Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Spuldzīte „dārgāka” par putekļu sūcēju!

Uzņēmums Latvenergo sācis semināru sēriju energoefektivitātes jautājumos. Noklausīties lekcijas un uzdot jautājumus par elektrības taupīšanu tajos var jebkurš Latvenergo klients. Tāpat arī Latvenergo īstenotajā pilotprojektā, kura gaitā 500 mājsaimniecībām tiek uzstādīti viedie skaitītāji, iecerēts par 10% samazināt enerģijas patēriņu.

Viens no Latvenergo klientiem, kas piedalās elektrības patēriņa monitoringa programmā, secinājis, ka visdārgāk ģimenei izmaksā mājokļa apgaismojums. Divistabu dzīvoklī, kur dzīvo četru cilvēku ģimene, spuldzītes mēnesī patērē elektrību par 7,46 latiem. Vislētāk izmaksā gludeklis – tas mēneša laikā patērējis elektroenerģiju tikai par 17 santīmiem.

Četru cilvēku ģimenei divistabu dzīvoklī darbadiena parasti sākas ap pulksten sešiem no rīta, kad tiek ieslēgta gaisma virtuvē, gatavota tēja vai kafija. Brīvdienās līdz pulksten 10 elektroenerģijas patēriņš parasti ir neliels. Darbadienās patēriņa maksimums ir vakara pusē, kad tiek ieslēgts televizors. Darbadienā elektroenerģijas patēriņš bija 7,5 kilovatstundas, savukārt brīvdienā – 10,5 kilovatstundas.

Rēķinot pēc pamattarifa, klients ir aprēķinājis, ka, piemēram, elektriskā tējkanna, kas tiek darbināta divas līdz četras reizes dienā, mēnesī patērē 1,74 latus, ledusskapis – 2,80 latus, plazmas televizors – 3,22 latus, LCD televizors – 1,58 latus.

Salīdzinoši maz mēnesī patērē putekļu sūcējs – 53 santīmus un gludeklis – 17 santīmus. Veļas mašīna, darbinot to vidēji trīs reizes nedēļā, – 1,38 latus, stacionārais dators – 3,06 latus, bet piezīmju dators – 39 santīmus.

Kādus secinājumus no tā izdarīs Latvenergo, pagaidām nav skaidrs, bet mūsu padoms cilvēkiem: mazāk laika pavadiet pie datora un televizora un ietaupiet turpat vai septiņus latus mēnesī.

Numuru arhīvs: spied un lasi!