Žēl pārdot, žēl paturēt

Freepik.com

Ārzemēs dzīvojošie tautieši aktīvāk tirgo savus īpašumus

Vasara nav nesusi cerētos rezultātus nedz dzīvokļu pārdevējiem, nedz pircējiem. Nekustamo īpašumu tirgus dalībnieku monumentālā pārliecība iesakņojusies uzskatā, ka cenas kuru katru brīdi kritīs vai augs – atkarībā no konkrētās puses vajadzības. Bet kas notiek patiesībā?

Mājokļu segmentu pašlaik notur pircēji, kas gatavi iegādāties īpašumu par saviem līdzekļiem, darījuma summai vidēji svārstoties no 40000 līdz 60000 EUR.

Reizē turpina augt piedāvājumā esošo dzīvokļu skaits. Aizvien lielāku īpatsvaru no tiem veido īpašumi, kas pieder ārzemēs strādājošiem un dzīvojošiem Latvijas iedzīvotājiem. Lai pārdotu mājokli par tirgus cenu, augustā bija nepieciešamas 87 dienas, secināts nekustamo īpašumu aģentūras Latio jaunākajā „Mājokļu pircēju pārliecības indeksā”.

„Mājokļu pircēju pārliecības indeksa” dati par augustu:

■ 87 dienas – vidēji tik ilgs laiks bijis nepieciešams, lai pārdotu mājokli par tirgus cenu (jūlijā – 86; jūnijā – 86; maijā – 83; aprīlī – 81; martā – 83; februārī – 85);

■ 9 % mājokļu pārdoti viena mēneša laikā no sludinājuma publicēšanas brīža (jūlijā – 9%, jūnijā – 8%; maijā – 7%; aprīlī – 6% martā – 5%; februārī – 4%);

■ 45 % pārdevēju prasījuši tirgus situācijai nesamērīgi augstu cenu (jūlijā – 46%, jūnijā – 48%; maijā – 50%;  – 49%; martā – 51%; februārī – 50%);

■ 1 % pircēju piedāvājuši augstāku cenu, nekā norādīts sludinājumā (jūlijā – 1%; jūnijā – 1%; maijā – 1%; aprīlī – 2%; martā – 2%; februārī – 1%);

■ 30 % darījumu notikuši bez kredītu piesaistes (jūlijā – 30%; jūnijā – 32%; maijā – 33%; aprīlī – 33%; martā – 31%; februārī – 30%).

■ ■ ■

Mēneša laikā iegādei pieejamo dzīvokļu skaits Rīgā pieaudzis par 15 %. Kopumā augustā pārdošanā bija 4710 dzīvokļi.

Par 17 % pieaudzis arī izīrējamo dzīvokļu skaits, kas tomēr ir teju uz pusi mazāks nekā pārdošanā esošo dzīvokļu skaits, – augustā īrēšanai bija pieejami 2400 dzīvokļi.

Jauno projektu pirmreizējā tirgū Rīgas apkaimēs augustā iegādei bija pieejami 1200 dzīvokļi – par 10 % vairāk nekā jūlijā. Vidējā cena saglabājas nemainīga ne tikai pārdošanas sludinājumos (2770 EUR/m²), bet arī faktiskajos darījumos, sastādot 2550 EUR/m².

Mēneša laikā būtiskas izmaiņas nav novērotas arī darījumu summās jauno projektu otrreizējā tirgū. Augustā cena par mājokļa kvadrātmetru jaunajā projektā apkaimēs sasniedza ap 1970 EUR/m². Savukārt Rīgas centrā novērots neliels cenu pieaugums par 6% – no 2540 EUR/m² jūlijā līdz 2700 EUR/m² augustā.

■ ■ ■

Lielāko aktivitāti joprojām uztur sērijveida dzīvokļu tirgus. Pārdošanā esošo mājokļu skaits sērijveida ēkās augustā palielinājies par 12 % – iegādei bija pieejami 2360 dzīvokļi. Vidējās cenas darījumos apkaimēs ir 1020 EUR/m², bet centra rajonā – 1310 EUR/ m². Izīrējamo dzīvokļu skaits sērijveida ēkās augustā bija 970, atgriežoties vasaras sākuma līmenī.

Kopumā mājokļu segmentā Rīgā ar dzīvokļu īpašumiem vidēji tiek noslēgti 700 darījumu mēnesī – tas ir aptuveni 20 % kritums, salīdzinot ar vidējo darījumu skaitu mēnesī pēdējo gadu laikā.

Pēdējo mēnešu laikā mājokļu tirgū nostabilizējusies vēl viena tendence, proti, arvien aktīvāk savus īpašumus pārdošanā izliek ārzemēs dzīvojošie Latvijas iedzīvotāji. Daļa šādu īpašumu, kas iepriekš veidoja īres tirgu, nonākuši pārdošanas sludinājumos.

Ja iepriekš mājoklis Latvijā tika saglabāts kā „rezerves variants” brīdim, kad īpašnieks lems par labu reemigrācijai, pašlaik ārzemēs dzīvojošie tautieši nosliecas uz īpašuma pārdošanu, jo pieņēmuši lēmumu pārcelties uz dzīvi citur pavisam.