Nepalaidiet garām pārvaldnieka ziņojumu!

Aprīlis – atbildīgs mēnesis visiem iedzīvotājiem, kuri patiesi rūpējas par savas mājas stāvokli. Līdz 1. aprīlim māju pārvaldniekiem, kuras nav pārņēmuši īpašnieki no pašvaldības vai valsts bilances, ir pienākums sagatavot atskaiti par to, kā viņi ir iztērējuši īpašnieku līdzekļus pagājušajā gadā. Ja jūs neesat saņēmuši šādu atskaiti, tad prasiet to savā namu pārvaldē!

Atgādinām, ka Latvijā ir divu veidu mājas: viena daļa – mājas, kurās īpašnieki ir pārņēmuši pārvaldīšanas tiesības. Šādās mājās pārvaldniekam ir pienākums sniegt pārskatu laikā, kas norādīts pārvaldes līgumos vai īpašnieku sabiedrības statūtos. Pēc idejas, iedzīvotāji var prasīt, lai namu pārvalde sniedz viņiem atskaiti katru mēnesi.

Otra daļa – tās ir mājas, kuras nav pārņēmuši īpašnieki. Šādu īpašumu pārvalda apsaimniekošanas organizācijas, pašvaldības pilnvarotie vai valsts. Rīgā pašvaldību mājas pārvalda Rīgas namu pārvaldnieks, bet valsts – Rīgas namu apsaimniekotājs. Šādās mājās pārvaldniekiem ir pienākums līdz 1. aprīlim sagatavot iedzīvotājiem ikgadēju atskaiti par darbiem, par mājas uzkrātajiem un iztērētajiem līdzekļiem.

Lūk, uz kādiem normatīvajiem aktiem nepieciešams atsaukties, lai iegūtu atskaiti par māju: Ministru Kabineta noteikumi Nr. 1014

25. Katru gadu līdz 1. aprīlim pārvaldnieks nosūta dzīvokļu īpašniekiem paziņojumu, norādot laiku un vietu (piemēram, mājas lapa internetā, informatīvais stends), kur var iepazīties ar ziņojumu par maksu par pārvaldīšanu un dzīvojamās mājas apsaimniekošanu, kas saņemta un izmantota iepriekšējā kalendārajā gadā. Pēc dzīvokļa īpašnieka lūguma pārvaldnieks nosūta rakstisku ziņojumu uz atbilstošo dzīvokļa īpašnieka adresi.

Kā zināms, kopš 2016. gada 1. marta Rīga uzsāka piemērot paaugstinātu nekustamā īpašuma nodokli tām mājām un dzīvokļiem, kuros nav deklarēts neviens cilvēks. Tādā veidā pašvaldība cīnās ar spekulantiem un palielina pašu ieņēmumus. Daudziem tukšo dzīvokļu īpašniekiem nodoklis palielinājies septiņas reizes (vidēji no 50 līdz 350 eiro), viņi ir aizvainoti. Apskatīsimies, ko tas ir devis pašvaldībai.

Aprīļa sākumā Rīgas domes Ieņēmumu pārvalde informēja par pirmajiem rezultātiem pēc nekustamā īpašuma nodokļa paaugstināšanas. Ināra Papina, pārvaldes juridiskās nodaļas vadītāja, pastāstīja, ka aizvadītajos deviņos mēnešos tukšo dzīvokļu skaits galvaspilsētā ir samazinājies par 38 procentiem. Tas nozīmē, ka programma strādā.

– Pašvaldības ienākumi no nekustamā īpašuma nodokļa palielinājušies par 4,5 miljoniem eiro, – pastāstīja Ināra Papina, – turklāt Rīgā ir piedeklarējušies gandrīz 23 tūkstoši cilvēku, kas deva mums 3 procentu iedzīvotāju pieaugumu.

Jāpiebilst, ka iedzīvotāju pieaugums pilsētai ir būtisks ne tikai tāpēc, ka kļuvis mazāk “tukšo” dzīvokļu, bet arī tāpēc, ka katrs jaunais deklarants maksās lielu daļu no ienākumu nodokļa tieši Rīgas budžetā.