Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

„Kamēr būs interese, naudas pietiks!”

Jau aptuveni 50 mājās Rīgā zina, ka pašvaldība ir gatava apmaksāt pusi no nepieciešamo remontdarbu izmaksām

Rīgā notika konference, kurā speciālisti un iedzīvotāji apsprieda daudzdzīvokļu dzīvojamo māju remontdarbu līdzfinansējuma programmu, ko piedāvā pašvaldība. Atgādināsim, ka jau visu 2018. gadu dzīvokļu īpašnieku valdījumā pārņemto māju iedzīvotāji var pretendēt uz pašvaldības izsniegto grantu 50% apmērā no mājas remontdarbos iztērētajiem līdzekļiem. Pirmie līgumi par līdzekļu piešķiršanu tika parakstīti 2018. gada maijā.

Dzīvokļu īpašnieku iesniegumus vispirms izskata pašvaldības aģentūra Rīgas enerģētikas aģentūra, pēc tam – speciāla pašvaldības izveidota komisija. Ja vasaras mēnešos līgumi par līdzfinansējuma piešķiršanu tika parakstīti ar 4–5 mājām, tad oktobrī pilsētas mērs Nils Ušakovs līgumus par naudas atmaksu pēc remontdarbu pabeigšanas izsniedza 22 māju pārstāvjiem.

Astoņās pašvaldības programmā iesaistītajās mājās remontdarbi jau pabeigti. Konferences laikā šo māju pārstāvji saņēma pie fasādes stiprināmas plāksnes ar informāciju par veiksmīgu dalību pašvaldības programmā.

Nils Ušakovs pastāstīja, ka piecu mēnešu laikā Rīgas dome ir apstiprinājusi gandrīz 50 māju iesniegumus:

– Ļoti svarīgi, lai šīs mājas kalpotu par piemēru citiem dzīvokļu īpašniekiem, tādēļ es lūdzu iedzīvotājus stāstīt par rezultātiem, kas sasniegti mūsu programmas ietvaros. Lūdzu darīt zināmu visiem interesentiem, kā notika pārrunas ar pašvaldību, kā kaimiņi tika pierunāti iesaistīties. Tikai ar jūsu piemēra palīdzību mēs varēsim pārliecināt rīdziniekus, cik svarīga ir katras mājas īpašnieku spēja apvienoties un kādus pozitīvus rezultātus tas var dot. Rīgā ir vēl 4500 daudzdzīvokļu māju, kurām ir nepieciešams remonts un labiekārtošana. Jāatzīst, ka mēs atrodamies ceļa pašā sākumā.

Svarīgi neaizmirst, ka viena māja pašvaldības konkursā var iesniegt vairākus remontdarbu pieteikumus, tādā veidā savest kārtībā ne tikai fasādi, bet arī nomainīt logus, jumtu un caurules.

Kā paskaidroja Nils Ušakovs, „programma darbosies līdz beidzamajam klientam”. Ja konkrētajā gadā programmai atvēlētās naudas izrādīsies nepietiekami, pašvaldība piešķirs papildu līdzekļus.

Programmas ietvaros līdzfinansējumu var saņemt ne tikai māju remontiem un siltumnoturības paaugstināšanas pasākumiem, bet arī noteiktai daļai no energoaudita un tehniskās dokumentācijas (projektēšanas) izmaksām.

Par to, ko un kā dzīvokļu īpašnieki ir remontējuši, sīkāk uzziniet tur.

Numuru arhīvs: spied un lasi!