Iedzīvotāji – pret NĪN vienīgajam mājoklim

Parakstu vākšana par tautas iniciatīvu turpinās, mērķis – 50000 parakstu

Līdzdalības platformā www.manabalss.lv zem prasības atbrīvot no nekustamā īpašuma nodokļa vienīgo mājokli parakstījies jau rekordliels iedzīvotāju skaits – aptuveni 22400 Latvijas pilsoņu.

Atgādinām, ka brīdī, kad parakstu skaits bija sasniedzis 10000, iniciatīvas autori ar savām prasībām vērsās Saeimā, taču atbalstu pie tautas pārstāvjiem neguva. Patlaban mērķis ir savākt 50000 piekritēju parakstu, lai tādā veidā piespiestu Latvijas politiķus sadzirdēt tautas prasības.

Uz avīzes iznākšanas dienu savākti aptuveni 22400 parakstu, kas nozīmē, ka nepieciešams vēl 27600 parakstu. Būsim aktīvi un atbalstīsim iniciatīvu!

Minimālo nepieciešamo – vairāk nekā 10000 parakstu – prasības iesniegšanai Saeimā savācis arī likumprojekts par to, lai zeme zem daudzdzīvokļu dzīvojamajām mājām būtu tikai šo māju iedzīvotāju īpašumā.   Drīzumā šī iniciatīva tiks iesniegta Saeimā. „Tautas radītais likumprojekts” radies kā reakcija uz neattaisnojami lēno parlamenta deputātu darbošanos ap likumprojektu Par piespiedu dalītā īpašuma tiesisko attiecību izbeigšanu. Atgādinām, ka problēma izveidojās vēl 90. gados, kad zemes denacionalizācijas rezultātā par zemes īpašniekiem zem daudzdzīvokļu dzīvojamām ēkām kļuva milzīgs skaits t. s. trešo personu, bet dzīvokļu īpašnieki nonāca piespiedu nomnieku statusā.

Lai izbeigtu absurdo situāciju, Tieslietu ministrija 2015. gadā Saeimā iesniedza likumprojektu Piespiedu dalītā īpašuma tiesisko attiecību privatizētajās daudzdzīvokļu mājās izbeigšanas likums, taču patlaban minētais likums ir piedzīvojis tikai pirmo lasījumu(!). Brīdi pirms došanās vasaras brīvdienās deputāti negaidīti sarosījās un paziņoja, ka ir gatavi atbalstīt valsts un pašvaldību līdzdalību zemes zem daudzdzīvokļu mājām izpirkšanas procesā. Jāatzīst, ka šī ir samērā drosmīga rīcība, ja vien tā apliecina valsts gatavību uzņemties atbildību par situāciju, kuru pati savulaik radīja.

Mums neatliek nekas cits kā vēlēt tautas kalpiem drosmi un cerēt, ka, sākoties rudens sesijām, likums tiks pieņemts un tad varēs sākties trešo personu īpašumā esošo zemju izpirkšanas process.