Var iet pēc naudas

Ekonomikas ministrija un Latvijas Komercbanku asociācija parakstījušas sadarbības memorandu. Valsts ar šo dokumentu saista lielas cerības, jo sadarbības mērķis ir nodrošināt mājokļa pieejamību jaunajām ģimenēm, kas varētu  palīdzēt stabilizēt demogrāfisko situāciju.

Šobrīd bankas aizdevumu mājokļa iegādei piešķit ar nosacījumu, ka 20 līdz 30 procentus no mājokļa vērtības pircējs samaksā uzreiz. Taču ne jau visiem ir iekrāta tāda nauda, it īpaši jaunajām ģimenēm. Valsts var palīdzēt samazināt pirmo iemaksu, kļūstot par aizņēmēja galvotāju. Pirms pieciem gadiem līdzīga mājokļa iegādes atbalsta programma jau bija, bet krīzes dēļ tā tika pārtraukta.

Šogad nauda valsts garantijām šajā sfērā ir atrasta, un tie ir vairāk nekā 300 000 eiro. Pēc Ekonomikas ministrijas aplēsēm, ar to pietiks, lai līdz gada beigām 200 ģimenes varētu saņemt hipotekāro kredītu. Valsts ir gatava ik gadus atbalstīt aptuveni 300 ģimeņu, nodrošinot daļu no pirmās iemaksas – ne vairāk par 20 tūkstošiem eiro, pērkot mājokli uz kredīta.

„Ja ģimenē ir vismaz viens bērns vecumā līdz 16 gadiem, valsts nodrošina garantiju 10% apmērā no mājokļa iegādei nepieciešamās summas. Ja ir divi bērni, garantija ir 15%, ja trīs un vairāk, valsts nodrošina garantiju 20% apmērā,” skaidro Ekonomikas ministrijas parlamentārā sekretāre Ilona Platonova.

Ja ģimenei pieder nekustamais īpašums – zeme vai, teiksim, lauku sēta, tas nav šķērslis garantijas saņemšanai. Galvenais, lai ģimene būtu pirmo reizi vērsusies pēc šāda atbalsta, bilst Platonova.

Bankas, tostarp SEB banka, pagājušajā nedēļā jau uzaicināja klientus uz konsultācijām par dalību jaunajā programmā.