Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Ir šaubas par liftu drošumu

Saistībā ar pēdējos gados notikušajām smagajām liftu avārijām Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) ir veicis plānveida pārbaudes lietošanā esošajiem liftiem.

Pārbaudēs konstatēts, ka 68% no liftiem neatbilst normatīvajos aktos noteiktajām prasībām, bet 43% var radīt risku cilvēka veselībai un dzīvībai. Galvenās problēmas saistītas ar savu laiku nokalpojušajiem liftiem un jauno liftu neatbilstību ES prasībām.

No Bīstamo iekārtu reģistra datiem izriet, ka no visiem lietošanā esošajiem liftiem 51% (aptuveni 3700 lifti) tiek ekspluatēti jau vairāk nekā 25 gadus, pārsniedzot paredzēto lietošanas laiku. Turpmāku šādu liftu drošu lietošanu nodrošina savlaicīgi veikti iekārtu uzturēšanas pasākumi, modernizācija vai nomaiņa.

Tomēr pārbaudēs konstatēts, ka 62% no liftiem nav atbilstoši uzturēti. Gan iekārtas, gan to mehānismi tiek ekspluatēti līdz pilnīgam nolietojumam. Drošības ierīces dažos liftos ir daļēji demontētas vai atslēgtas.

Kopš 2000. gada Latvijā var uzstādīt tikai tādus liftus, kas atbilst ES vienotajām prasībām, ko apliecina CE atbilstības zīmes marķējums lifta kabīnē. Šādu liftu ražošanā un uzstādīšanā jāņem vērā normatīvajā regulējumā noteiktās drošuma prasības, tomēr 92% no pārbaudītajiem liftiem kabīnes nav nodrošinātas ar sakaru ierīcēm, lai lifta darbības traucējumu gadījumā kabīnē iesprostotie cilvēki varētu izsaukt palīdzību.

2019. gadā PTAC sola turpināt plānveida kontroles pasākumus liftu uzraudzības jomā, savukārt lifta lietotājus aicina ievērot lietošanas noteikumus un gadījumos, kad radušās šaubas par lifta drošumu, informēt par to lifta valdītāju vai ēkas apsaimniekotāju, vai lifta apkalpojošo dienestu (tālruņa numurs – lifta kabīnē).

Ja ir neskaidrības par lifta atbilstošu uzturēšanu un lifta drošumu, iedzīvotājus aicina sazināties ar PTAC Bīstamo iekārtu un metroloģiskās uzraudzības daļu: tālr. 67388653, Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt. un sociālajos tīklos https://www.facebook.com/ptacgovlv.

Numuru arhīvs: spied un lasi!