Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Building House piedāvā jaunas tehnoloģijas

Tie Rīgas iedzīvotāji, kuri prot skaitīt remontdarbiem uzkrāto naudu, jumtu remontiem izmanto jaunu materiālu – poliuretānu. Pēc šāda materiāla uzklāšanas jumts kalpos vismaz četras reizes ilgāk!

Vasara ir karstākais darba laiks tiem, kas remontē vai maina jumtu segumus. Jumtu darbi vienlaicīgi notiek vairākiem desmitiem māju Rīgā. Šajā gadā uzņēmums Building House jumtu remontiem piedāvā jaunu poliuretāna hidroizolācijas materiālu. Izgatavotāji apgalvo, ka ar šo materiālu noklātais jumts sargās kā no lietus, tā sniega un kā minimums kalpos vismaz divdesmit gadu.

Pirmā pieredze

Pirmā jauno poliuretāna segumu jumta nomaiņai izvēlējās Rīgas namu pārvaldnieka apsaimniekotā māja Rostokas ielā 54 Rīgā. Materiāla piegādātājs Building House piedāvāja savu meistaru brigādi, kas izpildīja materiāla uzklāšanas darbus ar izsmidzināšanas metodi.

– Mēs strādājam jau kopš 1998. gada, esam minētā jumtu seguma materiāla izgatavotāja – spāņu firmas Technopol – pārstāvji Baltijas valstīs un paši izpildām jumtu uzklāšanas un hidroizolācijas darbus, – stāsta uzņēmuma Building House valdes loceklis Vladislavs Antonovs.

Piemērots jebkuram jumtam

Spāņu rūpnīca Technopol ražo dažādus kvalitatīvus un ekonomiskus materiālus jumtiem. Piemēram, pagājušajā gadā rīdzinieki jumta darbiem aktīvi izvēlējās poliuretāna Desmopol. Šī mastika tiek uzklāta ļoti vienkārši, darbi notiek ātri, rezultātā uz jumta izveidojas hidroizolējoša membrāna bez šuvēm un salaidumu vietām.

Dzīvokļu īpašnieki ir ļoti apmierināti – lieliski, ka jumts nekur netek, bet tas arī daudz mazāk sakarst saulē. Atšķirībā no ruberoīda poliuretāns ir gaišs materiāls.

Patlaban ražotāji ir izstrādājuši jaunu piedāvājumu jumtu remontēšanai – tas ir poliuretāns, kas ietilpst tajā pašā jumtu mastiku grupā.

Atšķirībā no iepriekšējiem jaunais materiāls ir vēl uzticamāks un, salīdzinot ar klasiskajām poliuretāna membrānām, kalpos vēl ilgāk. Ar šo materiālu iespējams salabot un pasargāt no mitruma ne tikai plakanos, bet arī jumtus ar slīpumu līdz 45 grādiem.

Šo jaunās paaudzes poliuretānu var uzklāt uz jebkura seguma, – skaidro Vladislavs Antonovs. – Vienīgā prasība pirms darbu sākuma – veco segumu kārtīgi nomazgāt un nogruntēt.

Kāpēc neizvēlēties ruberoīdu?

Daudziem varētu rasties jautājums, kādēļ padomju laikā celto māju plakano jumtu remontam neizmantot labi pazīstamo materiālu ruberoīdu?

– Daudzi apsaimniekotāji pēc vecā pieraduma jumtus tiešām remontē, izmantojot ruberoīdu, – stāsta V. Antonovs. – Taču ruberoīdam ir nepilnība – tas nav “elpojošs” materiāls. Ja ruberoīdu uzklāj uz betona seguma, zem tā veidojas kondensāts, kas uz plakanā jumta virsmu iedarbojas ārdoši. Poliuretāns tiek uzklāts karstā veidā un rezultātā izveido bezšuvju membrānu gaišā krāsā. Kamēr pārklājums ir vesels, mitruma nokļūšana zem tā vai kondensāta veidošanās ir izslēgta.

Gan uzticams, gan ekonomisks

Patlaban daudzi vēl nezina jauno materiālu priekšrocības. Piemēram, kad mājā Rostokas ielā 54 tika klāts poliuretāna jumta segums, mājā, kas atrodas tieši pretim, remontam izmantoja ruberoīdu.

– Iespējams, iedzīvotājiem tas ir lētāk?

– Es tā neapgalvotu, – iebilst V. Antonovs. – Zinu vairākas firmas, kas piedāvā ruberoīda uzklāšanu par 20 eiro vienā kvadrātmetrā. Tajā pašā laikā poliuretāna segums maksā no 18 līdz 25 eiro par kvadrātmetru.

– Kā mājas Rostokas ielā iedzīvotāji uzzināja par jūsu jauno piedāvājumu?

– Šajā mājā jau pirms vairākiem gadiem bija ieplānots jumta remonts, dzīvokļu īpašnieki šiem darbiem veidoja speciālu uzkrājumu. Kad pienāca laiks izvēlēties darbu izpildītāju uz trīspusēja līguma noteikumiem, mājas vecākais jau bija iepazinies ar atsauksmēm par poliuretānu, tādēļ nolēma, ka šis materiāls viņu mājai būs vislabākais. Poliuretāns ir daudz cietāks un izturīgāks, tā kalpošanas laiks ir 20 un vairāk gadu. Salīdzinošs piemērs: ruberoīds kalpo 5 gadus, poliuretāns bez aizsargkārtas – arī 5 gadus.

