Katrs ceturtais vēlas mainīt dzīvesvietu

Aptuveni ceturtā daļa jeb 26% Latvijas iedzīvotāju ir neapmierināti ar saviem dzīvošanas apstākļiem un vēlētos pārcelties uz labāku mājokli. Par to liecina Swedbank veiktās aptaujas rezultāti. Visbiežāk par dzīvesvietas maiņu domā Latvijas iedzīvotāji vecumā no 35 līdz 39 gadiem, kas ieguvuši augstāko izglītību un ir savas nozares speciālisti.

Swedbank Privātpersonu finansēšanas lēmumu pieņemšanas centra vadītājs Ainārs Balcers piebilst: „Pēdējos divus gadus stabili palielinās interese par kredītiem, tomēr tajā pašā laikā ir jāatceras, ka, pērkot sev mājokli, jūs iegūstat ne tikai ērtības, bet arī izdevumus, kas saistīti ar konkrētā nekustamā īpašuma ekspluatāciju. Lai arī sākotnējā ideja ir nopirkt plašu māju vai elegantus apartamentus, cilvēki biežāk izvēlas standarta dzīvokli kādā jaunajā vai tipveida projektā vai nelielā privātmājā, kas atrodas vietā ar labi attīstītu infrastruktūru. Parasti – turpat 80% gadījumu – dominē pirkumi, piesaistot kredītus”.

Swedbank ņemto hipotekāro kredītu vidējais apmērs ir 43 000 eiro. Ņemot kredītu, pirkto dzīvokļu platība ir 50–60 kvadrātmetru, pirkto privātmāju platība – 200–250 kvadrātmetru. Bankas analītiķi ir pamanījuši, ka tad, ja kredīts tiek noformēts uz vīrieša vārda, tā apmērs ir lielāks nekā tad, ja to ir noformējusi sieviete.