Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

„Vajadzīgs riska fonds!”

Dagnija Kalniņa, SIA Rīgas ūdens valdes priekšsēdētāja:

– Komunālo pakalpojumu sniedzēju vārdā apstiprinu, ka situācija mājokļu apsaimniekošanas tirgū ir bēdīga. Mājas apsaimnieko privātuzņēmumi, kam ir milzīgas kredītsaistības. Visiem pārvaldniekiem, kas nenodod iedzīvotāju samaksāto naudu SIA Rīgas ūdens, nodrošinātais kreditors ir Swedbank. Šādā situācijā dzīvokļu īpašnieku maksājumi, kas nonāks tādu pārvaldnieku kontos, tiks pārskaitīti bankai kredīta samaksai. Bet iedzīvotāji tam nav devuši savu piekrišanu, viņi vienkārši ir samaksājuši par saņemtajiem komunālajiem pakalpojumiem.

Uzskatu, ka valstij būtu laiks pilnībā mainīt attieksmi pret pārvaldniekiem – komersantiem. Viņi rīkojas ar milzīgiem trešo personu – dzīvokļu īpašnieku un īrnieku – līdzekļiem, tāpēc viņu darbību nepieciešams stingri kontrolēt. Es iesaku Latvijā izveidot riska fondu, kurā katram pārvaldniekam vajadzētu iemaksāt naudu atbilstoši apsaimniekojamo dzīvokļu skaitam. Ja pārvaldnieks kādu iemeslu dēļ nevar iedzīvotāju samaksāto naudu pārskaitīt pakalpojumu sniedzējiem, lai maksājumi tiek veikti no šī kopējā fonda!

Daudzi pakalpojumu sniedzēji piekritīs, ka apsaimniekošanas uzņēmumu komercdarbību vajag ierobežot. Tiem jānodarbojas tikai ar māju pārvaldīšanu, nevis ar būvniecību, tirdzniecību vai tūrismu! Tikai ar pārvaldīšanu.

Bet galvenais – iedzīvotāju maksājumi, kas nonāk pārvaldnieka kontā, ar likumu jānošķir no uzņēmuma pašu līdzekļiem. Bankām jāaizliedz pārvaldnieka parāda piedziņu vērst pret iedzīvotāju tranzītmaksājumiem.

Numuru arhīvs: spied un lasi!