Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

„Lāstekas sasniedza 2-3 metru garumu!”

Kā tīrīt māju jumtus kārtējās ekstrēmās snigšanas gadījumā? Viss par situāciju Rīgā

Šī ziema Rīgā ir sniegiem bagāta – desmitiem māju iedzīvotāji ziņo par bīstamām lāstekām un tekošiem jumtiem. Pašvaldības apsaimniekošanas uzņēmums atzīst, ka tam trūkst līdzekļu, lai notīrītu visus jumtus pilsētā, un problēmas risinājumu nāksies pagaidīt. Tikmēr dzīvokļu īpašnieki krāj naudu applūdušo telpu remontam....

„Lāstekas izveidoja ledus sienu!”

Rīgas dome, pašvaldības apsaimniekošanas uzņēmums Rīgas namu pārvaldnieks (RNP) un mediju redakcijas saņem satrauktus zvanus no daudzu māju īpašniekiem. Piemēram, plašu publicitāti guva lieta par mājas Vidzemes alejā nr. 6 jumta maiņu.

Pirms pieciem gadiem RNP šai mājai organizēja jumta seguma maiņu, taču darbi tika veikti nekvalitatīvi. Tādā sniegotā ziemā kā šī uz nenosiltinātā jumta sniegs ātri sāka kust, ūdenim pārvēršoties lāstekās vai applūdinot dzīvokļus.

– Viņi (RNP) nereaģē – nekāpj uz jumta, sniegu netīra. Patiesībā jumts pēc remonta ir tāds pats kā vecais, – stāsta Rugate, dzīvokļa īpašniece nelaimīgajā mājā.

Viņa žurnālistiem pastāstīja, ka lāstekas izauga 2–3 metru garumā un izveidoja ledus sienu. Sekas bijušas tādas, ka ieradušies kaimiņi no apakšējā stāva, satraukušies, vai tikai kaimiņiem nav plīsis radiators, jo viņu dzīvoklī parādījušies mitruma plankumi.

„Pieprasījumu izskatīsim divu dienu laikā...”

Apakšstāva kaimiņiene Renāte Rēvica skaidroja, ka RNP pirmoreiz zvanījusi svētdien, ziņojot, ka dzīvoklī tek ūdens: „Saņēmu atbildi, ka nedēļas nogalē man nekādi palīdzēt nevar, bet lūdza zvanīt pirmdien pa tālruni 8900. Kad piezvanīju, man paskaidroja, ka pieprasījumu izskatīs divu darba dienu laikā un pēc tam man atzvanīs. Uz manu iebildi, ka dzīvoklī tek ūdens, teica, – pieteikumu ir daudz, nāksies pagaidīt.”

Tajā pašā laikā augšējā dzīvokļa īpašniece viena uzņēmusies cīņu ar lāstekām. Viņa, uzvilkusi aizsargbrilles un bruņojusies ar lāpstu, mēģinājusi izsist ledus sienu saviem spēkiem, vēsta portāls rus.lsm.lv., tomēr ūdens paspēja applūdināt dzīvokļus trīs stāvos.

„Alpīnistu pieaicināšana izmaksā 500 eiro”

Līdzīgas problēmas bija novērojamas visā pilsētā, ne tikai RNP apsaimniekotajās mājās.

„Arī mūsu mājas, kas atrodas Matīsa ielā 48, jumtu netīra,” sociālajos tīklos raksta Ieva Mamedova. „Apsaimniekotājs skaidro, ka pat neriskēs spert kāju uz mūsu jumtu, tik bīstamā stāvoklī tas ir. Jā, mūsu mājas jumtu jau kopš pagājušā gadsimta sedz azbestcementa loksnes – šīferis, bet tieši uz šī seguma veidojas lielākās lāstekas!”

Vladimirs Bukovs ziņo, ka piecstāvu mājā Rododendru ielā 12, sniegam kūstot, sāk applūst dzīvokļi: „No griestiem tek ūdens!”

„Man decembra atkušņa laikā nācās paviesoties mājā Maskavas ielā 71, –  stāsta Arvis Kalns – tur bija tādas lāstekas, kas krītot viegli varēja caursist balkona grīdas plāksni. Šajā rajonā notiek intensīvi ielu atjaunošanas darbi, un ir radies pilnīgs haoss ar sniega un ledus izvešanu.

Skaidrīte Kralliša vēsta, ka mājā Dzelzavas ielā 19/2, kūstot sniegam, izveidojušās tik milzīgas lāstekas, ka sasniegušas mājas augstumu: „Iedzīvotājiem iziet no mājas un atgriezties tajā ir bīstami, arī ielas netiek tīrītas.”

Savukārt Zita Lapiņa brīdina iedzīvotājus, ka pārāk bieža jumtu tīrīšana viņiem var izmaksāt krietnu kapeiciņu: „Lāsteku nosišana no jumtiem reti ir iekļauta ikmēneša maksā par mājas uzturēšanu. Apsaimniekošanas uzņēmums pēc iedzīvotāju lūguma, protams, pieaicinās alpīnistus, taču par to būs jāmaksā pašiem dzīvokļu īpašniekiem. Mums tas izmaksāja 500 eiro...”

Viens cilvēks gāja bojā

Sinoptiķi ziņo, ka šī ziema turpinās pārsteigt ar pēkšņām temperatūru svārstībām un sniegputeņiem, tāpēc jumtu tīrīšanas jautājums joprojām nezaudē aktualitāti.

