Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Bēniņu siltināšana: kā neizmest naudu vējā?

Dzīvokļu īpašnieki Rīgā bēniņu un pagrabu siltināšanai izvēlas poliuretāna putas Tecnofoam

Daudzu daudzdzīvokļu māju iedzīvotāji gadiem salst. Prakse pierāda, ka pirmo stāvu iedzīvotājiem aukstums un mitrums dzīvokļos iekļūst no pagraba, bet beidzamajā stāvā dzīvojošos saldē nesiltināti bēniņi. Ja cilvēki žēlojas mājas pārvaldniekam, visbiežāk saņem atbildi: „Ko jūs gaidījāt? Tāds ir mājas projekts!” Šāda atbilde nepasaka neko, bet tādēļ iedzīvotājiem nav jācieš un jāturpina salt. Problēmu atrisina vienkārša bēniņu un pagrabu pārsegumu nosiltināšana.

Uzņēmums Tecnopol.lv jau daudzus gadus ir rūpnīcas Tecnopol oficiālais pārstāvis. Šī rūpnīca ražo dažādus izolācijas materiālus, to starpā arī poliuretāna putas Tecnofoam, kuru uzdevums ir pasargāt cilvēkus no aukstuma.

Rīgā ir mājas, kuru iedzīvotāji ir veikuši siltināšanas materiālu tirgus izpēti un nonākuši pie secinājuma, ka bēniņu un pagrabu pārsegumus visizdevīgāk siltināt tieši ar poliuretāna putām.

Darbi pēc trīs pušu līguma

Mājā Ilūkstes ielā 95 Rīgā siltināšanas darbi tiks veikti pēc trīs pušu līguma. Tas nozīmē, ka mājas iedzīvotāji paši ir izvēlējušies darbu izpildītāju, un tā ir kompānija Tecnopol.lv. Lēmums tika pieņemts dzīvokļu īpašnieku kopsapulcē, tādēļ pārvaldniekam atliek tikai apmaksāt rēķinu par padarīto darbu no mājas remontdarbu uzkrājumu fonda.

Kādēļ mājām ir nepieciešama bēniņu un pagrabu pārsegumu siltināšana? Mājas Ilūkstes ielā 95 piemēru var vērtēt kā atbildi uz šo jautājumu.

Problēmas mājā nesākās ne šajā, ne pagājušajā mēnesī. Jau 2009. gadā beidzamā – devītā stāva – dzīvokļu īpašnieki sāka rakstīt satrauktas sūdzības apsaimniekotājam: „Mūsu dzīvokļos ir ļoti auksti – temperatūra ziemā nepārsniedz +16 – +17 grādus, turklāt uz griestiem parādās mitruma plankumi un vannas istabā nav apkarojams pelējums. Lūdzam, dariet kaut ko!”

Cīņa ar aukstumu un mitruma plankumiem

Pēc šīs sūdzības pārvaldnieka aktivitātes beidzās ar AS Rīgas siltums speciālistu izsaukšanu mērījumu veikšanai. Siltumtehniķi apsekoja dzīvokļus, fiksēja situāciju un kā vienu no risinājumiem ieteica apdomāt radiatoru nomaiņu dzīvokļos. Cilvēki padomu ņēma vērā un nomainīja radiatorus. Diemžēl pēc laika apsaimniekotājs atkal saņēma sūdzību par to, ka situācija nav uzlabojusies, kaut arī jaunie radiatori ir ļoti karsti. Kļuva acīmredzams, ka dārgais siltums aizplūst caur nenosiltinātiem bēniņiem. Ne 2009., ne 2017. gadā, kad iedzīvotāji apsaimniekotājam atkal rakstīja gan par aukstumu, gan mitrumu, gan nezināmas izcelsmes bīstamām plaisām, nekāda strauja pārvaldnieka darbība nesekoja.

Tikai pēc daudziem mēnešiem pārvaldnieks atsūtīja tāmi bēniņu pārsegumu siltināšanai, izmantojot akmens vati. Tā kā māja bija sakrājusi pietiekami lielu naudas summu, dzīvokļu īpašnieki nolēma lietu kārtot paši. Viņi savāca informāciju par visiem materiāliem, kādi tiek izmantoti pārsegumu siltināšanai, un secināja, ka vate nav optimālākais variants. Daudz piemērotāks šķita mūsdienīgs materiāls – poliuretāna putas. Tādēļ mājas 18. decembra kopsapulces protokolā ir skaidri noteikts: „Darbus uzticēt uzņēmumam Tecnopol.lv un siltināšanas darbiem izmantot tikai poliuretāna putas Tecnofoam. Citus materiālus un citus darbu izpildītājus nepiedāvāt!”

Kas ir Tecnofoam?

Uzņēmumā Tecnopol.lv izstāstīja, ka viņi bēniņu un pagrabu pārsegumu siltināšanai izmanto poliuretāna putas.

