Nolēma nemest naudu vējā

Ģenerāļa Radziņa krastmala 21 Rīgā: fasādes atjaunošana ļaus iedzīvotājiem ietaupīt tūkstošiem eiro par nekustamā īpašuma nodokli

Šogad Rīgas dome piešķīra līdzfinansējumu 55 vēsturisko māju fasāžu atjaunošanai. Bez remontdarbu organizēšanas šīs mājas tiktu iekļautas graustu sarakstā, bet to īpašniekiem būtu jāmaksā paaugstināts nekustamā īpašuma nodoklis. Šajās dienās atjaunošanas darbi gandrīz 250000 eiro apmērā ir noslēgušies mājā Ģenerāļa Radziņa krastmalā 21 Rīgā.

Būvnieki šajā adresē strādāja gandrīz pusgadu. Rezultātā atjaunots fasādes krāsojums un vēsturiskie dekoratīvie elementi, atjaunoti arī divi balkoni, kā arī ieejas durvis. Iedzīvotāji ir priecīgi: viņiem ir izdevumi par remontdarbiem, bet vairs nedraud piecpadsmitkārtīgs nekustamā īpašuma nodoklis. Pēc veiktajiem aprēķiniem, īpašuma atjaunošanas darbi atmaksāsies jau tuvākajos septiņos–astoņos gados, turklāt mājas īpašnieki saņems Rīgas domes līdzfinansējumu līdz 30 000 eiro apmērā, kas vēl vairāk samazinās izmaksas.

Saskārās ar grūtībām

Viens no mājas vecākajiem Aleksejs Biņkovskis stāsta, ka vairums iedzīvotāju jau pirms vairākiem gadiem nonāca pie atziņas, ka nepieciešams remonts.

– Taču mēs saskārāmies ar dažiem sarežģījumiem. Mūsu māja ir kopīpašums, tas ir, tā nav sadalīta atsevišķos dzīvokļa īpašumos. Tas ievērojami sarežģī lēmuma pieņemšanas procesu, jo nepieciešams savākt 100 procenti visu līdzīpašnieku piekrišanu.

Otra veida grūtības saistījās ar entuziastu trūkumu. Aleksejs stāsta, ka projekta virzīšanai bijis nepieciešams atrast aktīvus iedzīvotājus, turklāt ar pieredzi:

– Es ievēroju, ka cilvēki bez pieredzes arī vēlas palīdzēt, bet, nesaprotot, ko tieši varētu darīt mājas labā, ātri atkāpjas. Beidzamais šķērslis bija mājas vietējās nozīmes arhitektūras pieminekļa statuss. Tas nozīmēja, ka nav iespējams veikt vienkāršotu fasādes renovāciju, darbiem bija nepieciešams pilns būvprojekts.

Kur ņemt naudu?

Pēc Alekseja vārdiem, līdzīpašniekiem diezgan labi izdevās vienoties par nepieciešamību pasūtīt un apmaksāt fasādes atjaunošanas projektu, bet ar to lieta nobremzējās.

– Nācās meklēt naudu pašu būvdarbu veikšanai. Iepriekš mājas pārvaldnieks bija neliela organizācija, un viņi atteicās ķerties pie šīs problēmas risināšanas. Saņemt aizdevumu no bankas arī nevarējām, jo mājā nav nodibināta dzīvokļu īpašnieku biedrība.

Lēmums nobrieda pakāpeniski. Kā stāsta mājas vecākais Mikus Losāns, vienīgā iespēja bija pāriet pie lielas apsaimniekošanas organizācijas, kurai ir pieredze un iespējas šādu problēmu risināšanā.

– Mēs vērsāmies pie uzņēmuma Rīgas namu apsaimniekotājs, – stāsta M. Losāns. – Bijām patīkami pārsteigti par to, ka uzņēmuma administrācija piekrita pārņemt mūsu mājas apsaimniekošanas uzdevumu un solīja juridisko palīdzību projekta virzības veicināšanai. Uzskatu, ka mājas fasādes atjaunošanas projekts tika realizēts, pateicoties mūsu pārvaldniekam.

Piekrita pat īpašnieks no Ķīnas!

