Ceļa zīme no augšas

Mūsu lasītāju stāsts: vēlaties, lai jūsu mājā visi dzīvo draudzīgi? Sarīkojiet talku vai vienkārši rādiet piemēru, kā kopīgi ar sētniekiem sakopt teritoriju!

Viena rīdzinieku nama iedzīvotāji Čiekurkalnā, 4. šķērslīnijā, mājā Nr. 15, ieviesuši interesantu pieredzi, piedaloties mājas pārvaldīšanā. Ceļa zīmes uzstādīšana pagalmā tik ļoti saliedējusi dzīvokļu īpašniekus, ka tagad viņi atrisina daudzas problēmas un ir gatavi dalīties ar pieredzi ar citu Rīgas namu iedzīvotājiem.

Andris Luns, 4. šķērslīnijas 15. nama pilnvarotais pārstāvis, mūsu redakcijā vērsās apmēram pirms trīs gadiem. Toreiz dzīvokļu īpašnieki stāstīja par grūtībām, ar kurām nācies saskarties, uzstādot ceļa zīmi pagalmā. Tagad, kā izrādās, visas problēmas ir atrisinātas un diezgan oriģinālā veidā.

Ja izlēmis, tad viss iespējams!

-Mūsu mājā ir 54 dzīvokļi, – stāsta Andris Luns, – un tā nav Rīgas domes bilancē. Tas nozīmē, ka mūs turpina apkalpot uzņēmums Rīgas namu pārvaldnieks.

Pirms trīs gadiem mēs nolēmām pagalmā uzstādīt ceļa zīmes, kas ļauj tajā auto novietot tikai mājas iedzīvotājiem, kuriem ir vajadzīgā atļauja. Namu pārvaldē Rīgas namu pārvaldnieks mums ieteica kompāniju, kura nodarbojas ar šādu zīmju uzstādīšanu, un mēs uzsākām darbu.

Dokumentu sakārtošana prasīja apmēram pusgadu. Lieta ir sekojoša: pēdējā laikā uzņēmums Latvijas valsts ceļi izsniedz atļauju, lai uzstādītu ceļa zīmes, tikai pie tām mājām, kurās par to nobalsojuši simtprocentīgi visi iedzīvotāji. Protams, savākt visas balsis bija grūti. Sākumā “par” izteica 60 % dzīvokļu īpašnieku, pēc tam mums, aktīvistiem, nācās sameklēt pārējos, kuri izīrē savus dzīvokļus vai ir devušies uz ārzemēm.

Visbeidzot visas balsis bija savāktas, sagatavots projekts aizlieguma zīmju uzstādīšanai. Jāatzīst, ka šis pasākums mums izmaksāja apmēram 1000 eiro. Mēs uzreiz nolēmām, ka zīmju uzstādīšanu finansēs tikai auto īpašnieki, kuriem nepieciešams izmantot piemājas autostāvvietu. Tas nozīmē, ka naudu no remontdarbiem paredzētā fonda mēs netērējām un iedzīvotāji, kuriem auto nav, šajā projektā nepiedalījās.

Vai ir vajadzīga ceļa zīme?

– Protams, var rasties jautājums, kāpēc vajadzīga šāda dārga ceļa zīme, – turpina Andris. – Taču māju iedzīvotāji, kuri veido savu teritoriju kaimiņos daudzdzīvokļu ēkām, mūs sapratīs. Pie mūsu mājas ir diezgan liela autostāvvieta, kurā pastāvīgi savas mašīnas atstāja kaimiņu māju iedzīvotāji. Tāpēc mūsu pašu iedzīvotājiem vietu, kur atstāt mašīnu, nebija.

2013. gadā mūsu teritorijā parādījās divas zīmes – “Stāvēt aizliegts” un “Izņemot ar Rīgas namu pārvaldnieks atļauju”. Noskaidrojās, ka atļauju saņems tikai mūsu mājas iedzīvotāji. Taču tur parādījās jauna problēma, par kuru mēs nemaz nenojautām.

