Kas aizstāvēs Salaspils iedzīvotājus?

Turpinās Salaspils iedzīvotāju strīds ar vietējo siltumenerģijas ražotāju – uzņēmumu Salaspils siltums. Atgādināsim, ka vasarā monopolists atslēdza siltumu piecām pilsētas mājām, pieprasot atkārtoti samaksāt par siltumenerģiju, kas bija saņemta līdz 2012. gada 1. janvārim. Ar īsto parādnieku – iepriekšējo namu apsaimniekotāju SIA Enerģētiķis 33 – siltuma piegādātājs cīnīties nevēlas, daudz vieglāk taču ir izdarīt spiedienu uz salstošajiem iedzīvotājiem.

Namu Celtnieku ielā 2, Enerģētiķu ielā 7, Rīgas ielā 2, Skolas ielā 3 un 12 iemītnieki ir ar mieru samaksāt līdz 2012. gada 1. janvārim (šajā dienā visas minētās mājas pārgāja jauna pārvaldīšanas un apsaimniekošanas uzņēmuma – AS Rīgas namu apsaimniekotājs – aprūpē) iekrājušos parādu par siltumu, taču viņi pieprasa, lai Salaspils siltums un iepriekšējais apsaimniekotājs Enerģētiķis 33 ar dokumentiem pierāda, cik tieši dzīvokļu īpašnieki ir parādā. Māju pārstāvji uzskata, ka siltumapgādes uzņēmuma izrakstītie rēķini ir „uzskrūvēti”. Viņi arī ir pārliecināti, ka lielākā daļa parāda radusies tāpēc, ka iepriekšējais apsaimniekotājs iedzīvotāju samaksāto naudu nav izmantojis paredzētajam mērķim – lai dzēstu parādu par siltumu.

SIA Enerģētiķis 33 jau divus gadus atsaka iedzīvotājiem uzrādīt dokumentus par māju finansiālo stāvokli līdz 2012. gada 1. janvārim. Par to, ka parāds par laika posmu līdz 2012. varētu būt mākslīgi radīts, liecina arī tas, ka 2013. un 2014. gadā mājas ir pilnībā samaksājušas rēķinus par piegādāto siltumenerģiju.

Diemžēl Salaspils siltums nevēlas gaidīt tiesas spriedumu jautājumā par iedzīvotāju vecajiem parādiem un ultimatīvā formā pieprasa, lai dzīvokļu īpašnieki pakāpeniski samaksā strīdīgos rēķinus. Uz iedzīvotāju atteikumu uzņēmums atbild ar siltuma atslēgšanu.

Rezultātā piecas Salaspils mājas vasarā palika bez karstā ūdens, bet oktobrī tām nepieslēdza apkuri. Protams, līdz ar pirmajām salnām SIA Salaspils siltums šantāža nesa augļus: lai tik nebūtu jāsalsts, četru māju dzīvokļu īpašnieki nolēma mākslīgi radītā parāda dzēšanai novirzīt remonta uzkrājumus.

AS Rīgas namu apsaimniekotājs pārstāvis Igors Trubko stāsta, ka uzņēmums ir darījis visu, kas ir tā spēkos, lai pienācīgi atbildētu uz siltuma piegādātāja ultimātu:

– Dzīvokļu īpašnieku uzdevumā mēs tiesājamies ar SIA Salaspils siltums. Oktobrī mūsu prasība tika papildināta ar jaunu punktu. Mēs prasām, lai visas starp minēto māju iedzīvotājiem un uzņēmumu Salaspils siltums noslēgtās vienošanās par veco parādu samaksu tiktu atzītas par spēkā neesošām. Saskaņā ar Civillikumu tādas vienošanās pusēm jānoslēdz pēc brīva prāta, bet mūsu gadījumā uz iedzīvotājiem tiek izdarīts pamatīgs spiediens: mājas ir aukstas, bērni slimo, nav iespējams pat nomazgāties, jo pakalpojuma sniedzējs atslēdzis karsto ūdeni.

Rīgas namu apsaimniekotājs uzstās, lai visa nauda, ko iedzīvotāji samaksājuši šķietamā parāda segšanai, ar tiesas lēmumu tiktu ieskaitīta atpakaļ māju remonta fondos.

Taču ir arī laba ziņa: lietā pret SIA Enerģētiķis 33 vērojama virzība. Atgādināsim, ka pret uzņēmuma pārstāvjiem ierosināta krimināllieta par krāpniecību sevišķi lielā apmērā, jo pārvaldnieks nevar paskaidrot, kur palikusi iedzīvotāju nauda. Lietas iztiesāšana ievilkusies, toties nupat Rīgas namu apsaimniekotājs saņēmis spriedumu civillietā pret Enerģētiķi 33.

– Ventspils rajona tiesa uzdevusi SIA Enerģētiķis 33 pārstāvjiem beidzot nodot mums mājas grāmatas, – pavēstīja Igors Trubko. – Mājas grāmata ir mājas dokumentu kopums: pārskati par līdzekļu izlietojumu, ziņas par iedzīvotāju parādiem, tehniskā dokumentācija. Šiem papīriem jāatklāj patiesais stāvoklis ar māju Celtnieku ielā 2, Enerģētiķu ielā 7, Rīgas ielā 2 un Skolas ielā 3 un 12 iedzīvotāju parādiem.

Tas ir pirmais gadījums Latvijā, kad iedzīvotāju pārstāvjiem izdevies tiesas ceļā panākt mājas lietu nodošanu. Atliek vien cerēt, ka Enerģētiķim 33 ir vajadzīgie dokumenti. Ja pārskatu, plānu un aktu par remonta darbiem uzņēmumam nebūs, tas kļūs par jaunu pierādījumu krimināllietā par krāpniecību.

– Būtiski ir tas, ka saskaņā ar tiesas spriedumu Enerģētiķim 33 jānodod mums ne tikai dokumenti, bet arī māju remonta uzkrājumi, – teic Igors Trubko.

Spriedums ir pārsūdzams augstākas instances tiesā. Ja Enerģētiķis 33 neizmantos šo iespēju, spriedums teju stāsies spēkā. Atbildētājam būs dotas 10 dienas, lai brīvprātīgi nodotu dokumentus un uzkrājumus, ja tas netiks izdarīts, pie darba ķersies tiesu izpildītājs.