Divpadsmit miljoni remontam

Šajās dienās pašvaldības SIA Rīgas namu pārvaldnieks vadītājs Ivo Lecis sniedza pārskatu par uzņēmuma darbību 2014. gadā. Iedzīvotājiem droši vien būs interesanti uzzināt, ko labu pārvaldnieks ir izdarījis iepriekšējā gadā un ko sola paveikt šogad.

Pārskata pirmais punkts bija par iedzīvotāju parādiem. Interesants fakts: aukstā 2012. gada beigās rīdzinieki bija palikuši parādā pārvaldniekam 48,13 miljonus eiro, bet salīdzinoši siltā 2014. gada beigās – 38,14 miljonus. It kā varētu priecāties: nemaksātāju kļuvis mazāk! Bet priecāties nav pamata: visa 2014. gada laikā iedzīvotāju parādi saruka tikai par 40 tūkstošiem eiro. Acīmredzot namu pārvaldei vajag rūpīgāk strādāt ar nemaksātājiem.

– Mēs jau strādājam! – saka Ivo Lecis. – 2013. gadā mums bija 36 tūkstoši klientu, kam parāds pārsniedza 142 eiro (100 latu), bet 2014. gada beigās tādu vairs bija tikai 32 tūkstoši.

Jāteic gan, ka skaita svārstības neglābj – parādnieku kopskaits joprojām ir iespaidīgs, bet iedzīvotāju maksājumu disciplīna salīdzinājumā ar 2013. gadu atkal bija kritusies: mēs samaksājām mazāk par 100% rēķinu, turpretī pirms gada maksājām 103%, dzēšot iepriekšējos parādus.

Ivo Lecis darīja zināmu sabiedrībai vēl vienu svarīgu parādu piedzīšanas niansi: namu pārvalde nemaksātājiem uzrēķina naudas sodus un 2013. gadā šādā veidā iekasēja 2,32 miljonus eiro. Tas gan ir nedaudz mazāk nekā 2013. gadā (2,98 miljoni), tomēr solīda summa. Rodas ierastais jautājums: kādiem mērķiem pārvaldnieks tērē šo „lieko” naudu?

– Mēs iekasēto soda naudu izmantojam dzīvokļu īpašnieku un īrnieku parādu dzēšanai, – godīgi atzīst Leča kungs.

Taču jāsaprot, ka šī nauda paliek uzņēmuma apgrozījumā, jo neviens jau tāpat vien nenoraksta iedzīvotāju parādus. Agrāk vai vēlāk parādnieki naudu pārvaldniekam atmaksās. Iznāk, ka tad miljoni eiro pārvērtīsies par SIA Rīgas namu pārvaldnieks peļņu.

Iedzīvotāji bieži sūdzas, ka pašvaldības namu pārvaldnieks pietiekami nestrādā ar parādniekiem, taču Ivo Lecis apgalvo, ka tā nav. Uzņēmuma speciālisti izanalizēja 2012. un 2013. gada pieredzi un pērn divas reizes masveidā nosūtīja brīdinājumus nemaksātājiem. Šādu papīrus SIA Rīgas namu pārvaldnieks klienti saņēma februārī un jūnijā. Vēstules ar prasību samaksāt rēķinus tika adresētas visiem klientiem, kam parāds pārsniedza 300 eiro. Tāpat iedzīvotājiem tika nosūtīti 1259 pirmstiesas brīdinājumi, bet namu pārvaldes juridiskā nodaļa ar klientiem noslēdza aptuveni 5000 mierizlīgumu – vienošanos par parāda pakāpenisku samaksu.

Taisnību sakot, ar brīdinājumiem vien pārvaldnieks neaprobežojās, pērn tas bieži vērsās pret parādniekiem tiesas ceļā – iesniedza vairāk nekā 2000 prasību kopumā par 8 miljoniem 320 tūkstošiem eiro, un tas uzņēmumam ir absolūts rekords.

Kā sokas tiesāšanās? 2014. gadā pārvaldnieks pirmajā instancē vinnēja 384 lietas, tiesvedība tika izbeigta par 261 prasību. Tiesu izpildītāji saņēma no uzņēmuma 705 izpildrakstus par parādu piespiedu piedziņu 3 miljonu 670 tūkstošu eiro apmērā. Spriežot pēc šā skaitļa, parādniekiem tiešām nav klājies saldi...

Pārskata otrajā daļā Ivo Lecis pastāstīja par plānotajiem remontdarbiem viņam uzticētajās mājās. Pēc Rīgas galvenā pārvaldnieka teiktā, 2014. gadā uzņēmums veica remontdarbus 6,4 miljonu eiro vērtībā, bet šogad ir paredzējis dubultot apgūstamo summu. Pagājušajā gadā pārvaldnieks par galveno uzdevumu bija izvirzījis jumtu remontu, šopavasar prioritātes mainījušās un galvenais darbs būs logu nomaiņa kāpņu telpās.

– Pagājušajā gadā mēs veicām remontu 1207 objektos, – sacīja Ivo Lecis, – bet 2015. gadā lielāki un mazāki darbi tiks veikti 4086 Rīgas mājās.

Pašvaldības namu pārvalde plāno arī sākt rīdzinieku dzīvokļos uzstādīt precīzus ūdens patēriņa skaitītājus. 2015. gadā tas tiek solīts mājām, kur ūdens patēriņa starpība pārsniedz 50%. Vienlaikus SIA Rīgas namu pārvaldnieks strādā pie ūdens skaitītāju rādījumu attālinātas nolasīšanas programmas. Šāds risinājums 2016. gada tāmes ietvaros tiks piedāvāts mājām ar īpaši lielu ūdens korekciju.