Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Māja par siltumu pārmaksājusi 5000 latu

„Dzīvojam Preiļos un esam nonākuši dīvainā situācijā. Mūsu 18 dzīvokļu mājas vecākais pasūtīja un mājā uzstādīja kontroles mēraparātus. Tie iemontēti cauruļvados uzreiz aiz komunālo pakalpojumu sniedzējiem piederošajiem siltumenerģijas un ūdens skaitītājiem. Kas atklājās pēc kāda laika? Tas, ka visi oficiālie mēraparāti ūdens un siltumenerģijas patēriņu uzrāda piegādātāju labā!

Ūdens patēriņa starpība mājā bija tikai pēc ūdens piegādātāja uzstādītā mājas kopējā skaitītāja, pēc kontrolskaitītāja rādījumiem nekādas starpības nebija. Bet siltumenerģijas patēriņa starpība divās apkures sezonās sasniedza 120 megavatstundas. Tas nozīmē, ka māja par siltumu ir samaksājusi liekus 5000 latus.

Šī ziņa izraisīja pamatīgu skandālu. Tagad mājas iemītnieki raizējas, ka apsaimniekotājs viņu kontrolaparātus var noņemt, un interesējas, vai pakalpojumu sniedzējiem, kuri siltumenerģijas un ūdens patēriņu nosaka paši pēc saviem mājas kopējiem skaitītājiem, ir pienākums meklēt iemeslu, kāpēc viņu skaitītāju un kontrolskaitītāju rādījumi ir tik atšķirīgi? Un vai viņiem vispār ir jāreaģē uz iedzīvotāju uzstādīto kontrolskaitītāju rādījumiem?”

Atbild Rīgas apsaimniekotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Igors Trubko:

– Tādā situācijā var nonākt jebkuras mājas iedzīvotāji. Vispirms viņiem jāsaprot, kam pieder mājas kopējais siltumenerģijas vai ūdens patēriņa skaitītājs. Prasti tas pieder pakalpojuma sniedzējam – pilsētas siltumapgādes vai ūdensapgādes uzņēmumam. Uzstādot kontrolskaitītājus un atklājot rādījumu starpību, iedzīvotājiem ir tiesības pieprasīt pakalpojumu sniedzēja oficiālo skaitītāju pirmstermiņa verifikāciju.

– Skaidrs – lai pārliecinātos, piemēram, vai uzņēmuma Rīgas siltums skaitītājs nemelo...

– Ja izrādās, ka kopējais mēraparāts ir kārtībā, iedzīvotājiem jāmaksā par tā pārbaudi. Ja verifikācijā atklājas, ka skaitītājs melo, par pārbaudi un nomaiņu maksā tā īpašnieks – pakalpojuma sniedzējs. Tāpat arī viņš pārrēķina maksu par pēdējo mēnesi. Piebildīšu, ka iedzīvotājiem pašiem ir tiesības izvēlēties, kurā licencētā laboratorijā mājas kopējo skaitītāju pārbaudīt.

– Bet vai iedzīvotājiem ir tiesības uzstādīt kontrolskaitītājus?

– Neviens nevar viņiem liegt pašu mājā uzstādīt kontroles mēraparātus jebkurā iekšējo komunikāciju posmā. Apsaimniekotājam nav tiesību bez dzīvokļu īpašnieku kopības lēmuma tos noņemt.

– Kā panākt, lai pakalpojumu sniedzēji uz kopējā skaitītāja un kontroles mēraparāta rādījumu nesakritību reaģētu uzreiz, nevis pēc pāris gadiem?

– Mūsu praksē nav bijis gadījuma, kad pakalpojuma sniedzējs atteiktos pēc iedzīvotāju pieprasījuma veikt kopējā skaitītāja priekšlaicīgu verifikāciju. Pretējā gadījumā iedzīvotāji var tiesas ceļā pieprasīt, lai uzskaite tiktu veikta pēc kontrolskaitītāja un izdarīts pārrēķins par visu šā neglītā konflikta laiku.

– Tātad viss ir atkarīgs no tā, cik enerģiski rīkojas paši dzīvokļu īpašnieki?

– Jā, esmu pārliecināts, ka bīstamā situācijā iedzīvotāji varētu uzvarēt tiesas prāvā un atgūt savu naudu.

Numuru arhīvs: spied un lasi!