Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Mainām mājai caurules!

Stāvvadu nomaiņa ir biedējoša? It nemaz! Pēc darbu pabeigšanas firmas Enesan meistari ne tikai atjaunos izlauztās starpsienas sanitārajās telpās, bet pat noflīzēs telpu no jauna

Kaimiņi žēlojas par ūdens sliktu kvalitāti, vāju spiedienu caurulēs un augstām ūdens uzsildīšanas izmaksām? Visas šīs pazīmes liecina, ka pienācis laiks mainīt ūdensapgādes stāvvadus. Šādi darbi mājā tiek veikti no līdzekļiem, ko veido uzkrājumi remontiem, tomēr tāmes lielumam jāseko līdzi. Šajā rakstā pierādīsim, kā izmaksas iespējams samazināt par 30%, taču tad dzīvokļu īpašniekiem jābūt iespējai brīvi izvēlēties darbu izpildītājus, kuri darbus veiks kvalitatīvi, pēc iespējas mazāk traucējot iedzīvotājiem.

Kā panākt ekonomiju?

Uzņēmumam Enesan ir liela darba pieredze ūdensapgādes, kanalizācijas un apkures sistēmas cauruļvadu nomaiņā.

– Beidzamajā laikā pie mums vēršas arvien vairāk māju pārstāvju, kuri vēlas savest kārtībā savu māju inženierkomunikāciju sistēmas, – stāsta firmas Enesan valdes loceklis Aleksandrs Andreičiks. – Šie darbi ir māju pārvaldnieku veicamo darbu plānā, taču, ja mājā ir aktīvi cilvēki vai pilnvarotā persona, daudz izdevīgāk darbus veikt uz trīspusēja līguma pamata, kas ļauj izmaksas samazināt vismaz par 30%.

Instrukcija, kā rīkoties

Ja mājas pilnvarotā persona vēlas noslēgt trīspusēju līgumu, vispirms viņai ir jāpārliecinās, vai mājai vispār ir uzkrājums plānotajiem remontdarbiem. Pēc tam pilnvarotais mājas aktīvists sagādā vairāku firmu tāmes cauruļvadu nomaiņas darbiem un kopā ar mājas valdi izvēlas izdevīgāko piedāvājumu. Izdarot izvēli, jāvērtē ne tikai zemākā cena, bet arī pretendentu piedāvātie materiāli. Beidzamajā etapā pirms darbu uzsākšanas mājas pilnvarotais pārstāvis, apsaimniekotāja uzņēmuma pārstāvis un darbu izpildītāju firmas vadītājs paraksta trīspusēju līgumu par darbu izpildi. A. Andreičiks stāsta, ka daudzas mājas ne tikai Rīgā, bet citviet Latvijā izvēlas firmu Enesan kā savu partneri dažādu inženierkomunikāciju nomaiņas darbiem.

Sāk ar guļvadiem

– Es vienmēr cilvēkiem rekomendēju sākt ar guļvadu – cauruļu, kas atrodas pagrabā, nomaiņu, – saka uzņēmuma pārstāvis. – Tas ir svarīgs un salīdzinoši vienkāršs darbs, kas iedzīvotājiem nesagādā nekādas neērtības. Pēc tam var ķerties klāt stāvvadiem.

– Stāvvadi ir sarežģītāks darbs, jo meistari var sabojāt sanitārajā mezglā izliktās flīzes un pieprasīt novākt iebūvētos skapīšus?

– Tas tā arī ir: mainot aukstā un karstā ūdens, kanalizācijas un cirkulācijas caurules, dzīvoklī nākas atvērt visas tehniskās šahtas. Kompānijas Enesan priekšrocība slēpjas tajā, ka firmas meistari iedzīvotājiem palīdz noņemt flīzējumu, izjaukt rīģipša starpsienas, bet pēc darbu pabeigšanas to visu akurāti saved kārtībā – līdz tam, ka piestiprina pat skapīšus.

– Pilnīgi bez maksas?

– Nē, tas ir maksas pakalpojums, ko samaksā konkrētā dzīvokļa saimnieks. Mūsu izcenojumi gan ir zemāki par vidējām cenām tirgū. Piemēram, izjaukt rīģipša starpsienu un pēc tam to salikt atpakaļ mēs piedāvājam par 30 eiro. Ja saimnieks piekrīt, esam gatavi atkal noflīzēt izjauktās vietas par 100 eiro.

– Tas tik tiešām ir lētāk, nekā sarunājot meistaru pēc sludinājuma.

– Mēs strādājam pēc principa, lai mūsu darbs iedzīvotājiem sagādātu pēc iespējas mazāk stresa, tādēļ visu stāvvadu maiņu vienā dzīvoklī cenšamies paveikt vienas darbadienas laikā.

Pieprasiet tāmi!

– Kurā gada laikā labāk veikt stāvvadu nomaiņas darbus?

