Ar balkoniem – bēda, ko darīt iedzīvotājiem?

Cipariem un faktiem par balkonu stāvokli Rīgā vajadzētu satraukt daudzus!

Rīgā atkal gandrīz notika katastrofa: maija beigās nobruka balkons mājā Patversmes ielā 22, 2. korpusā. Viens no iemesliem – iedzīvotāju nepareiza rīcība, kuri ieklāja uz balkona grīdas asfaltu, kas konstrukciju padarīja smagāku. Avārijā cieta divi cilvēki. Tas kļuva par iemeslu, lai apspriestu rīdzinieku balkonu stāvokli Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas sēdē.

Cik daudz problemātisku balkonu?

Jautājumam par to, ka galvaspilsētas balkoni nav droši, uzmanību pievērsa deputāts Valdis Gavars. Pēc viņa pieprasījuma uz komitejas sēdi bija uzaicināti Ivo Lecis, namu pārvaldes Rīgas namu pārvaldnieks valdes priekšsēdētājs, un Inguss Vircavs, Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs. Lūk, ar kādu notikuma versiju tika iepazīstināti varas pārstāvji.

– Mūsu uzņēmums, – pastāstīja Lecis, – pārvalda dzīvojamās mājas, kurās uzskaitīti 29 837 balkoni. Tajā skaitā ir 318. sērijas mājas, kas ir līdzīgas mājai Patversmes ielā 22, 2. korpusā. Šādās mājās mūsu pārvaldījumā ir 8492 balkoni. Vairumā gadījumu balkoniem ir nepieciešams remonts vai pilna renovācija, jo tie savu laiku ir nokalpojuši.

Ziņojiet!

Ņemot vērā, ka daudzās mājās ir sasniegts konstrukcijas kalpošanas maksimālais laiks, 2014. gadā namu pārvalde Rīgas namu pārvaldnieks aicināja iedzīvotājus informēt par balkonu stāvokli. Šķita, ka dzīvokļu īpašnieki, ieraudzījuši plaisas betonu plātnēs vai koroziju margās, uzreiz informēs par to pārvaldnieku. Savukārt namu pārvalde solīja izsūtīt savus speciālistus, lai viņi novērtē balkonu stāvokli, un, ja nepieciešams, sastādīs remonta tāmi.

– Ja apsekošanas laikā mēs redzējām, ka balkons ir bojāts, tad dzīvokļa īpašniekam izsūtījām paziņojumu, ka nepieciešams ierobežot tā konstrukciju izmantošanu, – saka Ivo Lecis.

Uztraukušies tikai 369 iedzīvotāji

No 2014. gada janvāra līdz 2015. gada septembrim Rīgas namu pārvaldnieks saņēma 369 iesniegumus no iedzīvotājiem, kuri vēlējās pārbaudīt savu balkonu stāvokli. Uzņēmuma mājas lapā (www.rnparvaldnieks.lv un www.e-parvaldnieks.lv) ievietota informācija par to, kādiem bojājumiem iedzīvotājiem ir jāpievērš uzmanība un kā viņiem rīkoties, ja konstrukcijai vajadzīgs remonts.

Balkonu remonts jebkurā gadījumā jāveic par kopējiem mājas uzkrājumiem. 2014., 2015. un 2016. gada tāmēs bija ieplānoti šādi darbi 85 dzīvojamās mājās (kopējās darbu izmaksas sastāda 440125 eiro). Šodien 44 mājas veido uzkrājumus balkonu remontam (kopējās darbu izmaksas – 1159050 eiro). Saprotams, ka balkonu renovācija – dārgs prieks, tāpēc ne katras mājas iedzīvotāji piekritīs veikt šādus darbus. Namu pārvalde kopumā piedāvāja remontu 424 mājām, un, ja to iedzīvotāji dos pozitīvu atbildi, tad Rīgas namu pārvaldnieks veiks darbus par 13159783 eiro.

Pietrūka uzkrājumu

– Kas attiecas uz Patversmes ielas 22. mājas 2. korpusu, iedzīvotāji jau 2013. gadā bija informēti par to, ka konstrukcijas elementu kalpošanas ilgums ir beidzies, – saka Rīgas namu pārvaldnieks valdes priekšsēdētājs, – tāmēs mēs iekļāvām atbilstošus remontdarbus. Iedzīvotājiem vajadzēja uzkrāt tajā momentā nepieciešamos 26 880 eiro.

Naudas mājas kontā nebija, bet paši dzīvokļu īpašnieki nesteidzās sasaukt kopsapulci, lai palielinātu iemaksas remondarbu fondā. Šī iemesla dēļ rezultātā balkons nobruka.

Vairākums bija pret remontu!

