Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Gaidiet piedevas rēķinam!

123rf.com

Rīgā ir atjaunota nokavējuma naudas aprēķināšana iedzīvotājiem – parādniekiem

Komunālo pakalpojumu piegādātāji un Rīgas pašvaldības uzņēmums Rīgas namu pārvaldnieks ir atjaunojuši nokavējuma naudu un līgumsodu aprēķinu parādniekiem par dzīvokļa un komunālajiem maksājumiem. Tas nozīmē, ka tikai mēneša laikā pamatparāda summa var palielināties par 3–6%, bet gada laikā parāds var pieaugt vairāk nekā uz pusi.

SIA Rīgas namu pārvaldnieks: atbalstām naudas soda atcelšanu

Uzņēmuma Rīgas namu pārvaldnieks vadītājs Ronalds Neimanis to apstiprināja TV3 raidījumā 900 sekundes:

– Diemžēl nokavējuma naudu saudzēšanas laiks ir beidzies, jo ir atcelti visi ar pandēmiju saistītie ierobežojumi. Esam saņēmuši informāciju, ka, piemēram, uzņēmums Rīgas siltums līgumos paredzēto sodu aprēķināšanu ir atjaunojis jau no 2022. gada 1. maija.

Pēc Ronalda Neimaņa teiktā, soda naudu aprēķina atcelšana uz pandēmijas laiku savā ziņā bija cēla rīcība, jo ļāva trūcīgākajiem iedzīvotājiem apmaksāt rēķinus par dzīvokli un neiekļūt lielos parādos. Apsaimniekotājs kā sociāli atbildīgs uzņēmums labprāt atbalstīs piedāvājumu arī turpmāk nepiemērot nokavējuma naudu sakarā ar sarežģīto ekonomisko situāciju valstī.

„Tomēr jāsaprot, ka uzņēmums Rīgas siltums daļēji pieder valstij, tādēļ lēmums par nokavējuma naudas atcelšanu jāpieņem ne tikai pilsētas, bet gan visas valsts līmenī,” uzsvēra Ronalds Neimanis.

Rīgas siltums: esam spiesti ņemt kredītus

Uzņēmumā nenoliedz, ka ir atjaunota līgumsodu piemērošana atbilstoši savstarpēji noslēgtajiem līgumiem par siltumenerģijas piegādi un izmantošanu. Lūk, kas sacīts uzņēmuma komercdirektores Tatjanas Kuļešovas skaidrojumā:

„Vēlamies atgādināt, ka saskaņā ar noslēgtajiem līgumiem ar lietotājiem samaksai par piegādāto siltumenerģiju jābūt veiktai līdz nākamā mēneša 20. datumam. Aizturot maksājumus, Rīgas siltumam ir tiesības aprēķināt līgumsodu vai nokavējuma procentus 0,2% apmērā no savlaicīgi neapmaksātās summas par katru kavējuma dienu.”

Soda procentu piemērošana tik tiešām tika apturēta sakarā ar vīrusa Covid-19 izplatīšanos un ārkārtējās situācijas izsludināšanu valstī. Tādā veidā arī komunālo pakalpojumu sniedzēji vēlējās atbalstīt iedzīvotājus un samazināt finanšu slodzi.

„Neesam aprēķinājuši mūsu klientiem soda procentus kopš 2020. gada 1. marta,” atgādina Tatjana Kuļešova.

Sakarā ar to, ka daļa patērētāju par siltumu nemaksā savlaicīgi, Rīgas siltums ir spiests ņemt kredītu bankā, lai norēķinātos ar energoresursu piegādātājiem un neatstātu bez siltuma visu pilsētu. Pēc Tatjanas Kuļešovas vārdiem, uzņēmumam nav iespējams ilgstoši kreditēt lietotājus, nesaņemot no tiem samaksu nolīgtajos apmēros un precīzos termiņos.

Saistībā ar to visu Rīgas siltumā ir pieņemts lēmums atmaksāt nokavējuma naudu parādniekiem un soda procentus sākt aprēķināt tikai par to siltumenerģiju, kas mājām tiek piegādāta, sākot ar 2022. gada 1. maiju.

Rīgas ūdens: var noslēgt maksājumu grafiku

Savukārt pašvaldības uzņēmums Rīgas ūdens soda procentu aprēķināšanu atjaunos, sākot ar 2022. gada 1. jūliju.

„Atgādinām, ka parāda gadījumā patērētājam jāmaksā nokavējuma nauda 0,1% apmērā no parāda pamatsummas par katru nokavēto dienu,” teikts uzņēmuma paziņojumā.

Sakarā ar šīm izmaiņām Rīgas ūdens administrācija lūdz visus patērētājus norēķināties par saņemto ūdeni un centrālās kanalizācijas pakalpojumiem līdz šī gada 30. jūnijam. Ja ģimenei nav pietiekami daudz līdzekļu, tad tiek piedāvāts noslēgt vienošanos par pakāpenisku parāda apmaksu. Tiesa, šādas vienošanās var noslēgt tikai privātmāju īpašnieki vai daudzdzīvokļu māju pārvaldnieki, taču ne atsevišķu dzīvokļu īpašnieki.

Uzzināt vairāk par iespēju no­slēgt vienošanos par pakāpenisku ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojuma parāda samaksu var pa bezmaksas tālruni 80002122 vai arī, rakstot uz e-pastu Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt..

Ko ir svarīgi zināt par nokavējuma naudu?

Sakarā ar jauno kārtību dzīvokļu īpašniekiem ir jāzina, ka pārvaldniekam ir tiesības aprēķināt nokavējuma naudu par maksājuma kavējumu tikai tādā gadījumā, ja tas paredzēts mājas pārvaldīšanas–apsaimniekošanas līgumā.

Ja līgumā nav norādīts nokavējuma naudas apmērs, pārvaldniekam ir tiesības aprēķināt tikai likumiskos 6% no parāda pamatsummas gadā.

Savukārt uzkrāt parādus nekādā gadījumā nav prātīgi, jo tajos ir ļoti viegli saputroties. Saskaņā ar normatīvos noteikto, pārvaldniekam ir tiesības no klienta saņemtos maksājumus pirmkārt novirzīt nokavējuma naudas dzēšanai, bet pamatparādam – maksājuma atlikumu. Dažos gadījumos iedzīvotāji gadiem maksā tikai nokavējuma naudu, bet viņu pamatparāds mēnesi no mēneša nesamazinās, reizēm gadās, ka pat pieaug.

Numuru arhīvs: spied un lasi!