāli nav veikti, iedzīvotāji var vērsties prokuratūrā un tiesā.

Numuru arhīvs: spied un lasi!