Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Septiņi jautājumi par Lielo talku

Ģenerālā tīrīšana valstī paredzēta 23. aprīlī. Nāciet!

Lielā talka – tas ir “subotņiks”, ģenerālā valsts teritorijas tīrīšana, kurā var piedalīties jebkurš. Lielās talkas tradīcija radās 2008. gadā, kad tika atzīmēta Latvijas 90. dzimšanas diena. Tad tika nolemts, ka labākā dāvana savai valstij – sakopta tās teritorija. Rezultāts visiem patika, un ideja ir iesakņojusies. Šogad Lielā talka notiks 23. aprīlī, tās devīze – “Latvijai būt zaļai!”

Sagaidot Latvijas 100 gadu jubileju, kustība plāno sasniegt savu mērķi – valsts būs tīrākā un sakoptākā pasaulē. Lai apzinātu, kur vajadzīga jūsu palīdzība, iespējams apskatīt talkošanas vietas speciāli sagatavotā kartē talkas mājas lapā www.talkas.lv.

Kad un cikos?

Lielā talka notiks sestdien, 23. aprīlī, no pulksten 9.00 līdz 15.00 vienlaicīgi visā Latvijā.

Kā organizēt?

Līdz 21. aprīlim jebkurš interesents var reģistrēt talkas vietu savā rajonā, taču vispirms ir jāsazinās ar savas pašvaldības koordinatoru. Šeit var apskatīt atbildīgo personu sarakstu Rīgā:

■ Rīgas dome: Gunta Jansone, 29289652, Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.

■ Rīgas Ziemeļu izpilddirekcija: Māris Zviedris, 67026611, 25488508, Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.

■ Rīgas Pārdaugavas izpilddirekcija: Laura Apkalne, 67012319, 29344063, Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.

■ Rīgas Austrumu izpilddirekcija: Jānis Galakrodznieks, 67013507, 29296813, Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.

Paziņojot par talkas vietu www.talkas.lv, jūs kļūstat par atbildīgo personu un jūsu pienākums ir palīdzēt darbu organizēšanā. Pašvaldība jums izsniegs atkritumu maisus, kurus pēc tam arī izvedīs. Jums jāizdara viss, lai jūsu talkas dalībniekiem – kaimiņiem, kolēģiem un draugiem – darbs kļūst par svētkiem.

Kur piedalīties talkā?

Par savu talkas vietu jautā tuvākajā pašvaldībā pie Lielās talkas koordinatora vai noskaidro mājas lapā www.talkas.lv sadaļā “Talkas norises vietas”. Tur tu varēsi iepazīties ar visām oficiāli reģistrētām talkas norises vietām, ko organizē aktīvākās pašvaldības, izglītības iestādes, organizācijas, uzņēmumi, kā arī entuziasti.

23. aprīlī tu varēsi pievienoties viņiem kādā no talkas norises vietām. Katrai reģistrētajai talkas vietai ir sava atbildīgā persona. Piefiksē tās telefona numuru, lai nepieciešamības gadījumā tu varētu ar viņu sazināties.

Kur ņemt atkritumu maisus?

Talkas dienā tev vajadzēs atkritumu maisus, kuri šogad būs baltā krāsā. Baltos maisus bez maksas varēs saņemt 23. aprīlī jebkurā www.talkas.lv reģistrētā talkas vietā pie atbildīgā pārstāvja vai koordinatora. Atkritumu savākšana tiks veikta tikai šajos maisos, un citā vietā šogad tos saņemt nevarēs. Papildus informācija – pie koordinatora.

Izdariet ierakstu talkas dienasgrāmatā!

Aicinām visus, kas gatavojas piedalīties talkā vai organizē to, sūtīt informāciju par interesantām vietām, kuras jūs plānojat sakopt, par interesantiem notikumiem vai – kā norit talkas organizēšana, par atsaucību, par problēmām, ar kurām nākas saskarties, par interesantiem atradumiem talkas laikā, par to, cik daudz plānojāt sakopt, cik daudz izdevās savākt…

Stāstus (ja iespējams, arī fotogrāfijas) lūdzam sūtīt uz e-pastu Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt..

Kur likt pilnos maisus?

Atbildīgā par atkritumu savākšanu un maisu izvešanu Lielās talkas laikā ir attiecīgā pašvaldība. Savus pilnos maisus atstāj tikai reģistrētā talkas vietā un par to atrašanās vietu informē atbildīgo koordinatoru. Neskaidrību gadījumos zvani talkas koordinatoram savā pašvaldībā.

Ko darīt ar aizdomīgiem atkritumiem un beigtiem dzīvniekiem?

Ja, piedaloties talkā, tu redzēsi izlietotas injekcijas šprices, pudeles ar ķīmiskiem vai nezināmiem šķidrumiem, akumulatorus, kā arī citus bīstamus atkritumus, neaiztiec tos. Par tas atrašanās vietu informē talkas atbildīgo. Taču, ja, piedaloties talkā dabā vai pilsētas teritorijā, uzkāpsi uz dzīvnieka atliekām, neaiztiec tās, bet informē attiecīgo pašvaldību. Ja ieraudzīsi vairāk par diviem ievainotiem vai mirušiem dzīvniekiem, ziņo operatīvajam dienestam pa telefonu 112.

Ko darīt, ja pie loga ir izgāztuve?

Par jebkuru piesārņojuma faktu dabas un pilsētas zonās un nelegālām izgāztuvēm lūdzam operatīvi ziņot Valsts vides dienestam pa bezmaksas telefonu 80000828 vai uz e-pastu Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt..

Par piesārņojuma faktiem var informēt arī Valsts vides dienesta centrālo nodaļu pa telefonu 67084200.

Kā ģērbties?

Talkas laikā noteikti izmanto darba cimdus. Rekomendējam uzvilkt garas bikses un kreklu vai vējjaku ar garām piedurknēm. Uzvelciet slēgtus apavus ar pietiekami cietu un biezu zoli, lai to nesagrieztu kāds stikla gabaliņš vai ass priekšmets. Galvā uzliec cepuri vai šalli. Tāds apģērbs aizsargās tevi arī no ērcēm.

Ko ņemt līdzi?

Dodoties uz talku, noteikti ņem līdzi darba cimdus, savus ģimenes locekļus, draugus, radus, darba kolēģus, kaimiņus un galvenais – darba prieku!

Tiekamies 23. aprīlī!

P.S. Aicinām ne tikai savākt atkritumus, bet arī iestādīt kokus, izveidot skaistas puķu dobes, labiekārtot māju pagalmus, izgatavot putnu būrīšus, atjaunot žogus, soliņus, tiltiņus… Dzīvosim skaisti! Tīra Latvija sākas ar tavām domām!

Numuru arhīvs: spied un lasi!