Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Remontējam ar prātu!

Kāpēc mājai vajag siltināt gala sienas? Kad pasūtīt starppaneļu šuvju hermetizāciju? Ko nozīmē remonta darbi pēc trīspusēja līguma?

Šovasar būvuzņēmums SIA A&A nosiltinās gala sienas daudzām Rīgas mājām. Šodien parunāsim par to, kādiem daudzdzīvokļu namiem vajadzīga šāda siltināšana un kādu labumu tā dod, kā arī par to, kā pareizi izvēlēties darba veicēju, lai rezultāts nesagādātu vilšanos.

– Šogad daudzas mājas Rīgā pasūta gala sienu siltināšanu, – stāsta uzņēmuma A&A vadītājs Aleksandrs Buņins. – Kāpēc tieši tagad? Domāju, ka daudzi dzīvokļu īpašnieki ir dzirdējuši, kādu labumu dod mājas pilna renovācija, taču lielā mājā ir grūti pieņemt lēmumu par kompleksu siltināšanu, arī uzreiz tērēt ievērojamu summu visi nav gatavi, tāpēc iedzīvotāji dod priekšroku daļējai ārsienu siltināšanai. Manuprāt, tas ir saprātīgi. Turklāt gala sienas siltināšana ir darbs, kas iedzīvotājiem nodrošina lielu atdevi ar salīdzinoši nelieliem ieguldījumiem.

Ja dzīvokļu īpašnieki nav pārņēmuši mājas pārvaldīšanas tiesības, pastāv divi veidi, kā veikt gala sienas siltināšanu. Pirmkārt, viņi kopsapulcē var pieņemt lēmumu vērsties pie pārvaldnieka un palūgt viņu aprēķināt siltināšanas izmaksas, sastādīt nepieciešamo uzkrājumu veidošanas grafiku un konkursa kārtībā izraudzīties darbu izpildītāju. Otrkārt, īpašnieki kopsapulcē var paši izvēlēties būvfirmu. Šai nolūkā īpašnieku kopībai jāpieņem lēmums par siltināšanas darbu veikšanu pēc trīspusēja līguma un jāievēl pilnvarotā persona, kas mājas vārdā parakstīs līgumu.

– Mēs darām ne mazums darbu pēc trīspusējiem līgumiem, – saka Aleksandrs. – Lielākoties iedzīvotāji paši mūs atrod. Nāk klienti, ar kuriem sadarbojāmies pirms trim vai pieciem gadiem. Toreiz siltinājām viņiem vienu mājas galu, tagad viņi uzdod mums nosiltināt otru. Gadās arī, ka strādājam vienā mājā, kaimiņmājas iedzīvotāji to redz un nāk ar jautājumiem, bet saņēmuši atbildes dodas uz namu pārvaldi un vienojas par mūsu uzņēmuma uzaicināšanu darbam pēc trīspusēja līguma.

Kāpēc iedzīvotājiem reizēm ir izdevīgi pašiem meklēt būvuzņēmumu? Remontdarbu cenas „lēkā”, skaidro Aleksandrs, cenu atšķirības var sasniegt 20–30%.

– Vai tiesa, ka, izvēloties pašu lētāko būvuzņēmumu un slēdzot trīspusēju līgumu, iedzīvotāji izdevumus var samazināt gandrīs par vienu trešo daļu?

– Gadās, bet nevajadzētu dzīties tikai pēc minimālās cenas, jāpievērš uzmanība arī darba kvalitātei. Pirms dažām nedēļām mani uzaicināja kā neatkarīgo ekspertu uz māju, kas bija pasūtījusi remontu par viszemāko cenu. Cilvēki nebija apmierināti ar rezultātu un lūdza pārbaudīt, kas tur sastrādāts! Izrādījās, ka darbs paveikts slikti un būtībā neko nedod. Tātad vajag meklēt izpildītājus, kuri ne tikai piedāvā pieņemamu cenu, bet kuriem ir arī laba reputācija.

Kas attiecas uz dzīvojamo māju gala sienu siltināšanu, šeit iedzīvotāju risks ir samazināts līdz minimumam, jo tamlīdzīgus darbus tagad uzrauga Rīgas pilsētas būvvalde. Pašu darbu kvalitāti šī pašvaldības institūcija izkontrolēt, protams, nevar, bet tā pieprasa no būvniekiem pilnīgus pārskatus, pārbauda projektu un visus mezglus, bet pēc darba pabeigšanas piedalās siltinātā gala nodošanā ekspluatācijā.

Katrai mājai, protams, jāpapūlas, lai izraudzītos būvuzņēmumu un noslēgtu trīspusēju līgumu, jo iniciatīvas grupas vai mājas vecākā piedāvātais uzņēmums vēl jāapstiprina kopsapulcei.

– Es piedalos tādās tikšanās reizēs, stāstu un skaidroju, – uzsver Asleksandrs Buņins. – Parasti cilvēkus interesē cenas un siltināšanas tehnoloģijas. Katrā mājā atrodas kāds tehniski izglītots cilvēks, kurš vēlas uzzināt visas nianses.

– Kam jāpievērš īpaša uzmanība, lai nekļūdītos ar būvnieku izvēli?

– Protams, katrā būvuzņēmumā ir sertificēts darbu vadītājs, kurš atbild par darbu kvalitāti. Bet ir mazas viltības, ko der zināt. Piemēram, ir putuplasta un koka karkasa izmantošanas ierobežojumi ventilējamās fasādēs. Tāpat iespējams izvēlēties dažādus siltināšanas pīrāgus. Ja iedzīvotāji vērtē jau arhitekta izstrādāto projektu, tur parasti pārrēķināšanos nav, bet, ja skatās vienkārši būvfirmas iesniegto tāmi, tajā iestrādātais risinājums vēlāk var arī netikt apstiprināts.