– Šiem darbiem nav sezonas rakstura, tos var izpildīt visu gadu.

– Kā saņemt jūsu firmas piedāvājumu, lai to salīdzinātu ar citiem?

– Mājas pārstāvji mums var uzrakstīt uz elektronisko pastu, un mēs sagatavosim savu darbu tāmi. Tālāk cilvēki izvēlas paši, vai viņiem būs izdevīgi ar mums sadarboties.

– Jūs solījāt nosaukt aptuvenās stāvvadu nomaiņas izmaksas.

– Jā, mēs neturam tās noslēpumā. Visu stāvvadu nomaiņa 602. sērijas deviņstāvu mājas vienā kāpņutelpā izmaksā aptuveni 20 000 eiro. Nomaiņas darbi piecstāvu mājā būs lētāki, jo tur ir mazāk stāvvadu komplektu. Šādā mājā mēs nomainām komunikācijas vienā kāpņutelpā par aptuveni 5000–6000 eiro.

Piecos gados māju saveda kārtībā

– Kādēļ jūs nosaucat darbu cenas vienai kāpņutelpai, nevis visai mājai?

– Protams, komunikācijas varētu mainīt uzreiz visā mājā, taču praktiskā dzīve parāda, ka aktīvās mājas dod priekšroku stāvvadu nomaiņai pa posmiem. Kā piemēru varu nosaukt māju Pētersalas ielā 18 Rīgā, kas mums uztic darbu izpildi uz trīspusēja līguma pamata jau piekto gadu pēc kārtas. Katru gadu mājas iedzīvotāji ir sakrājuši aptuveni 5000 eiro komunikāciju nomaiņai. Pirmajā gadā šajā mājā mēs nomainījām visus guļvadus pagrabā. Pēc tam plānveidīgi sākām stāvvadu maiņu – pa vienai kāpņutelpai gadā. Šogad visas caurules mājā ir nomainītas un iedzīvotāji krāj līdzekļus ārējā kanalizācijas cauruļvada remontam. Pēc šāda principa mēs strādājam arī mājās Raunas ielā 35, Slokas ielā 201 un citviet.

– Droši vien visās šajās mājās ir aktīvisti?

– Ja mājā ir 90–120 dzīvokļi, tad noteikti atradīsies viens vai divi aktīvisti, kuri domā par savu māju. Tieši šie cilvēki arī atrod firmas, izvēlas darba veicējus un plāno remontiem paredzētos līdzekļus.

Ilglaicīga līguma priekšrocības

– Jūs teicāt, ka daudzas mājas gadu no gada izvēlas jūsu firmu. Varbūt jums ir atlaides pastāvīgajiem klientiem?

– Atlaižu nav, bet pastāvīgie klienti var paļauties uz svarīgu priekšrocību. Pieņemsim, ka tiek noslēgts līgums par pakāpenisku stāvvadu nomaiņu vairāku gadu periodā. Šādā līgumā mēs uzreiz nosakām un fiksējam darbu cenu. Mājas, kuras pirms pieciem gadiem ar mums noslēdza ilgtermiņa līgumus, patlaban ekonomē ne mazums naudas, jo beidzamajos gados visu tehnisko darbu izmaksas ir augušas vismaz par 10%, taču mūsu pastāvīgie klienti maksā pēc 2014.–2015. gada cenām.

Domāju, ka tie klienti, kuri vienreiz ir noslēguši ilgtermiņa līgumu, to darīs arī turpmāk, jo tas ir izdevīgi. Materiāli – caurules un ventiļi – sadārdzinās par 3–5% gadā, to pašu var teikt par darbu izmaksām. Kādēļ gan neizmantot zemākas cenas garantiju uz vairākiem gadiem?

Atrast nav sarežģīti

Uzņēmums Enesan atrodas Rītausmas ielā 2 Rīgā. Sazināties iespējams pa tālruni: 67202036 vai 29680271 vai elektronisko pastu: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.

Garantija – līdz pieciem gadiem

– Kādus materiālus jūs izmantojat stāvvadu nomaiņā? Vai tie ir pietiekami kvalitatīvi?

– Mēs jau sen esam izvēlējušies vairākus pazīstamus piegādātājus, kuri saviem materiāliem garantē optimālu cenas un kvalitātes atbilstību. Mēs izmantojam Giacamini ventiļus, Wefatherm vai Uponor caurules un Paroc izolējošos materiālus. Ticiet – mēs paši esam ieinteresēti labu materiālu izmantošanā.

– Saprotams. Jums taču jādod iedzīvotājiem garantija gan jaunajiem stāvvadiem, gan savam darbam?

– Mēs dodam divu gadu garantiju, bet pēc iedzīvotāju vēlēšanās to var pagarināt līdz pieciem gadiem.

Numuru arhīvs: spied un lasi!