Neesi samaksājis? Iekļūsi vēsturē!

SIA Rīgas namu pārvaldnieks draud sabojāt reputāciju ļaunprātīgiem nemaksātājiem

Uzņēmums Rīgas namu pārvaldnieks noslēdzis līgumu ar Kredītinformācijas biroju (Kredītbirojs), kas speciāli izveidots informācijas apkopošanai par parādniekiem Latvijā. Līguma nosacījumi paredz, ka RNP nodos Kredītbirojam ziņas par fiziskām personām, kurām ir nenokārtotas parādsaistības ar RNP par pārvaldīšanu un saņemtajiem pakalpojumiem. Pats interesantākais jautājums: kas tālāk notiks ar šīm ziņām?

Saskaņā ar līgumu Kredītbirojs, pamatojoties uz saņemtajām  ziņām, veidos personu kredītvēsturi, kas būs pieejama citiem Kredītbiroja sistēmas dalībniekiem un ļaus novērtēt potenciālā klienta spēju uzņemties finansiālas saistības. Tas nozīmē, ka turpmāk citi preču un pakalpojumu sniedzēji varēs saņemt informāciju par fiziskām personām, kurām ir parāds par dzīvokli, un izvērtēt, vai attiecīgajai personai, piemēram, izsniegt kredītu vai preci līzingā.

Namu pārvalde neslēpj, ka tādā veidā centīsies ietekmēt ļaunprātīgus nemaksātājus. SIA Rīgas namu pārvaldnieks uzsver, ka jebkuram dzīvokļa īpašniekam jānorēķinās par saņemtajiem pakalpojumiem, jo katrs atsevišķs parāds negatīvi ietekmē visus mājas iedzīvotājus, piemēram, netiek pilnvērtīgi un savlaicīgi veidoti uzkrājumi remontdarbu veikšanai. Nedrīkst pieļaut, ka nemaksātājs tai pašā laikā pērk dārgu televizoru, jaunu viedtālruni vai pat automašīnu, izmantojot nomaksas iespēju.

Protams, ja cilvēks gluži vienkārši nav paspējis laikā samaksāt par dzīvokli, ziņas par to atklātībā nenonāks. Kredītbirojam periodiski tiks nodota informācija par tiem SIA Rīgas namu pārvaldnieks klientiem, kuru parādsaistības izveidojušās triju un vairāk mēnešu periodā. Tāpat arī Kredītbirojam netiks nodota informācija par tiem klientiem, kuriem ir noslēgts un spēkā esošs izlīgums par parāda pakāpenisku atmaksu.

Rīgas namu pārvaldnieks atgādina:

■ ja dzīvokļa īpašnieks vai īrnieks nekavējoties samaksā visu pamatparādu par komunālajiem pakalpojumiem un zemes nomu un 10% no aprēķinātā līgumsoda, viņam līgumsods tiek dzēsts 90% apmērā;

■ ja izlīgums par parāda apmaksu tiek slēgts uz laiku līdz sešiem mēnešiem, tad aprēķināto līgumsodu samazina par 60%;

■ ja izlīgums tiek slēgts uz laiku no sešiem mēnešiem līdz vienam gadam, līgumsodu samazina par 50%;

■ ja izlīgums tiek slēgts uz laiku no viena gada līdz 18 mēnešiem, līgumsodu samazina par 40%.

Laikā, kad spēkā ir izlīgums, līgumsodu neaprēķina, taču gadījumā, ja klients neizpilda grafika nosacījumus, viņam aprēķina pilnu līgumsodu par visu nokavēto laiku. Izlīgumu var noslēgt jebkurā SIA Rīgas namu pārvaldnieks klientu apkalpošanas centrā.