Astoņsimts eiro par nodegušu māju

„Nesen nodega māja, kurā mēs bijām privatizējuši dzīvokli. Kopš tā laika mitinamies pašvaldības ierādītā pieticīgā istabiņā, mums trūkst naudas pat pašām vajadzīgākajām lietām. Bet piepeši no pašvaldības saņēmām vēstuli, kurā rakstīts, ka mūsu mājas atliekas piespiedu kārtā nojauktas un mums, īpašniekiem, jāsedz nojaukšanas izdevumi. Man pesoniski pienāca rēķins par 800 eiro. Vai tas ir pareizi? Un ko tālāk darīt?”

Jurists Jurijs Sokolovskis atbild uz lasītāju jautājumiem no redakcijas pasta.

– Diemžēl varasiestādes rīkojas saskaņā ar likumu. Nodegusi būve nedrīkst mūžam apdraudēt garāmgājējus. Vispirms pašvaldība īpašniekiem nosūta atgādinājumu, ka māja ir jānojauc, un tad, ja neviens neatsaucas, pati novāc graustu un īpašniekiem izraksta rēķinu par sniegto pakalpojumu. Nekādas atlaides maznodrošinātajiem vai trūcīgajiem te nav paredzētas.

Vienīgā izeja jūsu lasītājai ir atrast savus agrākos kaimiņus un vienoties par zemes pārdošanu (protams, ja zeme piederējusi privatizēto dzīvokļu īpašniekiem). Ja māja atrodas labā vietā, zeme var ieinteresēt investorus, kuri tad arī segs visus ar krāsmatu novākšanu saistītos izdevumus.

Ja investoru atrast nav iespējams, nāksies noslēgt ar pašvaldību līgumu par parāda pakāpenisku samaks.