Kas šajā nelaimīgajā mājā notiek šodien? Ivo Lecis informēja deputātus, kuri ir Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas sastāvā, ka tieši vienu gadu pirms balkona sabrukšanas Rīgas namu pārvaldnieks mājā organizēja iedzīvotāju aptauju. Lai veiktu tehnisko apskati un pasūtītu slēdzienu par balkonu stāvokli, pārvaldniekam bija nepieciešama vairāk nekā puse iedzīvotāju piekrišanas. Tomēr „par” nobalsoja tikai pieci īpašnieki, bet „pret” – 35. Dzīvokļa īpašnieks, kura balkona konstrukcijas sagruva, aptaujā nepiedalījās.

Atbilstoši Likumam par dzīvojamo māju pārvaldīšanu un Likumam par dzīvokļa īpašumu lēmumu pieņemšana, kas nepieciešami mājas apsaimniekošanai, un vajadzīgo darbu finansēšana – tā ir šīs mājas īpašnieku atbildība, – saka galvenais apsaimniekotājs. – Tas nozīmē, ka mēs varam veikt darbus mājas uzturēšanai un labiekārtošanai tikai finansējuma ietvaros, ko iesniedz iedzīvotāji. Mūsu uznēmumam nav tiesību ieguldīt vienas mājas remontā līdzekļus, ko tas saņēmis no citām mājām.

Ļoti dārga avārija

2016. gada 28. maija vakarā Rīgas namu pārvaldnieks speciālisti saņēma trauksmes signālu, ka sagruvis balkons mājā Patversmes ielā. Šajā situācijā viņi varēja tikai izbraukt uz notikuma vietu, norobežot balkona durvju aili cietušajā dzīvoklī un savākt gružus. Tiesa, balkona atliekas tika nogādātas uzņēmuma noliktavā, kur tās solīja padziļināti izpētīt, lai saprastu nobrukuma cēloņus.

Protams, pēc nepatīkamā gadījuma namu pārvaldes darbinieki mēģināja pārbaudīt visus balkonus cietušajā mājā. Apsekošanas laikā viņi konstatēja, ka balkoni ļoti atšķiras pēc tajos izmantotajiem celtniecības materiāliem, kā arī pēc nodiluma pakāpes un metāla korozijas. Taču praktiski visas konstrukcijas ir atdevušas savus resursus par 80 %. Šõdien Rīgas namu pārvaldnieks piedāvā iedzīvotājiem izvēlēties vienu no trīs risinājumiem:

■ pilna balkonu atjaunošana – 67 tūkstoši eiro,

■ balkonu demontāža un franču tipa balkonu uzstādīšana – 16 tūkstoši eiro,

■ pašreizējo balkonu demontāža un balkona durvju aiļu aizdare – 4792 eiro.

Izvēle pieder izbiedētajiem iedzīvotājiem. Kā vēlreiz paskaidroja Ivo Lecis, visus darbus Rīgas namu pārvaldnieks veic tikai tā finansējuma robežās, ko savākuši dzīvokļu īpašnieki.

Ko darīt visiem pārējiem?

Mums atliek tikai noskaidrot šī stāsta morāli. Skaidrs, ka ignorēt brīdinājumus par balkonu slikto stāvokli Rīgas iedzīvotājiem vairs neizdosies: konstrukcijas pašas par sevi atgādina. Labākais risinājums ir mājā ievēlēt pilnvarotu pārstāvi un uzaicināt Rīgas namu pārvaldnieks darbiniekus, lai pārbauda balkonu stāvokli.

Kad ir iegūts eksperta vērtējums un aptuvenā tāme remontdarbiem, nevajag krist panikā. Balkonu atjaunošanu var veikt lētāk, nekā piedāvā namu pārvalde. Mājas vecākajiem ir tiesības apjautāt celtniecības firmas un atrast labāku piedāvājumu. Šajā nolūkā namu pārvaldes pienākums ir noslēgt trīspusēju līgumu ar kompāniju, kuru izvēlējušies iedzīvotāji, un apmaksāt darbus no mājas uzkrājumiem. Ja mājai uzkrājumu nav, jāsāk tos veidot, un uzreiz.

Lai palielinātu uzkrājumu fondu, nepieciešams, lai „par” iedzīvotāju iniciatīvas grupas priekšlikumu nobalsotu lielākā daļa dzīvokļu īpašnieku. Piemēram, ja šodien par remontu tiek maksāti 0,03 eiro par kvadrātmetru katru mēnesi, tad, padomājiet, vai labāk nav maksāt 0,10 vai vismaz 0,06 eiro. Pieaugums ir neliels, taču ļauj sakrāt nepieciešamos līdzekļus divas – trīs reizes ātrāk. Par to, kā noturēt kopsapulci vai noorganizēt mājā rakstisku aptauju, skaidrots Likumā par dzīvojamo māju pārvaldīšanu.

Datus par to, kā ekonomijas nolūkā pašiem izvēlēties remontdarbu veicējus un noslēgt ar viņiem trīspusēju līgumu, var atrast namu pārvaldes Rīgas namu pārvaldnieks mājas lapā – www.rnparvaldnieks.lv.