Ja plānojat jumta remontu, uzziniet par materiālu vairāk. Video par to, kā poliuretāna segums tiek uzklāts, ir redzams šeit: https://www.youtube.com/watch?v=1MxY9jY-0rs.

Sīku informāciju par visiem piedāvātajiem materiāliem atradīsiet mājaslapā: www.tecnopol.lv.

Uzņēmuma Building House biroja adrese: Maskavas iela 116, RīgaTālrunis +371-20555333.

Uzņēmums Facebookhttps://www.facebook.com/Tecnopol.lv/?fref=ts.

Nebaidās pat no sitiena ar āmuru

Dzīvojamās mājas Rostokas ielā 54 īpašnieki par savas mājas jauno jumta segumu 558 kvadrātmetru platībā samaksās 14 tūkstošus eiro. Viņi uzskata, ka šādā veidā būs ietaupījuši uz kārtējo remontu rēķina un arī nomaiņu nākotnē, jo jaunais segums kalpos vismaz 25 gadus. Katrā ziņā iedzīvotāji izskatīja vēl citu variantu, piemēram, vecās paaudzes poliuretāna segumu. Mājas vecākais Grigorijs Budniks kopā ar mūsu uzņēmuma speciālistiem uzkāpa uz jumta, kurš bija pārklāts ar poliuretānu apmēram pirms pieciem gadiem. Ja mājas iedzīvotāji būtu taupījuši naudu un neuzklātu papildu UV aizsargslāni, tad jumts jau varēja uzrādīt pirmās noturības mazināšanās pazīmes. Tāpat šo segumu, ķerot kukaiņus uz gaišās virsmas, varēja būt saknābājuši putni. Vecās paaudzes poliuretāna segumu ļoti uzmanīgi jātīra ziemā, jo membrānu var nejauši saplēst.

– Vai jaunās paaudzes segumu putni neknābās?

– Tam nav bīstams pat trieciens ar āmuru. Tas ir ļoti ciets un izturīgs materiāls.

Kārtējais remonts – pašu spēkiem

– Kā šādā gadījumā var veikt kārtējos remontdarbus?

– Jaunās paaudzes poliuretānu principā nenoņem. Ja kādam ir izdevies to sabojāt, piemēram, kabeļoperatoriem, velkot vadus, mājas vecākais to viegli var salabot pats. Atliek vienīgi akurāti izgriezt sabojātās membrānas posmu, sagruntēt virsmu un caurumu noklāt ar mastikas kārtu. Tas arī viss.

– Vai jumtus var noklāt arī ziemā?

– Nē. Laikapstākļi ir svarīgi. Darbi jāveic sausā laikā, pie ārgaisa temperatūras, kas nav zemāka par +7º.

Kā noslēgt trīspusēju līgumu?

– Mājā Rostokas ielā 54 jumta remontdarbi tika veikti uz trīspusēja līguma pamata, tas nozīmē, ka iedzīvotāji paši izvēlējās gan materiālu, gan darbu izpildītāju. Vai citu māju dzīvokļu īpašnieki var rīkoties tāpat?

– Protams. Cilvēkiem ir jāsaprot – ja viņu māju apsaimnieko pašvaldības uzņēmums, izvēlēties pašiem un neņemt par labu to, ko par visu varu piedāvā apsaimniekotājs, var, noslēdzot trīspusējo līgumu, kur viena līgumā iesaistītā puse ir pārvaldnieks, otra – darbu veicējs, bet trešā – dzīvokļu īpašnieku pārstāvis. Dzīvokļu īpašnieku pārstāvis tiek ievēlēts kopsapulcē ar 50% +1 balss piekrišanu. Pēc tam viņš izvēlas nepieciešamo materiālu un darbu izpildītāju, ko apstiprina dzīvokļu īpašnieku vairākums. Tas ir ilgstošs un sarežģīts process, bet noteikti atmaksājas.

Kad mēs sākām darbu uz mājas Rostokas ielā 54 jumta, pie mums vērsās arī citu māju pārstāvji – pētīja jauno materiālu un uzdeva jautājumus.

Vai jaunais segums der arī privātmājai?

– Vai privātmājas īpašnieks arī var izmantot šo poliuretāna mastiku?

– Privātmājas īpašnieks pie mums var iegādāties šķidru materiālu par 7 eiro litrā. Viena kvadrātmetra noklāšanai būs nepieciešami 1,5 līdz 2 litri. Šo mastiku saimnieks ar otu pats var uzklāt vecajam segumam – azbestcementa plāksnēm, tēraudam vai citam pamatam. Plakanajiem daudzdzīvokļu māju jumtiem mēs materiālu klājam ar karsto uzklāšanas metodi.

Jebkurā gadījumā iedzīvotājiem iesaku meklēt uzņēmumus, kas ar poliuretānu strādā par adekvātām cenām. Ir zināmi gadījumi, kad pakalpojums (materiāls kopā ar darbu) tiek piedāvāts par 50 eiro/kvadrātmetrā. Mūsu uzņēmums šo darbu veic uz pusi lētāk.

Numuru arhīvs: spied un lasi!