Dzīvokļu iegādei – vēl 2,5 miljoni eiro!

Valsts garantētā Mājokļa atbalsta programma ģimenēm ar bērniem tiek pagarināta līdz 2017. gada beigām

Valsts garantiju programma mājokļa iegādei ģimenēm ar bērniem Latvijā sekmīgi darbojas jau kopš 2014. gada. Šajā laikā valsts piedāvāto atbalstu izmantojušas 6100 ģimenes. Kopējā kredītos izsniegtā summa ir 41 miljons eiro. Šā gada 8. augustā Ministru kabinets minētajai programmai piešķīra vēl 2,5 miljonus eiro, kas palīdzības sniegšanu ļaus turpināt līdz 2017. gada beigām.

Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens uzskata, ka garantiju programma dzīvokļa iegādei ir kļuvusi populāra jau no tās pasludināšanas brīža:

– Valdības piešķirtais papildu finansējums ļaus aptuveni vēl 1500 ģimenēm ar valsts atbalstu iegādāties dzīvokli. Tā kā sabiedrības interese par šo iespēju nemazinās, valdībai ir jāprot rast iespēju valsts garantijas sniegt arī turpmāk. Ir svarīgi saprast, kā programma darbojas: ja Latvijas iedzīvotājs, kura apgādībā ir vismaz viens nepilngadīgs bērns, vēlas noformēt hipotekāro kredītu, valsts dotā garantija ļauj samazināt bankai nepieciešamo pirmās iemaksas summu (kopējā kredīta summa no tā nemainās).

Izsniegtais garantijas apmērs ir atkarīgs no bērnu skaita ģimenē:

■ 10% (taču ne vairāk par 10000 eiro), ja ģimenē aug viens nepilngadīgs bērns;

■ 15% (taču ne vairāk par 15000 eiro), ja ģimenē ir divi nepilngadīgie;

■ 20% (un ne vairāk kā 20000 eiro) ģimenei, kurā ir trīs un vairāk nepilngadīgu bērnu.

Patlaban valsts garantētos hipotekāros kredītus iespējams noformēt septiņās Latvijas komercbankās: Citadele banka, SEB banka, Swedbank, Nordea, DNB banka, ABLV bank un Baltikums bank (jaunais nosaukums – BlueOrange).