Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Negodīga rīcība, pārdodot dzīvokli

Pixabay.com

„Esmu iekļuvusi lielās nepatikšanās, palīdziet, lūdzu tikt skaidrībā,” raksta Mārīte. – Nopirku Rīgā dzīvokli, sastādot līgumu, kopā ar bijušo īpašnieku fiksējām faktiskos ūdens skaitītāja rādījumus. Kad pienāca laiks iesniegt skaitītāju rādījumus pārvaldniekam, godīgi tos norādīju un nosūtīju arī ar iepriekšējo īpašnieku noslēgto dzīvokļa pieņemšanas un nodošanas aktu, saskaņā ar kuru viņš ir atbildīgs par komunālo maksājumu apmaksu līdz dzīvokļa pārdošanas dienai. 

Taču izrādījās, ka dzīvokļa īpašnieks mēnešiem ilgi skaitītāju rādījumus norādījis nepareizi, uzkrājot parāds 60 kubikmetru apjomā. Tagad pārvaldnieks pieprasa, lai es par šo ūdeni maksāju, lai gan pieņemšanas un nodošanas aktā redzams, ka pēc dzīvokļa iegādes iztērēju tikai 2 kubikmetrus ūdens.

Kā panākt, lai pārvaldnieks godīgi sadala ūdens rēķinu starp mani un iepriekšējo īpašnieku?”

Atbild advokāts Viktors Kūriņš:

– Diemžēl pārvaldnieks juridiski rīkojas pareizi. Ūdens skaitītāju rādījumu saskaņošanas akts, kas noslēgts starp dzīvokļa iepriekšējo un jauno īpašnieku, pārvaldniekam nav saistošs dokuments.

Mārīte kļūdījās, kad, iegādājoties dzīvokli, neiepazinās ar ūdens skaitītāju rādījumiem, kas bija pārvaldnieka rīcībā. Piemēram, uzņēmuma Rīgas namu pārvaldnieks klienti šos datus var redzēt portālā e-parvaldnieks. lv. Potenciālajiem dzīvokļu pircējiem iesaku vienmēr pārbaudīt, vai pārvaldnieka rīcībā esošie dati neatšķiras no reālajiem skaitītāju rādījumiem. Galu galā iepriekšējais dzīvokļa īpašnieks var būt atstājis parādu par simtiem kubikmetru ūdens.

Kā rīkoties Mārītei? Viņai nāksies samaksāt papildu rēķinu par iztērēto ūdeni. Pēc tam iespējams sazināties ar dzīvokļa pārdevēju ar prasību brīvprātīgi vai tiesas ceļā atlīdzināt zaudējumus.

Numuru arhīvs: spied un lasi!