Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

„Pārvaldniekiem jāgatavo mēneša pārskati!”

Ieva Krumholca, AS Rīgas siltums vecākā juriskonsulte:

– Mūsu uzņēmuma valde izstrādājusi metodiku dzīvokļu īpašnieku informēšanai par mājas siltuma parādiem. Saskaņā ar līgumu pārvaldniekam maksa par patērēto siltumenerģiju jāpārskaita līdz nākamā mēneša 20. datumam. Pieņemsim, ka maksājums nav saņemts. Ja rēķini netiek apmaksāti otru mēnesi, mēs apsaimniekošanas uzņēmumam nosūtām brīdinājumu. Ja maksājums vēl kavējas, informējam iedzīvotājus. Viņiem tas ir svarīgs signāls: laiks rīkoties!

Bet pat brīdinājumi par nesamaksātiem siltuma rēķiniem ne vienmēr palīdz. Daži dzīvokļu saimnieki sāk raustīt pārvaldnieku, prasa pārskatu, un nauda ienāk, bet ir arī tādi, kas par mūsu vēstulēm neliekas ne zinis.

Kā, pēc uzņēmuma Rīgas siltums domām, būtu iespējams aizsargāt mājokļu īpašniekus no pārvaldniekiem, kuri aizkavē viņu maksājumus? Mājokļu apsaimniekošanas biznesu nepieciešams licencēt. Pārvaldnieks pārkāpj noteikumus, un licence uzreiz tiek anulēta.

Otrs variants: jāparedz sodi pārvaldniekiem, kuri ignorē normatīvos aktus un pārkāpj iedzīvotāju tiesības. Diemžēl Ekonomikas ministrija pagaidām nereaģē uz mūsu priekšlikumiem un lūgumiem.

AS Rīgas siltums mēģināja problēmu atrisināt saviem spēkiem: mēs plānojām savā mājas lapā publicēt informāciju par maksājumiem, kas saņemti no pārvaldniekiem, bet Datu valsts inspekcija aizliedza to darīt. Tās esot pārāk personiskas ziņas.

Manuprāt, vajadzētu grozīt likumus. Šobrīd pārvaldniekam pārskats iedzīvotājiem jāsniedz vienu reizi gadā, bet gada laikā daudz kas var mainīties, tāpēc apsaimniekošanas uzņēmumiem vajadzētu pārskatus iedzīvotājiem sagatavot katru mēnesi.

Savus priekšlikumus nodosim Rīgas domei. Ceram, ka pašvaldībai izdosies iniciēt grozījumus normatīvajos aktos.

Numuru arhīvs: spied un lasi!