Bankas met iedzīvotājiem sprunguļus riteņos

Desmitiem daudzdzīvokļu māju iedzīvotāji tā arī nav sagaidījuši renovāciju, neraugoties uz iepriekš noslēgtajiem līgumiem ar Rīgas domi. Iemesls tam ir komercbanku nevēlēšanās izsniegt kredītus darbu veikšanai, intervijā Latvijas Radio 4 pastāstīja Rīgas enerģētikas aģentūras direktore Maija Rubīna.

Pēc Rubīnas teiktā, no pērn noslēgtajiem 40 Rīgas māju renovācijas līgumiem pagaidām izpildīti tikai trīs.

„Māju renovācijas līgumi tika slēgti ar nosacījumu, ka iedzīvotājiem pusi darbu izmaksu kompensēs granta veidā no ES struktūrfondiem, taču bankas nesteidza piešķirt kredītus. Šobrīd tikai divas bankas ir gatavas dot aizdevumu, un arī tad tikai ar nosacījumu, ka nav absolūti nekādu risku. Sakarā ar to šogad no 40 mājām renovētas tikai trīs. Pārējie projekti ar grūtībām noformē kredītus vai atrodas kredīta saņemšanas procesā. Bet renovācijas darbi visās mājās jāpaveic ne vēlāk kā nākamajā gadā, pagarināt līgumu termiņu nav iespējams, jo tad līgumus nāksies mainīt atbilstoši nākamajam finanšu periodam jau izstrādātajiem noteikumiem, kuri paredz stingrākus nosacījumus,” sacīja Rubīna.

Pēc aģentūras direktores teiktā, pavisam kopš pērnā gada Rīgā renovētas 59 dzīvojamās mājas, bet 2014.–2020. Gada plānošanas periodā pašvaldībām dzīvojamo ēku energoefektivitātes uzlabošanai paredzēts no ES fondiem piešķirt vairāk nekā 30 miljonus eiro.

„Tas attiecas gan uz privatizētajām daudzdzīvokļu dzīvojamajām mājām, gan sociālajām mājām, kuras faktiski arī skaitās daudzdzīvokļu. Rīgas dome ļoti nopietni izturas pret rīdzinieku vajadzībām un energoauditu sagatavošanu, šim nolūkam piešķirts pietiekami daudz līdzekļu, un mēs gaidām iedzīvotāju iesniegumus ar priekšlikumiem, kādi darbi, viņuprāt, būtu veicami konkrētu māju renovācijas ietvaros,” tā Rubīna.

Pats energoaudita process ir samērā vienkāršs un nav dārgs, piebilda speciāliste, it īpaši tad, ja māju apsaimnieko pašvaldības uzņēmums Rīgas namu pārvaldnieks.

„Tādā gadījumā ir jāvēršas RNP, uzņēmums sagatavos visus vajadzīgos dokumentus un pasūtīs energoauditu. Ja māju pārvalda dzīvokļu īpašnieku kopība, tai vajag pilnvarot kādu no iedzīvotājiem sagatavot pasūtījumu, lai pēc tam iesniegtu mums nepieciešamos dokumentus. Rīgas dome sedz 80% no energoaudita cenas, turklāt šie auditi patlaban nemaksā dārgi. Pagājušajā gadā pats dārgākais energoaudits izmaksāja 170 eiro,” paskaidroja aģentūras direktore.