Pirmās autostāvvietas atļaujas mums izsniedza kompānija – uzstādītājs, un mēs visu gadu bez bažām tās izmantojām. Vienreiz pēc gada namu pārvalde paziņoja, ka atļaujas katru gadu nepieciešams atjaunot un cena par šo pakalpojumu – 10 eiro. Es biju ļoti pārsteigts – kāpēc jāmaksā tik liela nauda par kartiņu, kura ir viens eiro vērta. Kāpēc iedzīvotājiem ir jāmaksā namu pārvaldei par tiesībām izmantot savu zemi? Man paskaidroja, ka tādi ir Rīgas namu pārvaldnieks tarifi atļauju izgatavošanai un neko nevar darīt.

Iedzīvotāji atrada viltīgi gudru izeju

– Kamēr es lasīju pārvaldnieka atbildes un brīnījos, mūsu autostāvvietā sāka parādīties svešas mašīnas ar atļaujām, ko izdevis Rīgas namu pārvaldnieks. Mēs domājām, ka šos dokumentus no pārvaldnieka ar viltu ieguvuši kaimiņu māju iedzīvotāji, taču pierādīt neko nevarējām. Finālā uzaicināju iedzīvotājus uz sapulci un pajautāju: “Vai esat ar mieru, ka s pats izgatavošu autostāvvietas atļaujas mūsu mājas iedzīvotāju vārdā? Uzzināju, ka tas ir iespējams.” Protams, auto īpašnieki bija priecīgi un piekrita, jo es nolēmu izgatavot ilgtermiņa atļaujas un par tām vairs nevajadzēja maksāt 10 eiro mēnesī.

Jūs jautāsiet, kā mēs pārvarējām birokrātiskos šķēršļus? Ļoti vienkārši.

Izrādījās, ka zīme “Izņemot ar Rīgas namu pārvaldnieks atļauju” jānomaina pret zīmi “Izņemot ar iedzīvotāju atļaujām”. Izsniegt atļaujas dzīvokļu īpašnieku apvienības vārdā pilnvaroja mani. Zīmes maiņa izmaksāja tikai 167 eiro. Tagad mūsu mājas iedzīvotāji saņem beztermiņa atļaujas. Kur un kā izmantot autostāvvietu, mēs lemjam kopīgi ar mūsu sētnieku, ļoti aktīvu un jauku cilvēku. Lai saņemtu atļauju, jāsamaksā tikai tris eiro – tā ir saprātīga cena par tās izgatavošanu. Mums ir arī atļaujas viesiem, kuras jebkura dzīvokļa īpašnieks var saņemt uz laiku bez maksas.

Kāpēc citu māju iedzīvotāji ir neapmierināti?

Mūsu pagalmā ir 30 stāvvietas un konflikti par to izmantošanu starp dzīvokļu īpašniekiem nav, – saka Andris. – Tomēr pārsteidzoši, nesaskaņas radās ar kaimiņu mājas iedzīvotājiem. Iedzīvotāji no 4. šķērslīnijas 17. mājas draudēja, ka slēgs mums braukšanu cauri tās teritorijai, izveidojot barjeru. Tā viņi reaģē uz aizliegumu atstāt savas automašīnas pie mūsu logiem.