Projekta kopējās izmaksas bija aptuveni 250 tūkstoši eiro,turklāt izmaksas kopējā balsošanā apstiprināja visi mājas līdzīpašnieki, tostarp cilvēki, kuri dzīvo Ķīnā, Francijā, Vācijā un citās pasaules vietās.

– Varat iedomāties, kādu darbu mēs ieguldījām, lai visus viņus atrastu un apvienotu, – iesmejas Mikus.

Mājas līdzīpašnieki balsošanas anketas parakstīja ar elektronisko parakstu un pārsūtīja to aptaujas organizatoriem. Mikus Losāns stāsta, ka parakstu vākšana ļoti palīdzēja mājai piedalīties Rīgas domes līdzfinansējuma programmā.

– Būvdarbu sākšanai mums bija pietiekami ar vienkāršu līdzīpašnieku balsu vairākumu, – stāsta mājas vecākais. – Bet dalībai Rīgas pašvaldības programmā bija nepieciešami visi 100 procenti balsu. Mēs paskaidrojām visiem kaimiņiem, ka būvdarbi sāksies jebkurā gadījumā, bet, lai saņemtu 30 000 eiro no pašvaldības līdzfinansējuma, „par” jābalso visiem līdzīpašniekiem.

Šis arguments nostrādāja, un darbus atbalstīja visi mājas īpašnieki.

Apmaksa – pēc tam

Mājas īpašnieki paši izvēlējās būvkompāniju Warss. Būvnieki stāsta, ka ne tikai izremontēja ēkas fasādi, bet arī novērsa plaisas. Ar īpašu rūpību viņi izturējās pret dekoratīvajiem elementiem fasādē, atjaunojot vēsturisko apmetumus un elegantos paneļus ar stikla rotājumiem. Šodien saulainā laikā mājas dekori paceļas pret sauli tikpat iespaidīgi kā pirmajā dienā pēc uzbūvēšanas.

Kā iedzīvotāji maksās par savas mājas atjaunošanu? Par to pastāsta uzņēmuma Rīgas namu apsaimniekotājs valdes priekšsēdētāja Taisa Štāle:

– Mājas īpašnieki kopējā balsojumā apstiprināja kopējo būvdarbu tāmi un nobalsoja par tās pakāpenisku atmaksu pēc grafika trīs gadu laikā.

Uzņēmumam Rīgas namu apsaimniekotājs ir iespēja organizēt remontdarbus avansā. Tas ir iespējams, pateicoties kredītlīnijai 1 000 000 eiro apmērā, ko uzņēmumam ir nodrošinājusi finanšu iestāde Altum.

– Mēs varam piešķirt šos līdzekļus dzīvokļu īpašniekiem būvdarbu veikšanai. Pēc tam īpašnieki šo aizdevumu var pakāpeniski atmaksāt periodā līdz trim gadiem, – skaidro Taisa Štāle. – Pēc izvēles dzīvokļa īpašnieks var samaksāt visu summu uzreiz.

Tikai skaitļi

Pēc mājas vecākā Mikus Losāna teiktā, mājas atjaunošanas vērtība bija aptuveni 100 eiro par vienu dzīvojamās platības kvadrātmetru. Tas nozīmē, ka vidēja (50–60 kvadrātmetru liela) dzīvokļa īpašniekam trīs gadu laikā jāatmaksā pārvaldniekam aptuveni 6000 eiro. Tā nav maza summa, bet tajā pašā laikā iedzīvotājiem nav jāmaksā paaugstinātais nekustamā īpašuma nodoklis, kas nozīmē izmest naudu vējā gadiem. Bez fasādes remonta nekustamā īpašuma nodoklis šim objektam varētu palielināties no pašreizējiem 0,2% no kadastrālās vērtības līdz 3 procentiem, tas ir, 2021. gada nodoklis 100 eiro apmērā jau 2023. gadā varētu pārvērsties par 1500 eiro.

Fakts

Rīgas domē stāsta, ka 2022. gadā vēsturisko māju remonta programmas ietvaros tiks atjaunotas 55 adreses. Kopējā līdzfinansējuma summa, ko pašvaldība rezervējusi iedzīvotājiem, pārsniedz 880 000 eiro.