– Latvijā iedzīvotāji joprojām siltināšanai izmanto akmens vates plākšņu materiālu vai beramo vati, – stāsta uzņēmuma vadītājs Vladislavs Antonovs. – Lai šādos bēniņos pēc tam kaut kā pārvietotos, ir jāizbūvē laipu sistēma. Diemžēl cilvēki ir cilvēki, prakse pierāda, ka visbiežāk laipas netiek izmantotas un siltinājuma slānis tiek samīdīts. Tikko materiālu saspiež, tas vairs nepilda savas funkcijas, turklāt akmens vatei bīstams ir slapjums: pietiek jumtā rasties noplūdei vai plīst lietusūdens kanalizācijas caurulei, kā viss ūdens sasūksies vates slānī un to vairs atjaunot nebūs iespējams.

Poliuretāna putas no šādām ķibelēm ir pasargātas. Tās izveido blīvu bezšuvju membrānu. Putas ātri sastingst, neveido šuves, ir ūdens necaurlaidīgas un nesasēžas. To virskārta ir stipra, pa to var pat staigāt.

– Ar putām var siltināt bēniņus, pagrabu pārsegumus, pamatus un pat māju jumtus. Jāņem vērā, ka putām ir dažādas blīvuma markas: piemēram, jumta siltināšanai būs nepieciešams blīvāks materiāls – 40kg/kv.m., bēniņu pārsegumam pietiks ar 35 kg/kv.m., ja bēniņtelpā nav paredzēts staigāt, var izmantot mīkstākas putas ar zemāku blīvumu, – uzsver speciālists.

Darbus veic jebkurā gadalaikā

Kompānija Tecnopol.lv ne tikai piedāvā siltināšanas materiālu, bet arī veic visus ieklāšanas darbus.

– Mēs esam gatavi nosiltināt bēniņu un pagrabu pārsegumus, siltināt pat fasādes, – saka Vladislavs Antonovs. – No sākuma mūsu darbinieki iztīra bēniņtelpu, pēc tam nogruntē virsmu un uzpūš putas. Iedzīvotājiem ir izdevīgi, ka darbus varam veikt jebkurā gadalaikā, arī ziemā. Tas tādēļ, ka vidējā temperatūra putu uzklāšanai ir nepieciešama +5 grādi.

Bēniņu siltināšanas procesā putas tiek uzklātas ne tikai uz grīdas, bet daļēji arī uz sienām. Tādā veidā bēniņu telpa pārtop par savdabīgu vannu. Tas māju izglābs gadījumos, ja tecēs jumts vai arī notiks lietusūdens kanalizācijas cauruļu avārija.

– Ūdens uzkrāsies virs putu slāņa un nenoplūdinās mājas dzīvokļus, – skaidro speciālists.

Poliuretāna putas atbilst visām Eiropas Savienības ugunsdrošības normām, ir pašnodziestošs, tādēļ nedegošs materiāls. Siltinātājs ir ekoloģisks, gatavots uz ūdens bāzes un nesatur kaitīgas gāzes. Rūpnīca saviem materiāliem dod 25 gadu garantiju.

Cilvēkus interesē ne tikai materiāla tehniskās īpašības, bet arī cena. Vladislavs Antonovs stāsta, ka bēniņu vai pagraba pārsegumu siltināšana ar 60 mm putu slāni ir ekvivalents 120 mm biezam vates siltinājumam. Šī darba izmaksas ir EUR 14,90/1kv.m., bez PVN. Atsevišķās mājās iedzīvotāji izvēlas 100 mm biezu slāni, un tas kvadrātmetrā maksā EUR 24,80.

Ieguvumi iedzīvotājiem

Ko iegūst iedzīvotāji? Komforta temperatūru savos dzīvokļos. To var apliecināt māju iedzīvotāji, kuri bēniņus ir nosiltinājuši pēc šīs tehnoloģijas. Siltumenerģija caur aukstiem griestiem vairs neaizplūst, un tas dod iepriecinošu samazinājumu rēķinos par apkuri. Nākamais – uz visiem laikiem ir zuduši mitrie plankumi griestos, jo putas aiztur mitrumu, neļaujot tam izsūkties caur pārsegumiem. Trešais ieguvums ir konstrukciju nostiprināšanās. Tas viss ar nelielu finansiālo ieguldījumu ir paildzinājis mājas kalpošanas laiku.

Ja jūsu mājā arī ir auksti, uz griestiem parādās mitruma plankumi, tad pienācis laiks padomāt par kvalitatīvu bēniņu un pagraba pārsegumu siltināšanu. Atgādināsim, ka dzīvokļu īpašnieki paši var sasaukt kopsapulci, pieņemt lēmumu par mērķuzkrājuma veidošanu, patstāvīgi izvēlēties siltināšanas materiālu un darbu veicēju.

Precīzāku informāciju jums sniegs uzņēmumā Tecnopol.lv, kura birojs atrodas Rīgā, Maskavas ielā 116, 1. stāvā. Tālrunis: 20372372. Mājaslapas adrese: www.tecnopol.lv. Savas mājas siltināšanas darbu pasūtījumu var nosūtīt arī elektroniski Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt..

Numuru arhīvs: spied un lasi!