Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Saeima: nekādi pieci rēķini nebūs

Par vienu no Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma grozījumu līdzautoriem uzskatāms Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs. Pakalpojumu sniedzēju un pārvaldnieku iebildumus pret tiešajiem norēķiniem viņš uzskata par nepamatotiem.

– Latvijā pastāv problēma ar iedzīvotāju faktiskajiem maksājumiem par komunālajiem pakalpojumiem, cilvēki iekrājuši lielus parādus. Situāciju vēl vairāk sarežģī tas, ka daži pārvaldnieki, saņēmuši naudu no iedzīvotājiem, nepārskaita to pēc piederības. Beigu beigās zaudētāji ir visi – gan pakalpojumu sniedzēji, kas nesaņem tiem pienākošos naudu, gan godīgie cilvēki, kam nākas maksāt otrreiz. Šobrīd mēs cenšamies atrisināt problēmu, ieviešot tiešos norēķinus. Likums ir ļoti sarežģīts, bet domāju, ka tā galīgajā redakcijā būs paredzētas tiesības pašam klientam izlemt, vai viņš vēlas izmantot tiešos norēķinus.

– Kad grozījumi stāsies spēkā?

– Domāju, ka noteikti līdz gada beigām. Bet par to, cik tas viss ir sarežģīti, liecina kaut vai tas, ka uz likumprojekta trešo lasījumu iesniegti veseli 62 priekšlikumi, no kuriem lielākā daļa ir konceptuāli.

– Kā domājat, kāpēc pakalpojumu sniedzēji izrāda tik lielu pretestību?

– Tāpēc, ka pašreiz viņi bez problēmām saņem naudu, noveļot uz pārvaldnieka pleciem pienākumu tiesāties ar nemaksātājiem, turklāt pārvaldnieks par šo pakalpojumu nesaņem ne santīma atlīdzības. Jāteic, ka likumā paredzēta arī jauna norma. Pārvaldniekiem būs vajadzīga īpaša atļauja finansiālās darbības veikšanai, jo viņi taču ik dienas rīkojas ar svešu naudu. Likumam jāaizsargā cilvēki no negodīgiem uzņēmējiem.

– Vai tiešie norēķini palīdzēs sakārtot mājokļu apsaimniekošanas sistēmu?

– Protams! Ja vien ir vēlēšanās, visas problēmas, par kurām sūdzas pakalpojumu sniedzēji, ir atrisināmas. Piemēram, AS Rīgas siltums šobrīd apgalvo, ka atbild par siltumu tikai līdz ievadam mājā. Bet, kad galvaspilsētā uzstādīja siltummezglus, uzņēmums labprāt iesaistījās šajā lietā, lai gan runa bija par māju iekšējām komunikācijām. Jaunās sistēmas ieviešana būs ilgstošs process, tā ka satricinājumi nav gaidāmi. Mēs visiem dosim pārejas laiku, bet jāsāk jau šodien, jo zem gulošas siekstas ūdens netek.

– Jūs nebaida pakalpojumu sniedzēju apgalvojumi, ka jaunā sistēma būs pārāk dārga?

– Neesmu pārliecināts par šādu aprēķinu pareizību. Grozījumi likumā paredz izveidot vienotu norēķinu centru, tāpēc nekādus piecus rēķinus iedzīvotāji nesaņems. Turklāt pakalpojumu sniedzēji ar iedzīvotāju piekrišanu varēs nodot pārvaldniekam tiesības izrakstīt rēķinus un iekasēt naudu. Galvenā ideja ir tā, ka naudai jānonāk tieši tai paredzētajā kontā.

Numuru arhīvs: spied un lasi!