Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Vai var būt nereģistrēts pārvaldnieks?

„Labdien! Mūsu mājas apsaimniekotājs neesot reģistrējies Pārvaldnieku reģistrā. Kādas sankcijas viņam par to draud un kur var sūdzēties?” Ļevs Lapkis

Atbild Ekonomikas ministrijas speciālisti:

– Kopš 2012. gada 1. janvāra Ekonomikas ministrijā ir izveidots un darbojas Dzīvojamo māju pārvaldnieku reģistrs, kura mērķis ir veicināt konkurētspējīgu un kvalitatīvu dzīvojamo māju pārvaldīšanu. Minētā reģistra galvenais uzdevums ir nodrošināt aktuālu informāciju par personām, kas nodarbojas vai vēlas nodarboties ar māju pārvaldīšanu un atbilst pārvaldniekam likumā izvirzītajiem kritērijiem.

Reģistra informācija ir publiski pieejama Ekonomikas ministrijas mājas lapā (http://www.em.gov.lv/em/2nd/?cat=30724), tajā ir publicēti Pārvaldnieku reģistra ieraksti par pārvaldnieka piedāvātajiem pakalpojumiem, pakalpojumu sniegšanas teritoriju, pārvaldnieka vai tā darbinieku kvalifikāciju un praktisko darba pieredzi.

Tāpat reģistrs satur norādi par pārvaldnieka tiesībām piedāvāt pārvaldīšanas pakalpojumus tirgū atkarībā no iegūtās profesionālās kvalifikācijas un praktiskā darba pieredzes. Reģistrā šobrīd ir reģistrēts 451 pārvaldnieks, tai skaitā 133 personas, kas piedāvā pārvaldnieka pakalpojumus, un 318 personas, kas jau veic dzīvojamo māju pārvaldīšanu.

Saskaņā ar Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 18. panta pirmo daļu ikvienai personai, kura atbilst šajā likumā pārvaldniekam izvirzītajām prasībām un noslēgusi pārvaldīšanas līgumu ar dzīvojamās mājas īpašnieku, jāreģistrējas Pārvaldnieku reģistrā mēneša laikā no pārvaldīšanas līguma noslēgšanas. Minētais pienākums pārvaldniekiem ir saistošs kopš 2012. gada 1. janvāra.

Pašlaik pārvaldniekam nav paredzēta administratīvā atbildība par nereģistrēšanos reģistrā, tomēr Ekonomikas ministrija apsver iespēju izstrādāt priekšlikumus reģistra funkciju paplašināšanai un pārvaldnieka atbildībai par nereģistrēšanos.

Gadījumā, ja dzīvokļu īpašnieki nav apmierināti ar pārvaldnieka darbību vai bezdarbību, viņi var lemt par pārvaldnieka maiņu.

Numuru arhīvs: spied un lasi!