Divas mājas, divi dažādi likteņi

Stāsts par to, cik svarīgi ir atrast labu pārvaldnieku un pašiem piedalīties mājas pārvaldīšanā!

Gribu pastāstīt ko tādu, kas varētu likties interesants visiem dzīvokļu īpašniekiem. Pie mums Jūrmalā ir divas vienādas mazģimeņu projekta daudzstāvu mājas. Par vienu gādā bijušais pašvaldības uzņēmums Jūrmalas namsaimnieks, otrā dzīvokļu īpašnieki nodibinājuši biedrību un paši kontrolē pārvaldīšanas un apsaimniekošanas procesu. Mājas ir ļoti atšķirīgā stāvoklī.

Mājā Skolas ielā 69B pirms trim gadiem nodibināja dzīvokļu īpašnieku biedrību. Tās vadība tika uzticēta sievietei, kurai nebija speciālās izglītības, bet bija vēlēšanās uzlabot dzīvi mājā. Un trijos gados jaunā pārvaldniece iedzīvotāju labā izdarījusi daudz vairāk, nekā bijis pa spēkam uzņēmumam Jūrmalas namsaimnieks ar visiem tā speciālistiem.

Pirmkārt, dzīvokļu īpašnieku biedrība tagad kontrolē naudu, ko iedzīvotāji samaksājuši par apsaimniekošanu un komunālajiem pakalpojumiem. Otrkārt, visas remontdarbu tāmes apstiprina paši iedzīvotāji. Viņi arī izrauga būvniekus, kuri var veikt remontu par pieņemamu cenu. Rezultāts – ātri paveikti darbi un ekonomija!

Protams, lai efektīvi pārvaldītu māju, visa atbildības nasta nav obligāti jānoveļ uz viena dzīvokļa īpašnieka pleciem. Biedrības valdes priekšsēdētājam viss jākontrolē, bet daudzas pārvaldīšanas funkcijas var uzticēt nolīgtam profesionālim. Iedzīvotājiem galvenais ir raudzīties, kur paliek mājas nauda.

Kā šī māja dzīvo tagad? Uzreiz pēc biedrības nodibināšanas iedzīvotāji piekrita noteikt samērā augstu apsaimniekošanas maksu – 0,64 eiro par kvadrātmetru. Tas ļauj savākt 1855 eiro mēnesī un 22 260 eiro gadā. Trijos patstāvības gados dzīvokļu īpašnieki par apsaimniekošanu samaksājuši 66 780 eiro, un visa šī nauda ir likta lietā. Piemēram, mājā uzstādīti elektroniski nolasāmi precīzi ūdens patēriņa skaitītāji, nomainītas santehnikas caurules, ielikti plastmasas logi, veikts kopējo gaiteņu remonts. Un tas viss par naudu, ko iedzīvotāji samaksājuši par apsaimniekošanu.

Mājā uzstādīti divi domofoni, turklāt visas klausules dzīvokļiem un pa vienam atslēgas čipam katram dzīvoklim iegādāti par mājas kopējiem līdzekļiem, iedzīvotājiem neko nevajadzēja piemaksāt.

Bez jau pieminētā mājā paveikti neskaitāmi labi darbi, tostarp salabots jumts un pilnībā nomainīta lietus kanalizācijas sistēma, ieliktas jaunas caurules no mājas līdz ielas kanalizācijas akai. Tiesa, pagaidām gan nomainīta tikai vienas akas sistēma, otra gaida savu kārtu. Uzstādīts jauns ūdens patēriņa kontroles skaitītājs uzreiz aiz vietējam ūdensapgādes uzņēmumam piederošā skaitītāja.

Protams, mājā vēl nepieciešami daudzi darbi. Piemēram, jāuzliek jaunas pastkastītes. Gaiteņi ir izremontēti, bet kāpņu telpa vēl gaida savu kārtu. Vajag savest kārtībā elektrības sadales skapjus stāvos utt. Bet nav šaubu, ka iedzīvotāji arī ar to tiks galā, jo mājā tikpat kā nav parādnieku. Kad cilvēki redz, kur un kā tiek tērēta viņu nauda, viņi labprāt maksā par dzīvokli.

Bet tieši tādā pašā mājā Raiņa ielā 47, ko apsaimnieko bijušais pašvaldības uzņēmums Jūrmalas namsaimnieks, situācija ir pavisam bēdīga. Minēšu dažus skaitļus, lai jūs saprastu, cik svarīgi ir iedzīvotājiem pašiem piedalīties mājas pārvaldīšanā un raudzīties, lai pārvaldnieks godprātīgi dara savu darbu. Tad mājā var gan daudz vairāk paveikt, gan parādu ir nesalīdzināmi mazāk!

Vai nu esat pārliecinājušies, ka sabrukums visbiežāk sākas mūsu galvās? Iedzīvotājiem vajag aktīvāk interesēties par savām mājām, un mūsu Jūrmalas piemēri skaidri parāda, ka ir iespējams dzīvot labāk un par dzīvokli maksāt mazāk!

Jevgeņijs Bogdanovs, pārvaldnieks no Jūrmalas