Diemžēl kāds Rīgas iedzīvotājs slikti notīrīta jumta dēļ šoziem zaudēja dzīvību. Traģēdija notika 13. decembrī, kad, vīrietim ejot garām mājai Kalna ielā 62, no jumta uzkrita ledus gabals. Vīrietis zaudēja dzīvību, Valsts policija ir ierosinājusi krimināllietu, kuras ietvaros vērtēs ēkas īpašnieka atbildību.

Par to, kā jumtu tīrīšanas darbi tiek organizēti uzņēmuma Rīgas namu pārvaldnieks apsaimniekotajos namos, Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas sēdē atskaitījās uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Māris Ozoliņš.

– Jāatzīst, ka pēdējoreiz apsaimniekotājs tik daudz sniega piedzīvoja pirms vairāk nekā desmit gadiem, precīzāk – 2011. gadā, – sacīja M. Ozoliņš.

Viņš atgādināja, ka aktīva snigšana Rīgā sākās 2023. gada 29. novembrī un tad arī apsaimniekošanas uzņēmuma darbinieki sāka tīrīt gājēju celiņus un brauktuves daudzdzīvokļu namu pagalmos.

– Jumtu tīrīšana sākās vēlāk, proti, 2. decembrī, – stāsta Rīgas namu pārvaldnieka vadītājs. Šosezon minētos darbus veica 48 uzņēmuma darbinieki, kuriem bija atļaujas darbam augstumā, tie bija jumiķi un viņu apakšuzņēmēji.

Visbiežāk applūst hruščovkas

Darbus veikt operatīvi un visas pilsētas mērogā uzņēmumam traucē resursu trūkums. Piemēram, šobrīd RNP rīcībā ir tikai četri pacēlāji darbam augstumā, turklāt visi, pēc Māra Ozoliņa teiktā, ir novecojuši un nav labākajā tehniskajā stāvoklī:

– Esam sākuši jaunu pacēlāju iepirkumu, taču skaidrs, ka tā pabeigšana prasīs laiku. Pagaidām izmantojam vecās iekārtas un esam noslēguši līgumu ar apakšuzņēmējiem par vēl divu pacēlāju nomu.

Glābt pilsētnieku dzīvokļus no noplūdēm, bet viņus pašus no bīstamām lāstekām sākuši arī attiecīgajā iepirkumu konkursā uzvarējušie uzņēmumi, proti, SIA Roadeks, SIA Hagberg, SIA Ekozona un SIA JK Kvalitāte. Šīs sadarbības ietvaros ātri pieņemti daži lēmumi. Piemēram, uzņēmums JK Kvalitāte saskaņā ar līguma nosacījumiem faktiski ir atbildīgs par jumtu remontdarbiem. Taču ekstremālo laikapstākļu ietekmē tas piekritis uzņemties arī ledus un sniega tīrīšanu.

Taču, pat darot visu iespējamo, RNP vienkārši nespēj notīrīt jumtus visām 3800 daudzdzīvokļu mājām, kuras ir tā apsaimniekošanā. Māris Ozoliņš Rīgas domes attiecīgās komitejas sēdē norādīja tieši un nepārprotami:

– Tieši kuru jumtu tīrīšana ir prioritāte, nosaka uzņēmuma darbinieki pēc māju vizuālās apskates. Galvenie kritēriji ir bīstamu lāsteku veidošanās un augšējo stāvu applūšanas risks. Applūšana visvairāk apdraud tā sauktās hruščova laika ēkas – to nosaka dizaina īpatnības, kā arī tas, ka pēdējos gadu desmitos pilsētas centrā māju bēniņi pielāgoti dzīvošanai.

„Varam notīrīt līdz 39 jumtiem dienā”

Lai saprastu katastrofas apmērus, pietiek zināt, ka laika posmā no 1. līdz 12. decembrim RNP darbinieki paspēja notīrīt 197 jumtus, bet saistītie uzņēmumi no sniega un ledus atbrīvoja vēl 78 māju jumtus. Tajā pašā laikā bīstamas lāstekas vai noplūšana draudēja vēl 561 mājai, tomēr apsaimniekotājs ar lielāko darba daļu vienkārši netika galā – straujais atkusnis decembra beigās darīja savu.

– Tātad šobrīd uzņēmuma kapacitāte ļauj notīrīt līdz 39 jumtiem dienā, atzina Ozoliņš un uzsvēra, ka daudzos gadījumos runa nav par pilnīgu, bet tikai daļēju jumta tīrīšanu, lai novērstu dzīvokļu applūšanu. – Tas ir pilnīgi pietiekami parastos ziemas apstākļos. Taču šī ziema Latvijā ir īpaša...

Nāksies paciesties?

Lai novērstu bīstamas situācijas turpmāk, RNP darbinieki jau ir apsekojuši problemātiskās mājas. Atsevišķās adresēs īpašniekiem tiks piedāvāta bēniņu pārsegumu siltināšana, citviet iespējams instalēt speciālu jumta malas apsildes kabeli, kas novērsīs lāsteku veidošanos.

– Plānojam arī piesaistīt papildu darbiniekus, kuriem ir tiesības sniegt alpīnisma pakalpojumus, – solīja Māris Ozoliņš.

Taču visi šie uzlabojumi gaidāmi tikai nākamajā sezonā, bet šī bargā ziema rīdziniekiem kaut kā būs jāiztur, norāda Rīgas namu pārvaldnieka vadības pārstāvji.

Numuru arhīvs: spied un lasi!