Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

„Namu pārvaldes vajag kontrolēt tāpat kā bankas”

Vjačeslavs Stepaņenko, Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs:

– Iemesls tam, ka daži pārvaldnieki kļuvuši nekaunīgi, ir pavisam vienkāršs: pirms dažiem gadiem valsts mājokļu apsaimniekošanas sfēru palaida pašplūsmā. Šobrīd tas ir pats izdevīgākais bizness visā Latvijā! Palūkojieties, kas notiek: jebkurš cilvēks var nodibināt kompāniju „Ragi un nagi” ar divu latu pamatkapitālu. Pēc tam viņš izplata Rīgā reklāmu, solot apsaimniekot mājas par 10 santīmiem par kvadrātmetru mēnesī. Protams, puse dzīvokļu īpašnieku piekritīs tik izdevīgam piedāvājumam!

Bet ko tāds cilvēks dara tālāk? Viņš mierīgi iekasē savu naudiņu par apsaimniekošanu, parādniekus liek mierā, bet sliktākā gadījumā vēl paklusām piesavinās iedzīvotāju naudu. Pierādīt to būs ļoti grūti, jo negodīgs pārvaldnieks dokumentus nevienam nerāda un liek šķēršļus to māju iemītniekiem, kuri vēlas pāriet pie cita apsaimniekotāja.

Bet tad sākas jauna apkures sezona, un viena nianse mazliet sašķoba biznesu – mājām ir jāpieslēdz apkure. Kā to izdarīt, ja uzņēmums ielaidis situāciju ar parādiem vai nav pārskaitījis adresātam iedzīvotāju samaksāto naudu? Var izrakstīt iedzīvotājiem avansa rēķinus par vairākiem mēnešiem uz priekšu („Esiet saprotoši, citādi dažu kaimiņu parādu dēļ visa māja sals!”) un vēl kādu laiku spiest ārā sulu no tādas mājas. Kad visa sula izspiesta, var uzrakstīt iedzīvotājiem ļoti vienkāršu vēstuli: „Godājamie klienti, līdz 1. oktobrim jūsu mājai bija iekrājies 50 000 latu liels parāds! Lūdzam nekavējoties samaksāt, citādi jums nāksies meklēt citu pārvaldnieku”.

Un tā nu iedzīvotājiem uzveļ 50 000 latu parādu, kuru ne ar ko nevar pierādīt, bet kurš pēc uzņēmumu Rīgas siltums un Rīgas ūdens dokumentiem tiešām skaitās nevis pārvaldnieka, bet gan mājas parāds. Un iepriekšējais pārvaldnieks mazgā rokas nevainībā. Kur tad meklējama ļaunuma sakne? Tur, ka valsts atļāvusi pilnīgi nezināmām firmām bez jebkādas pieredzes dēvēt sevi par pārvaldniekiem un operēt ar dzīvokļu īpašniekiem piederošiem milzu līdzekļiem. Mēs nez kāpēc stingri uzraugām bankas, bet pārvaldniekiem ļaujam darīt visu, kas ienāk prātā. Bet atšķirība starp banku un namu pārvaldi nav liela, abas rīkojas ar svešu naudu.

Valstij vajadzētu novilkt pārvaldniekiem striktas robežas un pateikt: „Ja esi pārkāpis likumu, nekad mūžā vairs nevarēsi nodarboties ar apsaimniekošanu!” Pagaidām viss notiek gluži pretēji. Ja firma „Ragi un nagi” ir izputējusi vai apzagusies, nākamajā dienā tās saimnieki nodibina firmu „Ragi un nagi-2” un atkal izplata reklāmu, piedāvājot māju apsaimniekošanas pakalpojumus. Vajag steidzami mainīt sistēmu, lai negodīgs pārvaldnieks vairs nevarētu iedzīvoties un nesodīts pazust no tirgus.

Pēc divām nedēļām Rīgas domes Mājokļu un vides komiteja apkopos savus priekšlikumus un nosūtīs tos Ekonomikas ministrijai, valdībai un Saeimas frakcijām. Mēs pieprasām paredzēt administratīvus sodus pārvaldniekiem, kuri pārkāpj likumu (pat ja runa ir tikai par informācijas un dokumentu slēpšanu no iedzīvotājiem). Un mēs vēlamies, lai Latvijā būtu iestāde, kas pastāvīgi kontrolētu pārvaldnieku darbību.

Numuru arhīvs: spied un lasi!