Kā mainās mājokļu cenas?

Mājokļu pirkuma darījumu skaits Rīgā šā gada pirmajā pusgadā attiecībā pret to pašu laika posmu iepriekšējā gadā palielinājies par 17,8%, teikts Latio jaunākajā mājokļu tirgus pārskatā.

Dzīvokļu darījumu apjoms Rīgā gada pirmajā pusē audzis par 17%, bet savrupmāju darījumu apjoms – par 25,4%. Pircēji joprojām dod priekšroku dzīvokļiem – kopš gada sākuma šajā segmentā noslēgti 90% no visiem Rīgas mājokļu pirkuma darījumiem.

Cenu izmaiņu dinamika šajos tirgus segmentos ir atšķirīga. Sērijveida dzīvokļu vidējā cena ilgu laiku ir gandrīz nemainīga – 600 eiro par kvadrātmetru, gada laikā tā augusi tikai par 2,7%, turpretī jauno dzīvokļu cenas pieaug straujāk – Rīgas mikrorajonos jauno dzīvokļu kvadrātmetra vidējā cena šā gada otrajā ceturksnī bija 1320 eiro – par 12,8% augstāka nekā pērnā gada jūlijā.

Līdzīgs cenu pieaugums vērojams arī dzīvokļiem jaunajās un pilnībā rekonstruētajās ēkās Rīgas centrā, kur ievērojamu pieprasījuma daļu nodrošina ārzemju pircēji. Galvaspilsētas centra jauno dzīvokļu vidējā cena gada otrajā ceturksnī bija par 14% augstāka nekā pirms gada un sasniedza 2450 eiro par kvadrātmetru, savukārt Vecrīgā un tās tuvumā esošo jauno dzīvokļu kvadrātmetra vidējā cena par 12,5% pārsniedza iepriekšējā gada otrā ceturkšņa rādītāju un bija 4150 eiro.