– Parastam cilvēkam to grūti saprast. Sakiet, cik godīgi ir mūsu būvnieki?

– Esmu redzējis labi nosiltinātas fasādes un gala sienas, kur visas šuves piepildītas ar putām un ir hermētiskas. Bet vienā otrā mājā starp sienu un siltinātāju var redzēt ielu no otras puses. Tas nozīmē, ka gaiss aiz siltinātāja „staigā”, un no tādas siltināšanas faktiski nav nekādas jēgas.

– Kādu labumu dod gala sienu siltināšana?

– Siltumenerģijas ekonomija nav sevišķi liela, aptuveni 5% no mājas kopējā patēriņa. Vispirmām kārtām šis darbs nodrošina komfortablus apstākļus gala dzīvokļos un ļauj ziemā tajos uzturēt normālu temperatūru, kas bieži vien bez siltināšanas principā nav iespējams. Tomēr atzīstu, ka gala sienu siltināšana, iespējams, nav tas pirmais darbs, ar ko būtu jāsāk mājas labiekārtošana. Es ieteiktu vispirms visos dzīvokļos un kāpņu telpās ielikt jaunus logus, nosiltināt bēniņus un cauruļvadus. Līdz šim bēniņi un tajos esošie karstā ūdens cauruļvadi ļoti daudzās mājās nav siltināti, bet velti! Šo darbu izmaksas salīdzinājumā ar ekonomiju ir gandrīz nulles vērtībā. Bēniņi tiek siltināti ar beramo vati, 300 kvadrātmetru platībai tā izmaksās aptuveni divus tūkstošus eiro. Salīdzinājumam: gala sienas siltināšana piecstāvu mājai izmaksā aptuveni 10 tūkstošus eiro, deviņstāvu mājai – 15–16 tūkstošus.

– Ja iedzīvotāji tagad sāks domāt par bēniņu vai gala sienu siltināšanu, vai nebūs par vēlu aicināt talkā būvniekus, lai darbus pabeigtu līdz aukstajam laikam?

– Bēniņus var siltināt jebkurā gadalaikā. Ar gala sienu, ja tā ir ventilējama fasāde, ir tas pats, jo mitri procesi tur nav paredzēti. Varbūt vienīgi būvniekiem būs pagrūti strādāt, ja temperatūra noslīdēs zem 10 grādiem, bet mūsu ziemas ir tādas, ka parasti var atrast darbam nepieciešamo laika intervālu. Vispār vērsties pie būvniekiem var jebkurā gadalaikā.

– Kas šai nolūkā nepieciešams?

– Ja mājai ir vajadzīgie uzkrājumi, tad pirms darbu sākšanas jāsarīko dzīvokļu īpašnieku kopsapulce. Vairāk nekā pusei īpašnieku jānobalso gan par iecerētajiem darbiem, gan aktīvistu vai mājas vecākā izraudzīto izpildītāju. Reāli darbi tiks sākti divus trīs mēnešus pēc īpašnieku kopības lēmuma pieņemšanas. Un tādā gadījumā siltumenerģijas ekonomiju iedzīvotāji izjutīs jau gaidāmajā apkures sezonā.

– Bet ja mājai nepietiek naudas?

– Iedzīvotāji var ar izraudzīto būvfirmu un namu pārvaldes pārstāvjiem apspriest, kā radīt vajadzīgos uzkrājumus. Parasti būvuzņēmums vai namu pārvalde gatavo darbu tāmi, pēc kuras redzams, cik daudz naudas vajag siltināšanai un remontdarbiem. Dzīvokļu īpašnieki kopsapulcē ar balsu vairākumu akceptē vispirmām kārtām veicamos darbus un lemj, kā tieši tiks vākta nauda remontam. Populārākais paņēmiens ir līdzekļu pakāpeniska uzkrāšana. Piemēram, iedzīvotāji uzdod namu pārvaldei palielināt atskaitījumus remonta fondā un vienu gadu katru mēnesi papildus maksā 0,30–0,50 eiro par dzīvojamās platības kvadrātmetru. Pēc viena diviem gadiem (atkarībā no mājas dzīvojamās platības) viņiem jau būs pietiekami daudz naudas mājas remontam un labiekārtošanai.

– Kāda atšķirība starp darbiem, ko mājā veic pēc divpusēja un trīspusēja līguma?

– Atšķirība tāda, ka divpusēja līguma gadījumā visu procesu administrē namu pārvalde un darbi tiek uzticēti konkursa kārtībā izraudzītam uzņēmumam. Trīspusēja līguma gadījumā konkurss nav vajadzīgs, izpildītāju izvēlas paši dzīvokļu īpašnieki. Vairākumā gadījumu tas paver iespēju ja ne ietaupīt daļu lūdzekļu, tad vismaz saīsināt laiku līdz darbu sākumam.

– Ko nobeigumā jūs gribētu ieteikt iedzīvotājiem?

– Domājot par gala sienu siltināšanu, reizē padomājiet par starppaneļu šuvju hermetizāciju, kas novērš mitruma iekļūšanu mājoklī un palīdz saglabāt siltumu. Mēs veicam hermetizāciju daudzās mājās, arī to var pasūtīt pēc trīspusēja līguma. Svarīgi zināt, ka tas ir sezonas darbs, veicams tikai gada siltajā laikā.

Gala sienas siltināšanu, starppaneļu šuvju un paneļu pārbaudi, profilaksi un remontu uzņēmumā A&A var pasūtīt pa tālruņiem 67805083, 29209399.

Numuru arhīvs: spied un lasi!