Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Nav detektora? Uzziniet, kā tiksiet sodīts!

Līdz 2020. gada 1. janvārim, kad katrā dzīvojamā mājā un katrā dzīvokļa īpašumā Latvijā būs jābūt uzstādītam dūmu detektoram, ir atlicis mazāk par mēnesi. Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pārstāvji aicina negaidīt šo datumu, bet parūpēties par detektoru uzstādīšanu jau tagad.

Šī gada 2. decembrī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) nodaļās visā Latvijā notika konsultatīvā diena par dūmu detektoru uzstādīšanas jautājumiem. Konsultācijas izraisīja lielu iedzīvotāju interesi. Cilvēki interesējušies par dūmu detektoru darbības specifiku, par pareizu to uzstādīšanu un iegādes vietām.

Dzīvoklī vai privātmājā pietiek ar vienu dūmu detektoru, bet tam jābūt uzstādītam pareizā vietā – tur, kur to neiedarbinās putekļi vai cits mānīgs reaģents. Vislabāk to piestiprināt centrālās mājas telpas vai guļamistabas griestiem. Detektori ik pa laikam jātestē. Jāatceras, ka detektors var iedarboties, ja beidzas tā baterijas. Pilnīga bateriju izlādēšanās notiek 9 līdz 12 mēnešu laikā.

VUGD inspektori neplāno pārbaudīt katru dzīvokli vai privātmāju. Taču, ja ugunsgrēka dzēšanas darbos vai pēc iedzīvotāju sūdzībām tiks konstatēts, ka vainīgais nav pildījis likumā noteikto, tad saskaņā ar Administratīvā kodeksa likumu fiziskās personas var saņemt no 30 līdz 280 eiro, bet juridiskās personas – no 280 līdz 1400 eiro lielu sodu.

Tirdzniecībā iespējams atrast dūmu detektorus pat par 5 eiro. Vai vienmēr zemākā cena ir labākā? Kādām preces pazīmēm pircējam vajadzētu pievērst uzmanību vispirms? Pirmais būtu jāatrod marķējums CE, kas nenoliedzami norādīs uz atbilstību Eiropas Savienības standartiem.

Statistikas dati rāda, ka, ugunsgrēkam izceļoties, dūmu detektora neesamība cilvēka iespēju izglābties un palikt dzīvam samazina par 75%.

Numuru arhīvs: spied un lasi!