Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Lēnāk uzsilst, lēnāk atdziest!

Unsplash.com

Čuguna radiatori tipveida mājās: ir jēga mainīt vai tomēr labāk pietaupīt? 

„Dzīvojam Rīgā, Imantā, 602. sērijas mājā. Tā kā dzīvoklis atrodas pirmajā stāvā, tad aukstās dienās pie mums ir samērā vēsi. Aizdomājāmies par radiatoru nomaiņu. Patlaban dzīvoklī joprojām ir vecie padomju laika čuguna radiatori. Esmu atradusi daudz informācijas, ka principā čuguna radiatori labi sasilda telpu. Vēlējos jautāt, vai mums līdzēs čuguna radiatoru nomaiņa uz modernajiem, tā sauktajiem bimetāla radiatoriem, vai ar šādu rīcību tikai pasliktināsim apkures kvalitāti? Marina Rīgā.”

Ir daudz viedokļu par to, kādus radiatorus izvēlēties apkurei – čuguna vai bimetāla. Ar savu viedokli par tēmu padalījās radiatoru uzstādīšanas speciālists Oļegs Fišmans, kurš ar šo amatu nodarbojas jau 12 gadus:

– Praktiski visi jaunie radiatori, kurus dzīvokļos pēc remonta uzstāda Latvijas iedzīvotāji, ir bimetāla. Tas nozīmē, ka šādu radiatoru korpuss ir no alumīnija, bet zem tā izvietoti tērauda siltumu vadoši kanāli, pa kuriem cirkulē siltumnesējs.

Oļegs Fišmans vērš iedzīvotāju uzmanību uz to, ka daļai mūsdienu radiatou ir liets korpuss, bet dažreiz mēdz būt arī sekcijas. Otrajā gadījumā iespējams pievienot vai samazināt radiatora sekcijas.

■ ■ ■

Kāpēc jaunās paaudzes radiatori ir labi, bez tā, ka tie ir skaisti, labi izskatās un nav ik pēc laika jākrāso, kā, piemēram, čuguna radiatori?

– Šādiem radiatoriem ir laba siltuma izkliede, kas sasniedz 160–180 vatus uz sekciju, – stāsta mūsu eksperts. Pateicoties alumīnija korpusam, radiators ātri uzsilst un tikpat ātri sāk atdot siltumu telpai. Vienīgi šai funkcijai ir arī savs mīnuss, proti, radiators tikpat ātri atdziest.

Mūsu reālajā dzīvē, kad apkures temperatūra daudzdzīvokļu mājā ir atkarīga no āra temperatūras, radiatora strauja atdzišana ir neizdevīga. Piemēram, laukā uzspīdēja saule un siltum­mezgla sensors mājas siltajā pusē fiksēja +10 grādu temperatūru, savukārt ēnainajā pusē temperatūra varēja būt arī negatīva. Siltummezgls izslēgsies, siltuma cirkulācija apstāsies, bet radiatori ļoti ātri atdzisīs. Kas tālāk? Ja dzīvoklis atrodas ēnas pusē, tad var atdzist tik ļoti, ka sāk salt.

■ ■ ■

– Tagad par bimetāla radiatoru priekšrocībām. Tiek uzskatīts, ka tie spēj izturēt spiedienu no 20 līdz 50 atmosfērām, līdz ar to šādiem radiatoriem nav bīstami iespējamie hidrauliskie triecieni.

– Cik ilgi šie radiatori kalpos?

– Ražotāji apgalvo, ka to kalpošanas laiks ir 15–20 gadi, kas patiesībā nav ļoti ilgs.

– Tātad, veicot dzīvoklī nākamo remontu, radiatori būs jāmaina atkal?

– Godīgi sakot, neviens tos tik bieži nemaina. Ja nu tomēr radiators iziet no ierindas, to nomainīt nav grūti. Sildierīce ir viegla, to var stiprināt pat pie rīgipša.

■ ■ ■

– Ko jūs varat teikt par situāciju, kad dzīvoklī joprojām silda čuguna radiators?

– Teikšu vairāk, bieži dzīvokļu īpašnieki maina vecos čuguna radiatorus pret jauniem čuguna radiatoriem.

– Vai tos vēl ražo?

– Jā, šodien šos radiatorus var atrast kā vecajā, klasiskajā versijā, tā jaunajā, modernākā un skaistākā izskatā. Čuguna radiatoriem var būt arī sekcijas, tās var pievienot vai noņemt, kas lietotājam ir ļoti ērti.

– Vai čuguna akumulatori pēc īpašībām ir labāki par mūsdienu bimetāla akumulatoriem?

– Ne vienmēr, piemēram, to siltuma jauda ir 100–160 vati, kas ir nedaudz mazāka nekā bimetālam. Čuguna radiatori uzsilst ļoti ilgi, kas ir liels mīnuss.

– Ir arī pluss, jo tie tikpat ilgi atdziest?

– Tieši tā, ja siltā dienā siltummezgls uz laiku atslēdzas, tad dzīvoklim nedraud strauja atdzišana, čuguns turpinās pamazām atdot siltumu.

■ ■ ■

– Vai čuguna radiatori sāk sliktāk sildīt, ja tie ir uzstādīti pirms 30–40 gadiem?

– Nav obligāti. Čuguns nebaidās no netīra, zemas kvalitātes siltumnesēja, tas nerūsē. Ir mājas, kur čuguna radiatori stāv jau 100 gadus, bet jāatceras, ka čuguns spēj izturēt tikai 9–12 atmosfēru spiedienu, to var pārplēst spēcīgs hidraulisks trieciens.

– Ja pērk jaunas sildierīces, kuri radiatori ir izdevīgāki?

– Bimetāla sildītāji maksās dārgāk nekā čuguna, savukārt čuguna radiatorus ir grūtāk uzstādīt, tiem ir liels svars, tāpēc nepieciešami labi stiprinājumi.

Atbildot uz avīzes Darīsim Kopā! lasītājas jautājumu, Oļegs Fišmans teic, ka nomanīt čuguna radiators uz bimetāla nav jēgas. Visticamāk, Marinas dzīvoklis ir vēss 602. sērijas māju siltumapgādes īpatnību dēļ, kur siltumnesējs plūst no augšējiem stāviem uz apakšējiem un, nonākot līdz pirmajam stāvam, siltumu jau ir atdevis augstākos stāvos.

Numuru arhīvs: spied un lasi!