Nauda renovācijai beigusies

Latvijas investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) pārtraukusi pieņemt projektu iesniegumus ES līdzfinansējuma piešķiršanai māju renovācijai. Tas nozīmē, ka ES bezprecedenta programma, kuras ietvaros iedzīvotāji varēja saņemt līdz 60% no māju siltināšanas izmaksām, ir pabeigta. Atbalstu tik lielā apjomā Latvijai visdrīzāk vairs nepiedzīvot.

Taču Ekonomikas ministrija paziņojusi, ka 2014.–2020. gada plānošanas periodā mājokļu renovācija saglabāsies kā viena no prioritātēm. Naudas izteiksmē atbalsts dzīvokļu īpašniekiem pat palielināsies. Patlaban notiek sarunas ar Eiropas Komisiju. Latvija vēlētos mājokļu energoefektivitātes palielināšanai no ERAF saņemt aptuveni 220 miljonus latu.

Kādā veidā dzīvokļu īpašniekiem tiks sniegta finansiālā palīdzība un cik efektīva tā būs, to uzzināsim nākamā gada sākumā. Bet pati programma atsāksies 2014. gada vidū.

Atgādināsim, ka līdz šim Latvija mājokļu siltināšanai iztērējusi aptuveni 63 miljonus latu. Starp citu, lielākā daļa šīs naudas reāli vēl nav apgūta. Daudzi renovācijas projekti, kuru realizācijai piešķirts ES līdzfinansējums 50–60% apjomā, vēl nav sākti, bet daudzi atrodas tikai izskatīšanas stadijā. Taču agrāk vai vēlāk šī nauda noteikti tiks likta lietā un nosiltināto māju skaits Latvijā pieaugs aptuveni par 1000.

Visaktīvāk programmas piedāvātās iespējas izmantojusi Liepāja (84 mājas), Valmiera (60), pavisam tuvu seko Rīga (59). Projekta ietvaros sasniegtais vidējais siltumenerģijas ietaupījums pēc renovācijas ir 43%.