Kādu palīdzību sniegs Apkaimju iedzīvotāju centrs?

Pixabay.com

Rīgā darbu sāka pilsētas Apkaimju iedzīvotāju centrs, kas tika izveidots ar mērķi nodrošināt vienotas kvalitātes un iedzīvotāju vajadzībām atbilstošus pakalpojumus visā pilsētas teritorijā, kā arī veicināt efektīvu apkaimju attīstību. 

Pirmais mēnesis apkaimju koordinatoriem pagājis, izstrādājot sadarbības mehānismus, kā arī uzrunājot sektorālās nevalstiskās organizācijas un apkaimju biedrības, tiekoties gan attālināti, gan klātienē, lai kopīgi iepazītu un apzinātu apkaimēm aktuālos jautājumus un sniegtu atbildes par iespējamiem vai plānotajiem risinājumiem.

Pozitīvs moments Bolderājas punkta pārziņā esošo apkaimju pilsētvides attīstībā un labiekārtošanā ir pašlaik notiekošā Bolderājas promenādes izbūve gar Buļļupi, Lielajā ielā, kuru Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments plāno pabeigt 2022. gadā. Tāpat arī plānotā veloceliņa Imanta–Daugavgrīva izbūve līdz 2022. gada beigām. Bolderājas punkta koordinators Gaidis Balodis: „Šie projekti, manuprāt, sniegs būtisku ieguldījumu Rīgas ziemeļrietumu daļas apkaimju pilsētvides sakārtošanā un radīs impulsu iedzīvotāju piederības izjūtas konkrētai apkaimei veicināšanā, kā arī vēlmei turpināt iesaistītes pašvaldības lēmumu pieņemšanā apkaimēm nozīmīgu jautājumu risināšanā.”

Ar pavasara iestāšanos Āgenskalna punktā visaktīvākais darbs noritējis saistībā ar jautājumiem, kurus lielā mērā ietekmēja izpilddirekciju funkciju pārdale, – ģimenes dārziņu nomas līgumu noslēgšana, atkritumu konteineru izvietošana ģimenes dārziņos un citi praktiskas dabas jautājumi. Āgenskalna punkta koordinatore Aija Lilienfelde: „Ir bijuši arī steidzami risināmi jautājumi, kā, piemēram, plānoto sakopšanas darbu Lucavsalā apturēšana uz putnu ligzdošanas laiku, ko uzskatu par labu piemēru apkaimes sadarbībai ar pašvaldību, un esmu ļoti pateicīga Rīgas domes kolēģiem par ieinteresētību un atsaucību. Šādu jautājumu risināšana ir prasījusi tūlītēju rīcību, tādēļ klātienē nav sanācis apciemot tik daudz apkaimju, kā to būtu vēlējusies. Esmu apņēmības pilna un ar nepacietību gaidu iespēju nākamajā mēnesī, iepriekš uzrunājot apkaimju biedrības, iepazīt vairāk apkaimju sadarbībā ar aktīvajiem to pārstāvjiem.”

Centra punkta koordinators  Villiams Vrobļevskis pirmā mēneša laikā iepazinies ar trīs apkaimju biedrībām no Kundziņsalas, Mežaparka un Avotiem. „Šovasar plānoju apbraukāt visas apkaimes, iepazīt biedrības un aktīvos iedzīvotājus, aplūkot apkaimju teritorijas un uzklausīt sasāpējušos jautājumus. Manā pārziņā esošajās 16 apkaimēs Grīziņkalnā un Mīlgrāvī nav aktīvu apkaimju biedrību, kas ir viens no maniem lielākajiem mērķiem – iedrošināt un atbalstīt tur šādu biedrību izveidošanu,“ saka V. Vrobļevskis.

Viena no maija aktualitātēm pašvaldībā bija līdzdalības budžeta projektu ideju īstenošanas konkurss. Koordinatori daudz laika veltīja, lai ar to iepazīstinātu savas apkaimju biedrības un palīdzētu sagatavot projektu idejas atbilstoši konkursa nolikuma prasībām.

Maskavas forštates koordinatore Marija Krasovska: „Mēs redzam līdzdalības budžeta konkursa reālo atdevi  un arvien lielāku iedzīvotāju interesi. Turpināsim darbu pie projekta popularizēšanas un izpildes procedūru uzraudzības.” Latgales priekšpilsētā īstenošanas stadijā ir trīs projekti. Divi projekti Dārziņu apkaimē – atpūtas zona ar četrām rekreācijas vietām Daugavmalā Dārziņos  un Dārziņu identitātes un publiskās ārtelpas attīstība. Savukārt Maskavas forštates apkaimē būs rotaļu un vingrošanas laukuma izbūve Maskavas dārzā.

Teikas punkta koordinatorei Daigai Mežalei lielākā daļa maija pagājusi, aktīvi izmantojot vēl iepriekšējā darbā iegūtās juristes zināšanas. „Kopā ar kolēģiem strādājam pie normatīvā akta projekta izstrādes par pašvaldības atbalstu Rīgas apkaimju biedrībām. Koncepciju prezentēju Rīgas apkaimju attīstības komisijas sēdē, kurā piedalījās vairākas apkaimju biedrības, izsakot savus priekšlikumus. Man ir gandarījums, ka pašvaldībā būs juridiskais regulējums, kas, iespējams, palīdzēs apkaimju biedrībām attīstīties ātrāk, darboties aktīvāk,” pārliecināta ir D. Mežale.

Katram no Apkaimju iedzīvotāju punktiem vietnē Facebook ir izveidotas interesentu grupas. Tas ir efektīvs instruments operatīvai informācijas apmaiņai, kā arī diskusijas par apkaimju attīstību un uzlabošanu veidošanai.

No šī gada maija Rīgas Apkaimju iedzīvotāju centrs pilsētas iedzīvotājiem piedāvā iespēju saņemt virtuālu konsultāciju no Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta speciālistiem par sev interesējošiem jautājumiem (pēc iepriekšēja pieraksta). Pakāpeniski ir plānots papildināt pieejamo speciālistu konsultāciju klāstu ar citu departamentu speciālistiem. Virtuālās konsultācijas tiek nodrošinātas visos centra punktos.

Patlaban visos centra punktos ir iespēja ne tikai iesniegt pieteikumu mazdārziņa nomas līguma noslēgšanai, bet arī parakstīt nomas līgumu sev ērtākajā centra punktā.

Apkaimju iedzīvotāju centra punkti atrodas: centrā – Brīvības  ielā 49/53, Āgenskalnā – E. Smiļģa ielā 46 un Maskavas forštatē – Daugavpils ielā 31, kā arī Teikā – Ieriķu ielā 43a un Bolderājā – Gobas ielā 6a. Katrā no punktiem darbojas apkaimju koordinators.