Vai drīz dos naudu remontiem?

Maija beigās Rīgas dome paziņoja par apjomīgu programmu, kuras ietvaros katra no pašvaldības bilances noņemtā māja četru gadu periodā varēs saņemt līdzfinansējumu remontdarbu veikšanai. Pašvaldība solīja apmaksāt pat 50% no darbu izmaksām. Tas bija maijā, bet kā ir jūlija vidū?

Mūsu avīzes iznākšanas dienā Rīgas domes noteikumi Nr. 257 Par kārtību, kādā Rīgas pilsētas pašvaldība sniedz palīdzību energoefektivitātes pasākumu veikšanai dzīvojamā mājā un dzīvojamās mājas renovācijai vēl nav stājušies spēkā. Dokuments gandrīz divus mēnešus atrodas saskaņošanas procesā pašvaldību darbību uzraugošajā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā. Mums patlaban nav ziņu par to, ko valdība domā par galvaspilsētas vadības plāniem.

Tajā pašā laikā Rīgas pašvaldības aģentūra Rīgas enerģētikas aģentūra organizēja informatīvu pasākumu, kurā skaidroja iedzīvotāju viedokļus. Visu klātesošo viedoklis bija vienbalsīgs: pašvaldības atbalsts remontdarbu veikšanai ir nepieciešams, un rīdzinieki to ļoti gaida.

Daudzās mājās iedzīvotāji ir sākuši domāt par dzīvokļu īpašnieku biedrību (DzĪB) dibināšanu, lai pēc tam māju pārņemtu savā valdījumā, kas dotu iespēju piedalīties atbalsta programmā. Atgādinām, ka dzīvokļu īpašniekiem ir jānoorganizē kopsapulce, jāpieņem lēmums par biedrības dibināšanu un jāapstiprina biedrības pamatdokuments – statūti. Iespējams, ka tieši statūtu izveidošana var izrādīties sarežģītākais uzdevums. Lai atvieglotu uzdevumu, šajā lapaspusē publicējam dzīvokļu īpašnieku biedrības statūtu paraugu.

Izveidot mājā dzīvokļu īpašnieku biedrību nav sarežģīti. Ar grūtībām jaunā biedrība var saskarties, pārņemot māju savā valdījumā no pašvaldības vai valsts. Neskaidrību gadījumos iespējams konsultēties Rīgas apsaimniekotāju asociācijā, par savu vizīti informējot elektroniski Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt. vai zvanot pa tālruni 25603289.