„Mēs varam gāzt kalnus!”

123rf.com

Mājas Maskavas ielā Rīgā pieredze: pēc mājas grupas izveides mobilajā lietojumprogrammā WhatsApp iedzīvotājiem izdevās noorganizēt remontu

„Es dzīvoju Rīgā, piecstāvu mājā Maskavas ielā,” stāsta Jāzeps Felsbergs. „Vēlos dalīties, pēc mana ieskata, vērtīgā pieredzē par mijiedarbības starp kaimiņiem nozīmi.”

– Mūsu mājā jau sen nenotiek remonti. Tajā pašā laikā jumta stāvoklis ir zem katras kritikas, sliktā stāvoklī ir ieejas durvis un jumti virs ieejas kāpņu telpās, lietusūdens kanalizācija jau sen gaida remontu.

Mājas uzkrājumā ir jau vairāk nekā 18 000 eiro, taču nesaprotamu iemeslu dēļ pārvaldnieks nesteidzas veikt pat tos darbus, kurus pats ielicis gada plānā. Agrāk es domāju, ka mājā dzīvo tikai pensionāri, kas nozīmē, ka nav neviena, kas mūs pasargātu no pārvaldnieka, bet šovasar viss strauji mainījās.

■ ■ ■

Viss sākās ar sīkumu. Mana kāpņu telpas kaimiņiene, kurai dzīvokļa stūros parādījās pelējums, piedāvāja man un vēl dažiem iedzīvotājiem apvienoties kopējā mājas WhatsApp grupā. Mēs neesam gluži jaunieši, bet kaut kā galā tikām, sākām sarunāties, apspriest dažādus mājas jautājumus.

Pakāpeniski aktīvisti uzzināja arvien jaunu kaimiņu tālruņu numurus un pievienoja viņus kopējai grupai. Līdz augustam čata grupa jau apvienoja vairāk nekā 40 dzīvokļu īpašnieku, bet tas, piekrītiet, jau ir zināms spēks.

■ ■ ■

– Kopējā sarakstē vienojāmies veikt rakstisku lēmuma pieņemšanu un izvēlēties trīs pilnvarotās personas, lai viņas mūsu vārdā veiktu pārrunas ar apsaimniekotāju un varētu saskaņot remontdarbus par kopējo summu līdz 15 tūkstošiem eiro. Sacīts – darīts, izsūtījām visiem īpašniekiem anketas, pēc tam vēl paskaidrojām, kā tās aizpildīt. Pēc nedēļas izdevās savākt 37 aizpildītas anketas, un tas nozīmē, ka pilnvarojumam tas bija pietiekami.

Kaut arī pagaidām vēl neesam saņēmuši no apsaimniekotāja informāciju par to, ka mūsu balsošana ir atzīta par derīgu un mājā oficiāli apstiprinātas pilnvarotās personas, mūsu izvēlētie pārstāvji jau ir pieteikušies uz pieņemšanu pie galvenā inženiera un lūguši organizēt jumta daļēju remontu, lai glābtu māju no mitruma.

Patlaban namu apsaimniekotājs ir izsludinājis mājā aptauju par jumta remonta veikšanu no kopējā uzkrājuma fonda līdzekļiem. Mūsu aktīvisti veic skaidrojošu darbu kopējā čata grupā, tāpēc, manuprāt, mēs savāksim nepieciešamo balsu skaitu.

■ ■ ■

– Šajās dienās man personīgi nācās vēlreiz pārliecināties par mājas grupas lietderību internetā.

Esmu strādājošs pensionārs, kas bieži nav mājās. 9. septembrī, kamēr atrados darbā, čatā izlasīju viena kaimiņa ierakstu par to, ka trešā stāva kāpņu telpā no griestiem pil ūdens, kas liecina par noplūdi stāvu augstāk. Es dzīvoju ceturtajā stāvā. Kad to izlasīju, uzreiz atprasījos no darba un steidzos mājup. Un tieši laikā – manā dzīvoklī tecēja stāvvads gaitenī. Nelielā mājas slīpuma dēļ ūdens plūda nevis taisni uz zemāk esošiem dzīvokļiem, bet iztecēja kāpņu telpā. Tā, pateicoties kopīgās tērzētavas informācijai, es laikus izsaucu avārijas dienestu, kas veica remontu.

Ceru, ka arī citu māju iedzīvotāji ņems vērā mūsu pieredzi, veidos savas grupas WhatsApp vai citā lietotnē un sāks savstarpēji sazināties. Tagad esmu pārliecināts, ka apvienojoties dzīvokļu īpašniekiem ir pa spēkam kalnus gāzt.