Kā pārskatīt funkcionālu zemes gabalu?

No pērnā gada novembra beigām dzīvokļu īpašniekiem ir tiesības iesniegt priekšlikumus pārrēķināt funkcionālo zemes platību, kas nepieciešama mājai. Lai to izdarītu, dzīvokļu īpašnieku sabiedrībai nepieciešams:

■ Pieņemt lēmumu “par funkcionālās zemes platības pārrēķinu”, ko nosaka Likums par dzīvokļa īpašuma kārtību. “Par” ir jānobalso vairāk nekā pusei dzīvokļu īpašnieku (50%+1).

■ Iesniegt priekšlikumu par pārrēķinu funkcionālajai zemes platībai (kopā ar dzīvokļu īpašnieku lēmumu) Rīgas pašvaldības privatizācijas komisijai vai Rīgas domes klientu apkalpošanas centrā.

Jāņem vērā, ka galīgo lēmumu pieņem Rīgas pašvaldības privatizācijas komisija. Pārrēķina rezultātā funkcionālā platība var tikt samazināta, palielināta vai var arī nemainīties.

Atbilstoši likumam par privatizāciju mājas privatizācijas procesā jāveic sagatavošanās, kas nozīmē arī zemes platības definīciju.

Lai to izdarītu, privatizācijas komisijai katrai privatizējamai mājai ir jāsagatavo izziņa par īpašuma piederību un sastāvu, jāpasūta plāns zemes platībai. Pēc plāna izstrādes zemes platības robežas ir jāizmēra uz vietas. Instance, kas veic privatizāciju, nostiprina nepieciešamo platību, ņemot vērā skaidrojumu Likuma par privatizāciju pirmā raksta 20. punktā, ka ir funkcionāli nepieciešama zemes platība.

Ja platība, kas ir pievienota mājai kā funkcionāla, pilnībā vai daļēji pieder citai fiziskai vai juridiskai personai, tad platības pārrēķinu var uzsākt privatizējamā dzīvokļa īpašnieks. Pamatojums – Likuma par privatizāciju 85. raksta 1. daļas 2. punkts. Šī likuma 6. rakstā ir norādīts, ka dzīvokļu īpašnieki var uzsākt zemes platības pārrēķinu, izteikt savus apsvērumus, apstrīdēt pašvaldības lēmumu, ja tā nolēmusi dzīvokļu īpašnieku sabiedrība kārtībā, kādu nosaka Likums par dzīvokļa īpašumu.

Atgādinām: dzīvokļu īpašnieku sabiedrības lēmums ir obligāts visiem dzīvokļu īpašniekiem, ja vairāk nekā puse no viņiem (50%+1) ir nobalsojuši “par”.