Atklāti sakot, nesaprotu, kāpēc tā vietā, lai risinātu savas problēmas, daži kaimiņu mājas iedzīvotāji vēlas mums radīt problēmas. Piemēram, vienā no pirmajām naktīm kāds no kaimiņiem aizkrāsoja zīmi. Bet mēs esam pozitīvi cilvēki: pasmējāmies un nomazgājām krāsu. Protams, cilvēku, kas neievēro citu īpašumu, Rīgā ir mazākumā. Šodien mājā Nr. 17 tādas ir tikai trīs ģimenes. Viens kaimiņš pastāvīgi iebrauc mūsu teritorijā un atstāj automašīnu bez jebkādas atļaujas. Mēs pirmo reizi izteicām brīdinājumu, pēc tam izsaucām pašvaldības policiju, kura likumpārkāpēju sodīja. Un viņš, iedomājieties, nenāca klajā ar kaut ko labāku, kā mest protokolu par naudas sodu sniegā! Vēlāk noskaidroju pašvaldības policijā, vai likumpārkāpēju atbrīvos no maksājuma. Izrādījās, ka nē, maksāt viņam vienalga pienāksies un ka ar savu attieksmi pret likumu soda pats sevi. Bet citiem kaimiņiem esam iemācījuši kārtību. Mums bija divi īrnieki, kuri veikli novietoja automašīnas blakus rotaļu laukumam un pēc tam izbrauca pa ceļu gandrīz cauri smilšu kastei. Mēs, vīrieši un mazo bērnu tēvi, vienreiz brīdinājām šos braucējus, vēl otrreiz. Un pēc tam piefiksēju pārkāpumu un uzrakstīju paziņojumu policijai, kā rezultātā tika uzsākta administratīvā lieta. Tagad šie divi īrnieki pa rotaļu laukumu nebraukā, tā, ka izmaiņas ir uz labo pusi.

“Parādiet piemēru!”

– Ko es vēlos pateikt visiem Rīgas iedzīvotājiem! Nepieciešams rūpēties par savu īpašumu un jūsu dzīve mainīsies uz labo pusi. Piemēram, mūsu mājā sētnieks saskaņā ar līgumu par namu apsaimniekošanu iztīra sniegu tikai no celiņiem. Tomēr aukstās janvāra dienās mums visi piebraucamie ceļi bija aizputināti ar sniegu.

Sākumā domāju, ko darīt? Pēc tam sapratu: ja tu pats neiziesi pagalmā ar lāpstu, neparādīsi citiem piemēru, neviens no iedzīvotājiem nekustēsies ne no vietas. Pirmajā dienā mēs trijatā ar sētnieku un vienu kaimiņu iztīrījām lielāko daļu autostāvvietas. Un nākamajā dienā to pamanīja cilvēki no kaimiņu kāpņu telpas un arī viņi paņēma lāpstas, notīrot sniegu no savas puses.

Sētnieks mums deva nepieciešamos instrumentus, tāpēc mēs drīz vien pie mājas Nr.17 iztīrījām ceļu, pa kuru piebraucām pie savas mājas. Iedzīvotāji no kaimiņu mājas pat degunu neizbāza ārā. Viens tikai teica: “Jūs tīriet, tīriet, neviens jums neaizliedz.” Lūk, tāda atšķirīga ir attieksme!

Praktiski padomi par ceļa zīmju uzstādīšanu

Iedzīvotāji, kuri savā pagalmā vēlas novietot ceļa zīmes un tādā veidā noregulēt automašīnu stāvvietu noteikumus, es ieteiktu atrast pareizo uzņēmumu, kurš nodrošina pilnu pakalpojumu klāstu. Jābūt uzmanīgiem, atsevišķi uzņēmumi pieprasa lielu samaksu un uzstāda zīmes bez saskaņošanas ar uzņēmumu Latvijas valsts ceļi. Šī iemesla dēļ es ieteiktu uzreiz zvanīt Latvijas valsts ceļiem un jautāt, ar kādu sertificētu uzņēmumu viņi iesaka strādāt. Lai samazinātu jūsu mājas izmaksas, var pasūtīt no uzņēmuma tikai zīmju uzstādīšanas projektu un iedzīvotāji to var koordinēt dažādās instancēs jau patstāvīgi. Īsāk sakot, galvenais – pirmais solis! Mēs sākām ar ceļa zīmēm un lietas pie mums mājās uzreiz tika sakārtotas, un tagad domājam par nākamajiem darbiem.

Un tomēr, – noslēgumā saka Andris, – mudinu dažādu māju iedzīvotājus nedusmoties citam uz citu un atrisināt visus jautājumus mierīgi. Mēs esam kaimiņi, un visi vēlamies dzīvot labāk!